Aktualitka: Barevná novoročenka, street art a výstava v La Maison Guerlain

Mám ráda papírové novoročenky. V dnešní době mobilů a internetů se pomalu stávají raritou, takže o to víc potěší. Tím spíš, když jsou veselé a kreativní. Každý rok jsem zvědavá, čím překvapí Guerlain. Tentokrát je (po bílých Vánocích) nosným tématem barevnost. A nejen pokud jde o novoročenku. Guerlain pospojoval několik akcí, které všechny nesou rukopis amerického street artového umělce jménem JonOne (vlastním jménem John Andrew Perello). 

Včela Guerlain

Street art, to jsou někdy povolené, často nepovolené umělecké intervence do veřejného prostoru.  A zdaleka nejde jen o grafitti. Divadlo, tanec, performance všeho druhu jako například živé sochy, samolepky, plakátování, šablony, trojrozměrná díla… Už v 70. letech se street art dostal do povědomí teoretiků umění a od té doby se stále častěji přesouvá i do galerií a muzeí. Přesto mnohdy vzbuzuje i negativní emoce (a to nejen, když vám nějaký kolemjdoucí umělec posprejuje čerstvě natřenou omítku baráku) a bývá považován za vandalismus bez rozlišování. Část street artové produkce souvisí s politickým nebo anti-konzumně zaměřeným aktivismem, ale stále častěji se s ní můžeme setkávat i ve světě komercního designu. Ačkoli spojení newyorkského perfomera s luxusní parfémovým domem může být pro někoho překvapivé až šokující, není to zdaleka poprvé, kdy ke spolupráci podobného typu došlo (z poslední doby si vybavuju třeba flakóny Vent de Folie od Annick Goutal, vyzdobené pařížským street artistou jménem Nasty).

První akcí je tedy novoročenka se symbolem značky, včelou, v digitální i papírové podobě:

Guerlain New Year card

Druhou akcí je uvedení speciální, limitované a číslované edice včeličkových flakónů, upravených podle představ street artového umělce:

Flacons Guerlain

JonOne postříkal barvami celkem 98 litrových flakónů abeilles blanches, přičemž sestava je:

34 flakónů Shalimar extrait, 32 flakónů La Petite Robe Noire extrait a 32 flakónů Rose Barbare eau de parfum. Jednotná cena je 9000 euro.

Třetí akcí je výstava tohoto performera v La Maison Guerlain, která je přímo explozí barev kam se podíváte. Na stěnách, v podobě velkých a ještě větších pláten, na flakónech, na výloze…

John Perello výloha   

     (Foto: Instagram Eau_du_coq)        

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Výstava byla zahájena 4. ledna a potrvá až do 28. února 2016 na známé adrese 68, avenue des Champs-Elysées. Vstup je volný.

(Všimli jste si vlevo na polici flakónů Promenade des Anglais ? :-) )