BLOOD CONCEPT: vůně krevních skupin 0, A, B, AB & vůně plazmy +MA a RED+MA: Receze

Když jsem minulý týden začala zkoušet vůně značky Blood Concept, o jejichž uvedení v pražském butiku Ogivi jsem se nedávno zmínila, rozhodla jsem se postupovat chronologicky, takže jsem začala vůněmi krevních skupin (0 a A a B a AB), jakožto prvními vůněmi značky z roku 2011, a pak jsem přešla na "plazmy" (+MA a Red+MA), které byly uvedeny o rok později. Mimochodem, jsem zvědavá, jestli se  někdy v budoucnu podaří nějakému článku překonat tenhle, myslím co do zvláštnosti názvu. :-)

Blood Concept

0

Malinová růže na koženém základu. Bude to ale chvilku trvat, protože každá jedna růže se nejdřív musí prodrat skrz zelenou stěnu, upletenou z bylinek a rozličných trav, aby se teprve potom mohla ladně snést na smetanově bílou koženou kabelku. Březová alej… jak z ruského filmu (asi Michalkov?) a vzdálená podobnost s chanelovskou Cuir de Russie. Tahle vůně je křehká a přitom intenzivní. Kovové tóny se střídají se zemitým, aby nakonec mandlově zjemněly – to umí šáchor (cyperus esculentus), rostlinka, jejíž hlízky voní a chutnají vážně po pravých mandlích. 0 je historicky první krevní skupina člověka-lovce, každodenně bojujícího o přežití a trochu toho nikdy nekončícího dramatu se do vůně podařilo otisknout.

A

Tak tahle vůně je zelená a bylinková. Jako když krájíte dvě hrsti zelené petrželky do polévky, předtím jste už pokrájeli celer a mrkev a přivoníte si k aromatickými šťávami nasáklému dřevěnému prkýnku. Než se polévka dovaří, jako předkrm se bude podávat capricciosa a i když vůně čerstvě utržených rajčat a bazalky provoní kuchyni jen tak, stejně neodoláte, utrhnete jeden lístek bazalky a promnete mezi prsty…  Postupně se vůně krásně ambrově prohloubí a zasládne, aby na závěr nabídla trochu štiplavé anýzové dřevitosti.

B

Béčko mi vyznívá vyloženě pánsky. Má v sobě spoustu pepře a jiného koření, dřev, pačuli a taky kompot z černých třešní. Taková "dark" verze La Petite Robe Noire pro muže. Vůně je pižmová a pelynkově nahořklá. Železitý chlad se střídá s živočišností a ten typická nasládle-kovový tón, charakteristický pro všechny čtyři vůně, je tady nejvýraznější a vývojem ještě sílí. Béčko má odkazovat na dobu prvních objevitelských cest, dobu míchání etnik, setkávání se s novými kořeními, surovinami. Odkazuje.

AB

Asi nejoriginálnější vůně čtyřky. Buď si ji okamžitě zamilujete nebo ji odložíte a nebudete se k ní chtít vracet. Věřím, že voní jako představa, se kterou mnozí k vůním Blood Concept přistupovali. Je vyloženě industriální, kovově chladná, ale na druhou čímsi zvláštně podmanivá. Bubnování dešťových kapek do zaprášeného parapetu starého činžáku. Je to městská vůně, a pokud jste doposud měli jisté pochyby o slovech Antonia a Giovanniho, zakladatelů a kreativních ředitelů značky, o tom, že na kytku v těhle vůních nenarazíte, tak tady uvěříte. AB je totálně chemická a syntetická. Minerální vůně bylin a kamenů a kovový chlad vybalancovávají  nasládlé aldehydy. Tohle se těžko popisuje. To se musí vyzkoušet.

Mezi všemi čtyřmi vůněmi funguje jakási vnitřní  kompatibilita v podobě více či méně výrazného kovového tónu a unisexového vyznění (jen ta B bude pro mnohé spíš na pánské straně). Společná je jim absence kytek a skutečnost, že za všemi je spolupráce s parfuméry laboratoří APF v Grasse. Všechny ty vůně mají schopnost vytáhnout z vás emoce, ať už kladné nebo záporné. Zároveň se zdá, že žádnou z nich své okolí nevyděsíte. Jejich image je o dost extravagantnější než jejich vyznění…

… což už tak docela neplatí o plazmách +MA a RED+MA (anglicky "plusMA" = "plazma", tedy hříčka s písmenky a znaky). Tahle edice s názvem Specials má symbolizovat nový začátek, občerstvení, okysličení, regeneraci… Přechod od červené krvavé k průzračně slámově žluté plazmové.

