Loučení: GUERLAIN Myrrhe et Délires

Tak rovnou k věci: Výroba parfému Myrrhe et Délires před několika týdny skončila! Zatím poslední přírůstek exkluzivní řady L´Art et la Matière se loučí po pouhých třech letech od uvedení. Co k tomu dodat? Konec kterékoli vůně z téhle řady mě mrzí a mrzet bude (nedělám si totiž iluze, že by ostatní vůně měly svou pozici jistou).  A začalo to zrovna mojí nejoblíbenější – Iris Ganache (článek zde). Myrrhe et Délires je tedy v pořadí druhá vůně na odpis. Současná sestava čítá 7 parfémů, včetně původní hvězdné trojky: Cuir Beluga, Angélique Noire a Rose Barbare (2005), dále Bois d´Arménie (2006), Spiritueuse Double Vanille (2007), Cruel Gardenia (2008) a Tonka Impériale (2010). Mám je všechny ráda, každý z těch flakónů beru více či méně často do ruky. A když o tom tak přemýšlím, je to rozhodně to lepší (vedle klasiky) ze současné produkce Guerlainu. Opravdu bych se nezlobila, kdyby podzim přinesl novinku, která počet parfémů kolekce vrátí zase na kulatou osmičku.

Myrrhe et Délires

Černobílé květy 

Hořce grepový začátek přechází během několika málo okamžiků do tlumenější květinové fáze s kosatcem a medovou, lehce pepřově pikantní růží. Tentokrát si nepředstavujte žádnou rozjásanou, barevnou kytici. Obě kytky jakoby stály ve váze na stolku někde vzadu, ve druhém plánu, ve stroze zařízené místnosti, jako na černobílé fotografii Františka Drtikola. Tahle fáze brzy prolne do pryskyřičnatého, ambrového, hladkého dřevitého základu, kde myrha předvádí svou lékořicovou, trochu nasládlou tvář, podpořenou opravdu jen mírně větrovým anýzem. S vůní černého, nekonečně dlouho louhovaného, trpkého a nahořklého černého čaje, špetkou pudrovosti, jen náznakem vůně luxusní rtěnky (konkrétně ji vidím v cihlově červeném, podzimním odstínu :-)), sušených meruněk a jablek a líbeznou vůní papíru (včetně vazby) staré knihy – vzniká báječná, elegantní a zároveň uklidňující kompozice. A taky decentní. Decentní možná trochu moc. Ráda bych ji (bývala) měla „hlasitější“ a hutnější. Ale kdo ví, jestli by to kouzlo dokonalé harmonie v hlasitějším provedení nezmizelo?

Myrrhe et Délires jako obraz, obraz jako Myrrhe et Délires

Ještě žádná vůně nepodněcovala mou vizuální obraznost, ať už jde o barvy, linie, tvary… a hlavně náladu! tolik, jako právě M&D. Okamžitě, hned při prvním přivonění, jsem v ní viděla obraz (později několik obrazů) malíře a grafika Antonína Střížka, pak ty zmiňované "Drtikolovy kytky" a našla jsem tam i moje milované Slunečnice. 

Myrrhe et Délires Slunečnice

Václav Cinkl: Slunečnice. Výseč z mého milovaného obrazu vypadá tak, jak Myrrhe et Délires voní

Hledá se náhradník

Jak už to u konců oblíbených vůní bývá, někdo zamáčkne slzu a jde dál (je tolik vůní na tom širém světě), někdo život vůně nastaví pořízením si několika flakónků do zásoby a někdo začne hledat typově podobný parfém. Tím by snad mohl být Myrrhiade (HuitièmeArt), je ovšem hutnější, vanilkovější a na rozdíl od M&D taky trochu mléčný a zahřívací.   A možná, že i Cicatrices (LM Parfums), recenze zde, ale tomu chybí trochu té pižmové smyslnosti a je celkově údernější.

 

Složení: 

Grep, růžový a černý pepř, růže, kosatec, myrha, meruňka, kadidlo, lékořice, pačuli

Další informace:  

Myrrhe et Délires, flakón 75 ml, koncentrace eau de parfum. Výroba v letech 2012 – 2015