Parfémová NEJ roku 2020

Po delší pauze jsem zpět, letí to. Mé odmlčení mělo několik důvodů, ale co je zcela jisté… můj vztah k parfémům je pořád stejný. Vřelý. I v roce 2020 jsem poznala několik mimořádných vůní a potkala se se zajímavými a i inspirativními lidmi ze světa parfémů.

Tak tedy:

Desítka parfémů, které mě nejvíc zaujaly v roce 2020. Pořadí je náhodné, jen úvod patří Guerlainu, jak jinak. :-)

  • GUERLAIN Fol Arôme –  květinová pudrová vůně s bylinnými podtóny, hluboká, kouzelná, dechberoucí. Jako kdyby se mi vrátila vůně Après l´Ondée (ve verzi extrait) a propojila se s L´Heure Bleue. Pro mě tak vznikla "L´Heure Violette"… ale s radostí beru název Fol Arôme, protože je krásný. Fol Arôme je reedicí parfému Jacquese Guerlaina z roku 1912. Parfém (ano, jde o extrait) je vyrobený v 964 exemplářích. A lze jen doufat, že časem se objeví i v koncentraci eau de parfum a tedy v cenově přijatelnější variantě.
  • GUERLAIN Iris Torréfié – kosatec kardamomový. Suchý, kořenitý a kořeněný kosatec, který v kombinaci s osvěžujícím bergamotem a měkkým pižmem vytváří lahodný obláček elegantní a distingované vůně. Iris Torréfié promlouvá spíše tlumeně, ale vemlouvavě. Tak trochu netypický guerlain, vzhledem k produkci posledních let a vsadila bych se, že málokdo by při zkoušce naslepo tipoval právě tento parfémový dům… ale přesto, nechal mi okamžitě vzpomenout na dvě vůně Jeana Paula Guerlaina, obě z roku 2001 – Secret Intention a Purple Fantasy. Obě s kardamomem jako společným jmenovatelem. 
  • GUERLAIN Patchouli Ardent – tmavá rudá růže, nezralý fík, zemité a semišové tóny, zjemnělé pižmem. Ale jenom trochu. Není pochyb, že tato vůně patří do kolekce Les Absolus d´Orient. 
  • GUERLAIN Shalimr Philtre de Parfum – Shalimar od začátku do konce. Zpočátku odkaz k čistému parfému, překvapivě, s nádherným provedením bergamotu, jakkoli se s ním teď musí šetřit, následuje část, která mi připomíná vrstvení Shalimaru se Spiritueuse Double Vanille, poté odbočka k Shalimaru Cologne a v dojezdu vůně mé milované svíčky s vůní Shalimaru s poetickým názvem Rout de la soie… 
  • CHANEL Le Lion – Orientální a živočišná vůně, nevinně zářivá i kouřově temná, aldehydově jiskřivá a luxusně semišová a ambrová… Lev je to spíše mručící, žádný řev pokud jde o intenzitu a projekci. Ale okolí se rádo přiblíží, zdá se mi.
  • MASQUE MILANO Le Donne – Madeleine  bílé květiny (tuberóza a mléčný jasmín) s gurmánskými tóny. Parfém evokující pařížskou kavárnu a cukrárnu, přitom s pečlivě vyváženým poměrem sladkosti k vůni květin. Příjemné…
  • PUREDISTANCE Rubikona – dokonalá parfémová interpretace rudé barvy, s přenádherným gurmánským akordem. Kreativní ředitel značky Jan Ewoud Vos u mě sbírá další body.
  • HIRAM GREEN Vivacious – pudrové fialky s nádechem nostalgie.
  • SHALINI Iris Lumière – kosatec a kosatec a galbanum. 
  • CARTIER Les Epures de Parfum Pur Kinkan – tak tohle je jeden z nekrásnějších citrusových parfémů, které jsem potkala. Citrusově řízný i hladivě konejšívý.

A letošní rok je pro mě – mimo jiné – ve znamení návratu k chanelovským vůním. Ke klasice Coco (ve verzi extrait) a "chanelovské Samsaře" Bois des Îles. O Coromandelu nemluvě, to je stálice.

Přeju vám všem rok plný zdraví a štěstí. Rok návratu k normálnímu, běžnému životu s kavárnama, cestováním…  A také, aby byl čas a chuť objevovat nové vůně (a klidně zůstávat u starých dobrých stálic). 

Maison Guerlain 2020 - masque

(Maison Guerlain, červenec 2020. S rouškou, samozřejmě)

KRÁSNÝ NOVÝ ROK 2021 !

Monika