GUERLAIN Kadine: Recenze

Po loňském uvedení reedice parfému Fol Arôme – vůně, odrážející v sobě L´Heure Bleue, ale v některých vrstvách jakoby jí zároveň zajímavě oponující – přichází Kadine. Tomuto parfému od stejného autora (Jacques Guerlain) se po sto deseti letech dostává druhé reedice (první proběhla v roce 2011). Tím vzniká – k radosti nejednoho milovníka výtvorů Jacquesa Guerlaina – nová řada parfémů s názvem Les Pièces d´Exception… a prý se teď každým rokem můžeme těšit na nový kousek z dávných časů.

La Belle Époque

Jak známo, období La Belle Époque bylo – mimo jiné – obdobím všudypřítomné umělecké kreativity a rozkvětu kulturního života. Doba vzniku bulvárů, kaváren, rozvoje fotografie, zrodu kinematografie. Francie byla v té době jednou z největších koloniálních mocností na světě a toto období významně ovlivnilo kulturní život. Mimo jiné tím, že v malířství, literatuře, hudbě… a také v parfumerii se začalo objevovat množství exotických motivů. A právě tato exotická tématika – především odkazy na Orient – tehdy významně utvářela charakter Guerlainu. Vzpomeňme na Shalimar. 
 

Kadine

Kadine flacon e fleur

Název Kadine má v turečtině význam "žena", konkrétněji žena-konkubína. Titul Kadine byl udělován konkubínám sultánů Osmanské říše. Ale jakkoli název parfému odkazuje k Orientu, jedná se o orientálku spíše jemnou, aromatickou, květinovou. Podobně jako parfémy Jacquesa Guerlaina, které vznikaly ve stejném období – Après l´Ondée (1906), Fol Arôme (1912), L´Heure Bleue (1912). Společným jmenovatelem těchto vůní je použití bylin a anýzu, a dále karafiátu, kosatce, vanilky…. Jsou to všechno variace na podobné téma a je evidentní, jak asi musel být Jacques těmito složkami a jejich dávkováním a propojením fascinován, protože mu to zaujetí vydrželo několik dlouhých let.

Úvodní tóny Kadine jsou prosyceny anýzem s fialkou a bylinkami. Lze vnímat lehounce a příjemně nahořklý tón, který ale v kombinaci s rozmarýnem a tymiánem působí téměř svěže. Objevuje se i tenká, jemná, kožená linka. Po odeznění svrchních vrstev se stopa hořkosti rychle vytrácí a nechá volný prostor fialce… následované růží a jasmínem. Je zajímavé, jak proměnlivě se parfém chová v souvislosti s teplotou, náladou, soustředěností… někdy je jasmín vyloženě výrazný, plný, šťavnatý, jindy převládá fialka… a pudrový kosatec. Určitou svěžest, švih a neusedlost dodávají zelené fialkové lístky. Ke konci se všechny složky přemění v hebký modro-fialovo-bílý  dotek květů se špetkou pudru, prohřátý karafiátem, vanilkou a tonkou.

Tak, jak je Fol Arôme vyzněním spřízněná s L´Heure Bleue (a novodobou Quand vient la pluie), tak je Kadine spřízněná s Après L´Ondée, a to spíš s čistým parfémem, tedy původní verzí, kterou jsem měla to štěstí poznat. 

Krabička v krabičce

Samostatnou kapitolou je přenádherná prezentace tohoto parfému.

V bílé krabičce:

Kadine Guerlain

… se nachází modrostříbrná krabička ve stylu Art Deco:

Kadine Guerlan boites

Kadine Guerlaain boite bleuec

… a uvnitř:

Kadine in boit noir

Kadine Guerlain flacon

Je skvělé, že se rekonstrukcí těchto parfémů ze "starých časů" zabývá právě Thierry Wasser, parfumér, který od počátku svého působení zmiňoval L´Heure Bleue mezi parfémy, které obdivuje, a který vytvořil tolik krásných kosatcových vůní, třeba právě zmiňovanou Quand vient la pluie, Iris ganache, L´Heure de Nuit… Říkám si, jak by se ty jeho parfémy asi líbily Jacquesovi? Tenkrát. A dnes.

 

Složení:

Hlava: anýz, fialka, bergamot

Srdce: jasmín, růže, karafiát, kůže, kosatec, fialkové lístky

Základ: pižmo, vanilka, mandle

 

GUERLAIN Kadine (Jacques Guerlain 1911…..Thierry Wasser 2021), koncentrace extrait, flakón 30 ml, číslovaná edice – vyrobeno 691 kusů, cena 690 €

Předpremiéra uvedení v srpnu 2021, v prodeji od září 2021.