CHANEL Les Eaux de Chanel

V tomto týdnu představuje Chanel svou novou parfémovou kolekci Les Eaux de Chanel a v ní tři nové vůně: Paris-DeauvilleParis-Venise a Paris-Biarritz. Parfémy tematicky volně navazují na řadu Les Exclusifs (viz článek), takže i tentokrát  nás zavedou na místa, ke kterým měla Gabrielle Chanel citový vztah, ať už prostřednictvím pracovních nebo soukromých vazeb. Parfumér Olivier Polge vytvořil jakési olfaktorické pohlednice z idylického prostředí plného jarní či letní svěžesti a jasu. K vytvoření iluze míst, kde bych ráda strávila alespoň prodloužený víkend, použil různé akordy a dosáhl tak tří naprosto odlišných výsledků. Svěžest na tři způsoby.

Les Eaux de Chanel

Paris-Deauville

Přímořské letovisko na pobřeží Normandie přezdívané královna normandských pláží nebo město kasin. Víkendová destinace mnohých Pařížanů. A v neposlední řadě svědek prvních krůčků značky Chanel. Právě tady, v roce 1913, otevřela Gabrielle svůj první módní salón a uvedla zde svou první kolekci.

Olivier Polge se snažil vytvořit něco jako sen městského člověka o víkendu v přírodě, zachytit aroma rozlehlých přímořských zelených luk divokého pobřeží Normandie.

Zelený a svěží úvod, sprška z kapek petitgrainu, pomeranče a několika lístků bazalky, dostane plnější výraz s příchodem jemné růže a jasmínu. K mému potěšení Olivier tuto osvěžující kompozici podtrhl přidáním pačuli, takže výsledkem je elegantní vůně s nádechem chypre. Trochu mi připomíná Eau de Rochas.

 

Paris-Venise

Benátky… ale spíš o Benátkách, tahle vůně vypráví o cestě do Benátek. Orient Express právě vyjíždí z pařížského nádraží a míří do "městu na laguně" roku 1920. Gabrielle se zde vzpamatovává ze smrti přítele a životní lásky Arthura Capela (přezdívaného Boy). V Benátkách se zotavuje v přítomnosti přátel, mezi nimiž je především Misia, malíř José Maria Sert, seznamuje se zde se Sergejem Ďagilevem, uměleckým kritikem, mecenášem, baletním impresáriem a zakladatelem proslulého Ruského baletu…

Olivier Polge připouští, že tato vůně má – na rozdíl od ostatních dvou – spíše městský charakter.

A souhlasím. Svěží, perlivě sladce citrusový úvod s hořkým podtónem neroli přechází plynule do jemných květinových tónů kosatce a gerania. Základ s cedrově ambrovým akordem a vanilkou dodávají kapku vřelosti a olfaktorické bohatosti, u tohoto typu vůně nečekané… tahle fáze netvá dlouho a brzy zůstává vjem suchého luxusního pudru ve starožitné zdobné pudřence.

 

Paris-Biarritz

Celých 750 kilometrů jižněji od Deauville, jen pár kilometrů severně od hranic se Španělskem, se nachází další kouzelné přímořské letovisko – Biarritz. Zde si Gabrielle v roce 1915 otevřela svůj první butik a stala se tak první ženou, která začala navrhovat kolekce oblečení pro ženy.

V tomto případě se Olivier Polge snažil zachytit vůni mořských vln… jako kdyby každá z ingrediencí, ze kterých vůni míchal, byla nasycená vodou. K vytvoření tohoto dojmu pracoval s grepem, mandarinkou, bílým pižmem a konvalinkovým akordem.

Paris-Biarritz mi voní jako čerstvě vyprané povlečení, které dosychalo za chladivého, pozdně letního rána. Konvalinková kolínská. 

Les Eaux de Chanel

Všechny tři vůně jsou velmi příjemné unosila bych je s radostí. Pokud bych si měla vybrat jen jednu u nich… těžce bych se rozhodovala mezi Venise a Deauville. :-)

CHANEL Les Eaux de Chanel: Paris-Deauville, Paris-Venise, Paris-Biarritz (Olivier Polge), koncentrace eau de toilette, flakón 125 ml, v prodeji od 4. června 2018, cena 112 €

K vůním lze pořídit i tělové mléko a sprchový gel.