MAISON FRANCIS KURKDJIAN Baccarat Rouge 540: Recenze

Alchymie. Ale jen zdánlivě. Ve skutečnosti se jedná o detailně popsaný postup, který je pečlivě střeženým tajemstvím značky. Technika, používaná od roku 1847, kdy se průzračný křišťál zahřeje na 540 stupňů a smíchá s 24karátovým zlatým prachem, aby tak získal nádhernou, pro Baccarat typickou rubínovou barvu. 

Francis Kurkdjian

Už více než 250 let vznikají ve sklárnách Baccarat nádherné stolní servisy, šperky, dekorace, lustry všech možných odstínů… a také flakóny pro vůně velkých tvůrců parfémů a módní značky. Však víme: Guerlain, Dior, Versace, Cartier, Lancome, Houbigant, Jean Patou, Elisabeth Ardent, Annick Goutal…

…. a Maison Francis Kurkdjian. Právě kouzlo zrození  a krásy křišťálu se stalo zdrojem inspirace pro vznik parfému Rouge 540, který Francis Kurkdjian vytvořil v roce 2014, při příležitosti 250. výročí vzniku značky Baccarat. Záměrem bylo sestavit vůní, která bude transparentní jako křišťál s rubínovým odstínem, zároveň ale bude odkazovat ke svému vzniku, k technologii výroby, a bude tedy v nějaké formě obsahovat vzpomínku na oheň a na zlatý prach. Výsledkem je neobvyklá květinově dřevitá vůně s minerálními tóny šedé ambry.

Francis Kurkdjian Rouge 540

Červené pomeranče ve vatě

Znáte červené pomeranče? Jsou šťavnatější a sladší než běžné odrůdy a po jejich snědení vám na jazyku zůstane příjemná a jemná jahodová chuť. Takový je úvod Rouge 540. A ten svěží pomerančový tón s lehounkým jahodovým podtónem a náznakem šťavnaté grepové nahořklosti se nese vůní v podstatě od začátku do konce. Ale v kombinaci s dalšími složkami to jen pomáhá dotvářet dojem jakési křišťálové průzračnosti, rozhodně ne přehnané svěžesti.  Vůně jasmínu je namíchaná se šafránem a dalšími bylinkami do vlažného, ale přeci jen trochu zahřívacího krému, který je ale permanentně zchlazován spodními minerálními tóny šedé ambry. Závěr je dřevitě ambrový a trochu balzamický.  No je to zvláštní. V téhle vůni je teplo i chlad, sametová měkkost i metalické tóny, sladkost i slanost, všechno se to ale perfektně snoubí, není to ani náhodou přeplácané a hlavně je to ohromně originální. Žádný podobný parfém se mi nevybavuje. A doma se ohromně líbí. Ovšem když procházel mladý pán hned při prvním zkoušení okolo a prohlásil, že: "hmm, cukrová vata", přišlo mi, že si dělá legraci. Ale ne. Je to tam! Ale úplně jinak, než co by si člověk představoval pod pojmem cukrová vata. Ne ulepená vatová sladkost, rozpouštějící se v puse. Spíš směs vůní, spojená s její výrobou. Vzdušná hmota, pro jejíž přípravu musíme nejdříve roztavit cukr na karamel, pak vhánět s horkým vzduchem to kovového bubnu, ochlazovat… vzduch, tavení, ochlazování. Tak trochu jako ve sklárnách. :-)

Rouge 540 včera a dnes

Jak už bylo zmíněno, poprvé se vůně objevila v roce 2014 v podobě slavnostní limitované edice k 250. výročí vzniku značky Baccarat. Flakón, jehož autorem je světoznámý designér a do roku 1970 umělecký ředitel Baccaratu Georges Chevalier (návrh pochází ze 40. let),  je skvostným sklářským kouskem, broušeným do 160 fazet. Flakónů o objemu 100 ml bylo vyrobeno jen 250 číslovaných kusů, cena je 3000 euro.

Francis Kurkdjian Rouge 540

(Foto: 2luxury2.com)

Protože vůně samotná má potenciál líbit se víc než pár desítkám lidí, vrací se zpátky, tentokrát už v běžném flakónu Francise Kurkdjiana a to právě v těchto dnech.

Francis Kurkdjian Rouge 540 flacon

(Foto: 2luxury2.com)

Složení: červený pomeranč, šafrán, levandule, jasmín, šedá ambra, cedrové dřevo, větvičník

Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540, koncentrace Eau de Parfum, 70 ml flakón. K dostání od ledna na stránkách Maison Francis Kurkdjian. V ČR exkluzivně v Ingredients (5.500 Kč)

Počet komentářů: 2

  1. Jana@email.cz' Jana napsal(a):

    Vyzkoušeno. A vidím to na můj první letošní parfémový nakup. :-D

    4.1.2016
  2. omseamaster@yahoo.co' JN napsal(a):

    "Už více než 250 let vznikají ve sklárnách Baccarat nádherné…"

    … ale techniku broušení skla si dovezli z Čech. :-) 

    23.1.2016

Komentáře jsou uzavřeny.