GUERLAIN French Kiss (marcipánová pusinka)

Když se mi doneslo, že řada Les Elixirs Charnels bude obohacena o novou vůni, začala jsem okamžitě spekulovat o jejím názvu. U téhle exkluzivní řady je to totiž tak, že každá vůně zastupuje jednu ze skupin parfémové typologie, a tudíž název o vůni napoví víc, než bývá běžné. Která skupina by tak mohla připadat v úvahu po orientální Oriental Brulant, chypré Chypre Fatal, gurmánské Gourmand Coquin (všechny tři uvedeny společně v roce 2008), dřevité Boisé Torride (2009) a květinové Floral Romantique (2011)? Na výběr je stále dost: skupina pižmová, citrusová, ovocná, aldehydová, kožená, fougerová nebo snad kožená…?

Všechno je jinak. Žádná skupina ani podskupina, tentokrát ani francouzština: French Kiss. Logika pojmenování elixírů byla "obětována" ve prospěch společných oslav 20.výročí rtěnky KissKiss. Mimochodem, nejnovější KissKiss rouge à lèvres  je mimořádně povedená, protože sametová, hydratační,  neboli: kde je konec vysušujícím verzím z minulosti?

Kdybych se sveřepě držela zavedeného názvosloví, novou vůni bych pojmenovala asi… Fruite Gourmand Floral Kiss.

French Kiss Flakon Guerlain Guerlinade

French Kiss slibuje vůni rtěnky. Taky že na rtěnku dojde, hned jen co pomine úvodní, asi pětiminutový malinový gejzír. Nemůžu si nevzpomenout na jedny předrevoluční žvýkačky ze "západu" nebo z Tuzexu, takové polštářky tvaru bonbonů Halls. Byly buď peprmintové nebo malinové, uvnitř s hustou náplní, která se po rozkousnutí vylila do pusy, asi litr jí byl, a ta malinová byla sladká a taky trochu voněla po růžích… chuť a vůně "malinovky"pak zůstaly v puse dlouhé hodiny. 

French Kiss Les Elixirs Charnels Guerlain Guerlinade

Šťavnatá fáze: maliny, růže

Po dalších asi deseti minutách se svěžími malinami a růží se objevuje (nejvyšší čas!) příjemný mandlový, nahořklý akord. Tenhle "marcipán" může připomínat Rose Nacrée du Désert, ale žádný orient, žádný oud. Tady jsou to spíš čerstvě utržené maliny v tenkém marcipánovém kabátku, někdo zmiňuje višně a amaretto. Ano, ano, ale všeho jen trochu, zlehka. A někde tady se začíná objevovat vůně rtěnky. KissKiss nebo jiné, mix různých rtěnek nebo prostě představa, jak může rtěnka vonět. Šťavnatost je dávno pryč a z krémové French Kiss se postupně stává sušší, pudrová vůně s metalickými tóny, určitým způsobem podobná Lutensově Bas de Soie. Takže kosatec. A taky trocha fialek z Insolence včetně tónu, který někdo "překládá" jako fialkovou cukrovou vatu, jiný jako vůni laku na vlasy, a buď to miluje nebo ne (ten tón vykukuje i v Bas de Soie). V téhle poloze zůstává French Kiss asi 3 až 4 hodiny. 

French Kiss Les Elixirs Charnels Guerlain Guerlinade

Pudrová fáze: kosatec, fialka, pižmo

Poté se oprostí od všech malin, růží, kosatců a pudrů a zůstane tady příjemná, už ne sladká, pižmová vůně s vanilkou a heliotropem. French Kiss není hlasitá, drží se celkem u těla, ovšem výdrž má nadprůměrnou. Jak se zdá, Thierry Wasser, dvorní parfumér Guerlainu, našel v tom sťavnatatém, červeném, případně vínovém, rudém nebo fialovém – a zespoda proslazovaném – akordu mimořádné zalíbení.  

Složení: růže, liči, malina, fialka, vanilka, heliotrop, kosatec, bílé pižmo

Další informace:  French Kiss je součástí exkluzivní řady Les Elixirs Charnels, vůně je v koncentraci edp, flakón 75 ml. Cena v La Maison Guerlain: 185 eur.

 

Počet komentářů: 16

  1. dobrovodskam@seznam.cz' kinoma napsal(a):

    Další krásná recenze. Takže, přestože rtěnkové vůně moc v oblibě nemám, na tuhle se těším :-).

    2.10.2014
    • Monika napsal(a):

      Budu zvědavá, jak se ti bude líbit. Na můj vkus, a když vezmu v potaz svá očekávání, tak té rtěnky "obecné" je tam vlastně míň, než bych si představovala. Když jsem ale probrala všechny své zásoby guerlainovské KissKiss z posledních let, musím uznat, že tu její vůni Wasser do vůně vetknul.

      2.10.2014
      • dobrovodskam@seznam.cz' kinoma napsal(a):

        Děkuji, dám vědět. Ale přiznám se, že vůni rtěnky KissKiss neznám (rtěnky téměř nepoužívám), o to více jsem zvědavá.