Blood Concept

+MA

S červenými a bílými krvinkami zmizel kovový tón, charakteristický pro vůně krevních skupin.  Tahle +MA je od první chvíle sladká, taková celá mateřská, výživná, vyživující. Opět je tady výhradně syntetika. Vybavuje se mi  léto na venkově, místnosti stavení s čerstvě vydrhnutými podlahami nějakým třešňovým saponátem, průhled otevřenými okny do zahrady s povlávajícími látkovými plenami, na stole mísa s na kostky nakrájeným, vychlazeným červeným melounem  (někdy alternuje pocukrovaná salátová okurka). Zajímavé a zážitkové na zápěstí, nepředstavitelné na normální nošení. Každopádně stojí za vyzkoušení!

RED +MA

Dopředu avizované mléčné tóny vlastně ani necítím. A stejně jako v předešlé vůni, ani tady se neozývají metalické tóny. Tohle je mražený jablečno-meruňkový protlak v plastové kostce, jak si ho pamatuju z dětství. Až teprve po několika hodinách se objeví mléčně dřevitý akord. Red +MA je jedna z nejzvláštnějších vůní, které jsem zatím poznala. A parfumér Antoine Lie mě v poslední době potřetí mile překvapil (po Black a White, které vytvořil pro Puredistance). 

Všechny vůně jsou v koncentraci parfémové vody a na výběr je z balení 40 ml (v lahvičce s kapátkem), 30 ml a 60 ml.

Počet komentářů: 6

  1. Kotlanova.Vendula@seznam.cz' wendulka napsal(a):

    Já syntetiku ve vůních až na pár výjimek vyloženě nesnesu, ale jak čtu tvoje dojmy z AB, tak jsem si hned vzpomněla na zkoušení L´Eau Froide. Nenosila bych ani za nic, ovšem to zkoušení mě opravdu tenkrát pobavilo :) .

    12.5.2015
    • Monika napsal(a):

      Na L´Eau Froide jsem si taky vzpomněla. Přitom ale, když se člověk zamyslí, syntentika v parfémech, sama o sobě, to není zlo. V případě mnoha květin a rostlin je syntetika mnohem lepší řešení než přírodní zdroje (někdy jediné možné). Slušný podíl syntetických látek obsahují vůně jak z oblasti mainstraemu, tak nikovky, třeba spousta krásných ambrovek…Nemluvě o prvním parfému se syntetickými složkami – Jicky. A o Shalimaru nebo Chanel Pětce (edt a edp)… Nakonec, stejně vždycky půjde o peníze, koncept a vkus. Sladit přírodní složky se syntetikou, nebo syntetiku se syntetikou, jako třeba u AB, aby to vyznělo přijmenším zajímavě (a ideálně hezky nebo dokonce krásně), to vidím jako umění. U tvůrců Blood Conceptu je zdůrazňování syntetiky ve vůních součást image, ale mnohé z jejích vůní nemají poměr syntetika x přírodní materiál nijak zvlášť odlišný než jiné značky, které se ale slovu „syntetika“ zdaleka vyhýbají. :)

      12.5.2015
  2. Kotlanova.Vendula@seznam.cz' wendulka napsal(a):

    Ne, to já nemyslela, že by syntetika v parfémech byla zlo. Chraň Bůh výjimky jako můj zlatý Shalimar :) . A rozhodně nemám problém, pokud je součástí image značky. Tam je totiž o to víc potěšující, když namíchají nejen zajímavou, ale i krásnou nositelnou vůni. V tomhle ohledu s tebou naprosto souhlasím.

    Ale prostě pozoruju na sobě, že jsem na to sladění přírodních a syntetických složek mnohem citlivější, než jsem bývala dřív zvláště, pokud jde o syntetiku, napodobující vzdušné a vodní tóny.

    13.5.2015
    • Monika napsal(a):

      Tak na vzdušné a vodní tóny (jakéhokoli původu) jsem taky citlivá a vůči nim často dopředu zaujatá. :-)

      13.5.2015
  3. Kotlanova.Vendula@seznam.cz' wendulka napsal(a):

    Tak jsem včera do Ogivi zašla hlavně tedy kvůli vůním Francesca dell´Oro, ale seznámila jsem se i s Blood Concept a musím říct, ta AB se mi normálně líbí. Já se bála L´Eau Froide a ona je to teď v teple příjemně osvěžující kovová aldehydovka. Ty ostatní nejsou ovšem vůbec můj šálek čaje, ovšem uznávám ta RED +MA je hodně zajímavá a netradiční, pokud má některá z nich připomínat vůni krve, je to tahle s tou zvláštní ovocnou mléčností.

    5.6.2015
    • Monika napsal(a):

      Tak ABčko. Vida! ;) Mě teď hodně překvapila jedna moje kamarádka, s celkem vlažným vztahem k vůním vztahem k vůním, když byla zrovna z té RED +MA vyloženě nadšená. Jestli ono to nesouvisí s tím, že je doktorka. :D 

      5.6.2015

Komentáře jsou uzavřeny.