GUERLAIN Shalimar Souffle Intense: Recenze

Dávno jsem se smířila s tím, že dlouhé čekání na nový přírůstek v povedené řadě ód na shalimarovskou vanilku nejspíš nebude mít konce a s tím, že Shalimar s přívlastkem Sur la route des Indes zůstane vonět jen v mých představách. Malou náplastí může snad být letošní novinka Shalimar Souffle Intense, odnož Shalimaru Souffle de Parfum (2014), která indickou vanilku obsahuje.

Shalimar Souffle Intense Guerlain

Spojení výrazu "souffle" a "intense" v názvu parfému je takový hezky oxymorón. Souffle je vánek, ofouknutí, dech, asociuje něco jemného, lehounkého, vzdušného… a do toho intense! Ale docela se mi to líbí, ať je to myšleno jakkoli. Co se mi ale líbí ještě víc, to je posun vůně ke klasickému Shalimaru. Zatímco v původní Souffle de Parfum se klasika objevila jen v prvních vteřinách hned po nástřiku, tady motiv Shalimaru probleskuje i v dalších fázích vývoje.

Začátek je opět vzdušný a příjemně citrusový, s jemným náznakem shalimarovského bergamotu. Sladký pomerančový květ podobný tomu z l´Heure de Nuit a krémový jasmín v nekonfliktní podobě bez indolických tónů, vše učesané jedním směrem, to jsou spolehlivá pojítka s předešlou verzí. Okamžitě lze poznat, že je se jedná o "Souffle". Rozhodujícím hráčem, který celou kompozici chvílemi přihrává na stranu klasického Shalimaru, bude nejspíš – vedle citrusů – umně zpracovaná vanilka s pižmem. Kouřové tóny samozřejmě chybí, zůstává optimistické a sladce krémové vyznění. Toto zpracování je opravdu intenzivnější, jde více do prostoru a výdrž se dá hodnotit jako poměrně slušná.

Shalimar Souffle Intense Guerlain

Souffle Intense na mě působí jako vylepšená verze Souffle de Parfum. Vylepšená ve dvou bodech. Zaprvé byly odstraněny některé umělé, neladící tóny a zadruhé jako by došlo k prozření, že když předkládám odnož ikonického parfému a použiju jeho název a flakón (je nádherný!), měla by se k němu vztahovat – alespoň trošku a nejen na začátku – i kompozice samotná, což se stalo. Tak aspoň, že se to podařilo v odnoži odnože.

 

Složení: bergamot, mandarinka, citron, jasmín, pomerančový květ, tahitská vanilka, indická vanilka, pižmo

GUERLAIN Shalimar Souffle Intense (2017)eau de parfum, flakón 50 ml, cena pařížských buticích Guerlain 102 €