        A těším se na další krásné recenze a spoustu zajímavostí ze světa vůní, které se tady dozvíme:-).

        2.10.2014
  2. sunnymood@email.cz' sunnymood napsal(a):

    další Tvá božské recenze….připadám si jak malá, stojím u zamrzlého okna a čekám na ježíška…jenže místo Vánoc čekám na svou porci vůně, abych mohla přičichnout, zahalit se do jejího sladkého kabátku…moc se těším, až porovnám jak vůně zakouzlí na mé kůži!

    jinak díky za Tvou stránku..budu nadšeně sledovat!

    3.10.2014
    • Monika napsal(a):

      Díky moc. Tak jdu na to! :-)

      5.10.2014
  3. sylva.frankova@seznam.cz' Sylva napsal(a):

    Docela mě láká malá ochutnávka, ještě si to musím promyslet. Recenze je velmi lákvavě napsaná.

    3.10.2014
    • Monika napsal(a):

      Malá ochutnávka je kdykoli možná. Těžko odhadnout, komu vůně sedne dokonale a komu méně. Já ji občas nosím a nosit budu. Jako hotový protiklad Shalimaru třeba, protože je ve svém ranku prostě dobrá a tento typ vůně momentálně nemám, ač na ni občas chuť mám. A to  LPRN edp (která může na první pohled vypadat typově podobná)  na sobě nesnesu, tedy kromě čistého parfému a verze Couture. ;)

      5.10.2014
  4. vrat@seznam.cz' Naja napsal(a):

    Gratuluji ke krásnému blogu a děkuji za krásné recenze a fotky, jsem ráda, že jsem ho objevila.

    3.10.2014
    • Monika napsal(a):

      Najo, moc díky a iá já jsem ráda, žes blog objevila!

      5.10.2014
  5. filipovajana@seznam.cz' fija napsal(a):

    Krásná recenze,nádherný popis a nádherné fotografie, ostatně jako vždy :) Už se na ni hrozně těším, až ji vyzkouším… a po přečtení tohoto článku ještě víc… hlavně jsem zvědavá na ten rtěnkový akord… vůně rtěnek Kiss Kiss mám hodně ráda… fialky z Insolence jsou nádherné, sladké vůně můžu… mně se ta vůně určitě nemůže nelíbit :)

    3.10.2014
    • Monika napsal(a):

      Tak se pak budu těšit na recenzi! ;)

      5.10.2014
  6. p.magdalena@centrum.cz' Mitzi napsal(a):

    V sobotu jsem French Kiss vyzkoušela jak na papírek, tak i na ruku. První dvě hodiny mě moc nebavila, přišla mi moc "hlasitá" a nesourodá, jako by se nemohla rozhodnout, jestli bude ovocná, gurmánská, květinová nebo pižmová. Pak jsem k ruce čichala s čím dál větším zájmem a pořád marně hledala tu rtěnku. Vůně rtěnky se u mě dostavila ještě mnohem později. Nejvíc se mi líbí asi tak po 8 hodinách a dál. Tehdy voní neuvěřitelně nádherně! Škoda té spousty ovoce na začátku. Na papírku jde druhý (i třetí) den lehoučce do pánska a to se mi líbí úplně nejvíc! Dostat ji jako dárek, hodně by mě potěšila, ale na to, abych si ji při této ceně koupila, ta první fáze trvá příliš dlouho. Baví mě až když je ovoce úplně pryč a usadí se v nesmírně klidné pižmovo-vanilkové podobě. Taková parfémová kouzla umí jen trojkombinace: kosatec, heliotrop a T.W. Za ty maliny dávám "jen" 4 hvězdy z 5.

    13.10.2014
    • Monika napsal(a):

      První fázi mám naštěstí kratší, asi tak o polovinu, ale vím o čem mluvíš a nejdřív mě to trochu i zarazilo, než jsem tam našla tu malinovo-žvýkačkovou nostalgii. Moc se těším, jak se bude úvodní, hlasitá etapa French Kiss zkracovat (domnívám se, že bude) v souvislosti se zkracujícími se dny a s příchodem sychravého podzimu a zimy. A jaká bude v mrazech?  

       

      13.10.2014
  7. natapetras@centrum.sk' Natalia napsal(a):

    Krásna recenzia, nádherné fotky! Teším sa, že French Kiss čoskoro vyskúšam. Na tie žuvačky s plnkou si pamätám, dokonca aj na ich chuť :). Myslím, že mi nebude vadiť ani ten malinový akord a gurmánske tóny. V poslednom období ovocie vo vôňach vyslovene vyhľadávam.

    20.10.2014
    • Monika napsal(a):

      Jé, budu zvědavá, jestli ty žvýkačky ve vůni taky najdeš. Měly i takový hodně výrazný obal, tak se mi vzpomínka na ně opravdu zaryla do paměti. :-)

      21.10.2014
  8. room456@seznam.cz' Alena napsal(a):

    Krásná recenze, na French Kiss se neskonale těším!

    Jinak smekám – celý blog Guerlinade je naprosto dokonalý a úchvatný

    16.11.2014

Komentáře jsou uzavřeny.