GUERLAIN Shalimar Cologne : Recenze

Když jsem nedávno napsala zprávu o brzkém uvedení nového, už šestého flankeru Shalimaru, tentokrát s názvem Shalimar Cologne, byla jsem pochopitelně zvědavá. Ale zase že bych nemohla dospat… to zrovna ne. Už se stalo zvykem, že ne každý Shalimar s přívlastkem musí nutně vonět jako příbuzný s rodem Shalimarů, čili že v sobě musí mít něco z jeho orientálního charakteru a kouzla. Bohužel! Ovšem ve chvíli, kdy Dimitri na svém blogu zmínil určitou paralelu se skvělou Eau Légère Parfumée (2003, Mathilde Laurent), později lehce pozměněnou v barvě, vyznění a názvu  (Shalimar Light, 2006, Jean-Paul Guerlain),  začala jsem se docela těšit!

Shalimar Cologne

Vůně začíná kouzelným, jiskřivým akordem bergamotu s citrónem a mandarinkou (grep, uváděný ve složení, se někam zakutálel, ale to vůbec nevadí). Tady, při bezprostředním srovnání s Eau de Shalimarem,  mi Cologne z těch dvou vychází možná i jako o něco věrnější klasice. U rozprašovače voní obě vůně téměř identicky. A Dimitri má pravdu. Za chvíli se objevují tóny, známé ze Shalimaru Light. Mísa plná plátků nechemických citrónů s okraji bílými od krystalků vanilkového cukru a hrst čerstvě nastrouhané citrónové kůry. A pak přichází náznak motivu, známého ze Souffle le Parfum, tedy pudrový obláček s karamelovým podtónem a abstraktní květinový otisk ve stopovém množství (však ani klasický Shalimar není žádná květinovka). Cologne je sladší než Eau de Shalimar a taky bohatší a teplejší, ale když sladkost dosáhne určitě, naštěstí ještě snesitelné míry, začne ustupovat. Asi po půl hodině se objevuje tón, který jsem si ve vůni vždycky přála, nejlépe v Shalimaru. Jistá naděje, že se objeví právě v něm, tady byla, protože je to vroucí tělová vůně zvláštní lahodnosti, kterou jsem si zamilovala ve svíčce Route de la Soie (Hedvábná stezka), jejíž parfemace je  inspirovaná právě vůní Shalimaru. Dřeva, trocha hladké ambry a rozemleté pecky meruněk (a tady možná i třešní?), jak je známe z pravého amaretta. Je to nahořklé a voní to po čerstvých, nijak neupravovaných mandlích.  Každopádně je mi to hodně příjemné!

Shalimar Cologne

2 díly Shalimaru Light + 1 díl Eau de Shalimar + 1 díl Shalimaru Souffle de Parfum + 2 díly Route de la Soie = Shalimar Cologne

Stejně jako Eau de Shalimar, i Shalimar Cologne se po svěžím a výrazném začátku drží hodně u těla, Cologne se mi zdá být přeci jenom trochu výraznější, ale obě to jsou intimní vůně. Kdo zná Eau de Shalimar a je s tím smířený, smíří se i s projekcí Cologne. Já bych si tuhle vůni přála i ve vyšších koncentracích, ale buď se s tím nepočítá nebo si dopředu zavařili s názvem. Shalimar Cologne je v koncentraci eau de toilette, případně parfémová voda nebo dokonce extrait by se jmenovaly jak? Shalimar Cologne (extrait)? Jakoby nestačily zmatky s tím, že Shalimar Eau de Cologne (vyráběná v současnosti pro americký trh, ale sehnatelná v českých eshopech) a tato nová Cologne, jsou dvě různé vůně, dvě různé odnože Shalimaru. 

Shalimar Cologne má pudrový odstín (i když vypadá moc hezky), ale pro mě je pocitově minimálně tak modrý jako Eau de Shalimar. A vůbec: mnohem větší smysl by mi dávalo, kdyby si Souffle le Parfum se Shalimarem Cologne vyměnily flakónky.  Cologne vidím modře! Nějak takhle:. :-)

Shalimar Cologne bleue

Budu hodně zvědavá na názory milovníků klasického Shalimaru. Podle mě se Shalimar Cologne části z nich bude líbit, části bude líbit hodně a zbytek aspoň neurazí. Kromě toho, po dlouhé době lze říct, že tohle JE odnož Shalimaru.

S příchodem Shalimaru Cologne je spojený odchod Eau de Shalimaru. Škoda, mohly vedle docela dobře fungovat.

Shalimar Cologne a Eau de Shalimar              Shalimar Cologne et Eau de Shalimar

Složení: bergamot, citrón, grep, frézie, jasmín, růže, vanilka, kosatec, bílé pižmo

Koncentrace, balení a cena: Shalimar Cologne má koncentraci toaletní vody. Dvě verze balení: 50 ml a 90 ml. V La Maison Guerlain a dalších pařížských buticích je uveden do prodeje za cenu: 50 ml/77 €, 90 ml/105 €

Počet komentářů: 3

  1. Kotlanova.Vendula@seznam.cz' wendulka napsal(a):

    Ano, tohle je variace na Shalimar :) . Já tam z toho Souffle kromě toho pudrového obláčku cítím místo karamelu spíš takový ten sladký coca-cocolový koncentrát, který se pak rozřeďuje vodou. Ale je fajn, že tady narozdíl od Souffle zmizí a není v něm nic umělého a gumového. No a nejvíc potěšující je ten ledově vychlazený přírodní citrón a vanilkové rohlíčky ze Shalimaru Legere a taky, že vůbec nevnímám tu frézii :) .

    Jo a ty meruňkové pecky, ty tam vážně jsou. Jenom u té svíčky, když jsi mi k ní dávala čichnout, mi přišly, že jsou z čerstvých meruněk. Tady mi přijdou hodně přezrálé, jako když je někdo dal rozvařit i s těmi peckami (to bude asi tou ambrou). Každopádně jako náhrada za kadidlo se mi to moc líbí.

    25.5.2015
  2. eva.petrova@apenex.cz' Isadorka napsal(a):

    Moni, moc krásná recenze (jak je u Tebe zvykem), něco mi říká, že tato odnož by se mi mohla líbit, tak jak si dle Tvého popisu vůni představuji. Nevíš, zda se počítá s uvedením vůně i do "běžné sítě" parfumerií (případně kdy?), nebo to bude pouze "exkluzivní" záležitost?

    1.6.2015
    • Monika napsal(a):

      Skoro bych se vsadila, že se Ti líbit bude. :-)

      O distribuci v ČR (v běžné síti parfumérií) nemám zatím informace.  Ale tipuju, že se během několika týdnů/měsíců v řetězcích, které nabízejí značku Guerlain, objeví. 

      2.6.2015

Komentáře jsou uzavřeny.