GUERLAIN Mon Exclusif : Recenze

Prosím vás, hlavně k Mon Exclusif nepouštějte Turina nebo to s ním šlehne, protože další sladký Guerlain…. :-) I když kdo ví, Luca Turin nesčetněkrát překvapil, oběma směry.

Mon Exclusif je sladká, dřevitě gurmánská vůně. A pro některé z blogerů (i když recenzí je zatím jako šafránu) momentálně takový otloukánek. I já si do ní šťouchnu. Ale na druhou stranu se jí v některých ohledech zastanu. A je tu i dost toho, co stojí za pochvalu. Tahle vůně doplácí na to, že se ocitla v nesprávný čas na nesprávném místě:

– je další v řadě sladkých a ještě sladších kreací, jen zřídkakdy přerušované jiným typem vůní (viz radost ze Shalimaru Cologne). Objevit se před dvěma lety nebo ocitnout se mezi chyprovkama…

– dopředu vábila zmínkami o levanduli a fougérovém orientu, což mohlo v milovnících klasiky vzbudit naděje na setkání s "moderní Jicky" nebo něčím podobného vyznění, byť se sladkou notou. Ale ne.

– pokud jde o intenzitu a výdrž, její zařazení do exkluzivek se mi od první chvíle zdálo neadekvátní a byla to vlastně nakonec moje jediná zásadní výhrada. Teď ale, v chladnějším počasí, mě příjemně překvapuje, to jí vyloženě svědčí! Čím déle ji zkouším, tím je výdrž delší a tím voní i víc do prostoru. Tak tady si s konečným verdiktem ještě počkám

– vzhledem k jejímu (mírně) zahřívacímu charakteru by jí určitě víc slušelo uvedení koncem léta nebo na podzim

– koncept "pojmenuj si vůni po svém" budí  (od nápadu až po eventuální realizaci) rozpaky. Nejvíc ve chvíli, kdy máte před sebou písmenka na jedné straně a flakónek na druhé. Kdo si vymyslel delší název než svůj monogram, bude si muset flakónek polepit z obou stran a nejspíš ještě ve dvou řádcích :D (já jsem dopředu věděla, že nebudu nikam nic lepit a že si bohatě vystačím s "pracovním" názvem Mon Exclusif). Písmenka na flakónu vypadají humpolácky a lacině. Přitom flakón sám o sobě je tak hezký.

Mon Exclusif Guerlain

Jak Mon Exclusif voní?

Na sladkost jsem byla připravená, ta mě nepřekvapila. Co ale překvapilo – menší množství levandule, než jsem čekala (Thierry Wasser použil odrůdu levandule jménem Carla, která má tímto u Guerlaina premiéru). Ona tam ta levandule je, v hlavě i v srdci kompozice, ale nejdřív se trochu schovává mezi ostatními složkami a později nabírá lehce ovocný, jahodový podtón. Zkrátka levandule z Jicky, natož z AA Lavande Velours, s bylinně ostrými tóny, případně pytlíček se sušenou levandulí ze staré skříně po prababičce, to rozhodně v Mon Exlusive nehledejte! Úvodní tóny Mon Exclusif obsahují příjemně osvěžující nádech zralé, sladké mandarinkové dužiny a zeleně nahořklé tóny podobné těm, které umí vytvořit andělika. Když se objeví květinové tóny, cítím jen magnólii. Bude to nejspíš výsledek kombinace jasmínu s ylang-ylangem a neroli, možná ještě s růží. Každopádně, místo slunečných tónů, které ylang-ylang a kytky kolem něj někdy a na někom vytvářejí (a které Guerlain uvádí v oficiální informaci o složení), já cítím krásnou magnólii aneb  L´Instant čistý parfém. Zatímco ale L´Instant sládne medem, Mon Exclusif sládne mléčným karamelem. S jemným santalem a s nezbytným bílým pižmem tak vůně dospěje k hladkému, teple krémovému a chvílemi trochu pudrovému základu.

Mon Exclusif Guerlain

 

Komu by se mohla líbit?

Zásadním předpokladem bude bezesporu kladný nebo minimálně ne negativní vztah ke gurmánským vůním. Takových je nás dost :-).  Nejsladší vůně na světě, jak by se někdo mohl po přečtení některých reakcí (včetně od těch, kteří ji nezkoušeli) obávat, to rozhodně není. Pokud se zdálo, že bude zapotřebí i kladného vztahu k levanduli a levandulovým vůním… nebude. Mon Exclusif by se mohla líbit těm, kterým se líbily jahody v původní Miss Dior Chérie (2005, Christine Nagel). Tam vlastně byl i ten karamel. Zajímat by mohla i milovnice magnólie a parfému L´Instant. Možná i ti, kdo mají rádi Angélique Noire, najdou v Mon Exclusif svou vůni. 

Mon Exclusif Guerlain

Flakón

Body za umělecký dojem připisuju flakónu (samozřejmě neozdobeného nalepovacími písmenky). O jeho původu jsem se zmínila, když jsem psala o Mon Exclusif poprvé. Vychází z podoby flakónu, který vznikl v roce 1937 a který byl určen pro vůni Coque d´Or. Jacques Guerlain ji tehdy vytvořil jako poctu svému příteli, uměleckému kritikovi a zakladateli Ruského baletu Sergeji Djagilevovi. Tvar flakónu – motýlek – odkazuje na motýlky, které byly neoddělitelným Sergejovým doplňkem outfitu na pařížských večírcích. A teď – motýlek nebo chcete-li mašlička – je tady znovu (návrat to ale není první), je příjemný do ruky a ozdobí každou poličku. Písmenka dejte dětem na hraní.

Mon Exclusif Guerlain

Složení: mandarinka, bergamot, levandule, slunečné a orientální tóny, kosatec, bílé pižmo, santal, mléčně karamelové tóny (vanilka, kumarin, slaný karamel)

Další informace: Balení 50 ml, koncentrace eau de parfum, cena v La Maison Guerlain 130 €. V tuto chvíli je vůně v prodeji pouze v pařížských buticích Guerlain, ale očekává se rozšíření distribuce i do butiků mimo Francii.

Počet komentářů: 2

  1. Kotlanova.Vendula@seznam.cz' wendulka napsal(a):

    Ano, humpolácká, přesně to s těmi nalepovacími písmenky napadlo i mě, když jsem viděla první fotky s flakonem těch, kteří si je tam nalepili. A po té, co jsem vybalila svůj vlastní flakon, jsem doznala závěru, že ani ty monogramy nestojí za to tam lepit a flakon hyzdit. Možná to gravírování by stálo za úvahu, ale zrovna tento typ flakonu vážně vypadá nejlépe takhle hladký bez názvu, jak je :) .

    A co ten slaný karamel/slané máslo? Podle recenze to vypadá, že tě úplně minul(o). To množství slanosti se mi v Mon Exclusif moc líbí, asi právě proto, že je minimalistická.

    No a jinak já se taky malinko děsím okamžiku, až jí dají pod nos Turinovi :)) .

    29.5.2015
    • Monika napsal(a):

      U mě se slanost částečně rozplyne ve sladkosti… a částečně má nejspíš prsty ve vzniku sušenkového tónu (konkrétně Albertky nebo červené Be-Be :D), který se mi v základu objevuje. 

      30.5.2015

Komentáře jsou uzavřeny.