CHANEL Gabrielle: Recenze

"Srdcem rebelka, vášnivá a svobodomyslná…" píše se v tiskových materiálech. Po dlouhých patnácti letech – když nepočítáme odnože a vůně exkluzivní řady – přichází Chanel se zbrusu novým parfémem. A k tomu je tu krásný, inovativní flakón. Jaký je parfém nesoucí jméno módní ikony Gabrielle Chanelové? 

(Gabrielle Chanel, 1931)

Fotografie Gabrielle z roku 1931… dívám se do jejích hlubokých očí a říkám si, jak moc by se mi líbíl parfém působící podobně magicky. Výrazný, elegantní, trochu tajemný, možná lehce orientální. Něco jako  Coco, ale chápu, to už tu jednou bylo. Tak tedy Gabrielle… Asi není úplně jednoduché navázat na ikonické parfémy značky a přitom se neopakovat, přinést něco nového a přitom zajistit, aby byl rukopis značky stále čitelný. Olivier Polge se o to pro Chanel pokoušel už několikrát. Jeho Misia (s lehkým guerlainovským nádechem, konkrétně s podobnými geny jako má například French Kiss) nebo Boy  jsou povedené kousky a N° 5 L´Eau je prvním, celkem slušným pokusem o modernizaci mainstreamové vůně. V tomto případě Olivier zvolil cestu utlumení aldehydů jejich částečnou náhradou citrusovou sprškou. U Gabrielle ale jakoby chyběl nápad a zároveň strach z něčeho opravdu nového svazoval ruce.

Chanel květ Gabrielle

Začátek je svěží, křupavě ovocně-květinový a z celého parfému nejlepší. Pěkně vyvážená hořkost grepu a neroli se sladkou mandarinkou a pomerančem, kouskem broskve a půlměsíčkem zeleného šťavnatého jablka. Slibný začátek se však postupně začně rozplývat a vyklízet prostor pro "abstraktní" kytici poskládanou z bílých květin. Květiny nemají kontury, jedna se vpíjí do druhé aniž by zanechávaly svou typickou stopu. Taková instantní bílá květinová směs namísto čerstvých orosených květů s prokreslenými žilkami a rozpoznatelnou, charakteristickou vůní každého jednoho druhu – jasmínu, ylang-ylangu, pomerančového květu a tuberózy. Lehký bonpariový tón ve fázi, kdy jsou ještě přítomné ovocné tóny, se naštěstí jen mihne, parfém zkrémovatí, vanilka  a pižmo drží květy docela hezky pohromadě, až to celé někdo zakápne citrusovou koupelovou pěnou a závěr vůně se nese ve znamení kyselejších tónů. O santalové měkkosti si můžeme nechat jen zdát. Výdrž je uspokojivá, kolem osmi hodin, projekce spíše slabší.

Gabrielle je celkem hezká a příjemná vůně, nekonfliktní, milá, ale zároveň velmi fádní a… zapomenutelná.  Rebelka? Ale kdeže! Namísto originality přichází abstrakce. Výraz "abstraktní květiny" ve výčtu ingrediencí opravdu nemám ráda, protože výsledkem bývá často generická kytice tušená za zamlženou skleněnou stěnou. Navíc Gabrielle připomíná několik předešlých parfémů chanelovského portfolia (Chance, Coco Mademoiselle, 1932 a Une Fleur de Chanel), což by samo o sobě ještě nemuselo být špatné, kdyby však jejich podoba tady nebyla tak zvláštně naředěná. 

Chanel Gabrielle

Zvláštní pozornost si zaslouží flakón, mimochodem stvořený v české sklárně. Když pominu víčko, na první pohled připomíná původní flakón, ale když se podíváte zblízka nebo ještě lépe, když jej vezmete do ruky, uvidíte, jak je dokonale propracovaný. Každá plocha flakónu  je vytvořena tak, aby dokonale odrážela světlo a tím aby flakón působil lehce a křehce. Béžová barva parfému, odstín etikety a kovového víčka hře světel ještě více napomáhají. 

Gabrielle flakon

Složení:  ylang ylang, tuberóza, jasmín, pomerančový květ…

Chanel, Gabrielle, koncentrace Eau de Parfum, balení 50 a 100 ml

_______________

( Fotografie: 1 – George Hoyningen-Huene/Condé Nast Archive/Corbis, 2 – Guerlinade, 3 – Guerlinade, 4 – Chanel)

Počet komentářů: 2

  1. yellow.lenasek2@seznam.cz' Lenka napsal(a):

    Mam rada květinové vůně, takze na gabrielle mam zálusk :-) jaka je cena 50 ml popr 100 ml? Děkuji. 

    4.10.2017
    • Monika napsal(a):

      V Douglasu jsem  viděla 50 ml flakón za 2.970 Kč a 100 ml flakón za 4.190 Kč.

       

       

      5.10.2017

Komentáře jsou uzavřeny.