GUERLAIN Muguet 2016: Recenze

S příchodem jara mám spojené dvě květiny. Tulipány všech možných barev, zdobící chodníky před nespočtem letenských květinářství, a především konvalinky. Zelené svazečky s drobnými, porcelánově bílými zvonky, působícími tak nějak zvláštně slavnostně, přitom trochu odtažitě, voskově až uměle, s úžasnou a pro parfuméry obtížně zachytitelnou vůní. Jsou tři konvalinkové vůně, které mi kdy nejvěrněji dokázaly zprostředkovat atmosféru konvalinkového jara: Ikonické Diorissimo Edmonda Roudnitsky, Aqua Allegoria Lilia Bella Jeana-Paula Guerlaina a právě Muguet. Ale povedených a zajímavých konvalinkových vůní je ale celá řada: například Muguet du Bonheur (Caron), Odalisque (Parfums de Nicolai), L.I.L.Y. (Stelle McCartney)… nebo třeba nová Muguet Porcelaine (Hermès).

Muguet 2016 Guerlain

O tradici konvalinkové vůně u Guerlainu jsem se zmínila v nedávném článku. Thierry Wasser je v pořadí už třetím parfumérem, který je pod vůní Muguet podepsán. Předcházeli mu Jacques Guerlain, který  v roce 1908 vůni vytvořil a Jean-Paul Guerlain, který ji v roce 1998 probudil k životu a s drobnými úpravami o ni pečoval v následujícím období. Od roku 2006 vychází edice Muguetu každý rok, ve flakóncích různých tvarů, různě zdobených, v různých počtech a v různých cenových relacích.

Tekuté konvalinky, rok 2016

Pro Guerlainův Muguet byly vždy charakteristické citrusové, nasládle zelené a jemné dřevité tóny. Rok od roku se střídala nepatrně akcentující květina (jasmín, růže, šeřík), ale samozřejmě, stále zde dominoval konvalinkový tón. Od dob, kdy je zakázáno používat hydroxycitronellal (duše Diorissima), se tento tón konstruuje s pomocí různých přírodních ingrediencí (zelené tóny, bílé květiny…) a syntetiky. To všechno platí víceméně i pro letošní, Wasserovu verzi. Okamžitě poznáte, že to je Muguet od Guerlainu. Ale přeci jen, drobné odlišnosti tu jsou.

Ze všeho nejdřív jsou cítit zelené části rostlinek s citrusy, které jsou spíše zralé a příjemně trpké než kyselé, aby vzápětí začala rychle prosvítat skutečná, trochu odtažitá, ale tím právě přitažlivá vůně konvalinky. Zeleň, tak trochu bylinkového typu, přetrvává i nadále a vjem celé konvalinky, porcelánově bílých květů a tmavě zelených, lesklých lístků, je nyní velmi realistický. Po chvíli se objevují tóny bílých květin. Jasmín, jistě, ale cítím vnímám také gardénii. Tu její krémovou stránku, kdy vyznívá trochu omamně a má přitom i lehce máslový nádech. Spolu se špetkou živočišnosti jasmínu (a možná a lilie?) vzniká realistický, přírodní akord. Jako když se zhluboka nadechnete s nosem zabořeným přímo v kytičce čerstvě natrhaných konvalinek. Je to šikovně namíchaná směs téměř omamných, voskových a živočišných tónů. Tohle zažijete především když si vůni nastříkáte na zápěstí a budete ji testovat z bezprostřední blízkosti. Při normálním navonění se a v pohybu, se ocitnete v obláčku svěží zelené konvalinkové vůně, kdy tušíte blízkost i dalších, především bílých květin. Později se objeví růže. Je to růže v abstraktním provedení, bez výrazných kontur, která se v ostatních ingrediencích téměř rozplývá a jejíž úlohou je "prokrvení" bílozelené kompozice. Muguet působí ještě stále tak trochu starosvětsky, přitom ale i nadčasově. Jarně, velmi žensky a relaxačně zároveň. 

Muguet Guerlain

(obr: Guerlain)

Wasserova konvalinka je tedy svým způsobem zelenější, živočišnější a tím také, hlavně v některých fázích, realističtější a přívětivější (možná i pro ty, kteří konvalinku jinak ve vůních nevyhledávají). A asi by se dalo říct, že je méně přímočará a méně křehká než předešlá verze, přičemž výdrž je minimálně srovnatelná.

Hranatý 100 ml flakón, podobný jako u edice roku 2011, je zdobený stříbrnou filigránskou dekorací a je dílem šperkařského domu Maison Ambre & Louise.

Složení: zelené tóny, růže, jasmín (tóny evokující vůni konvalinky)

Guerlain Muguet Millésime 2016, koncentrace Eau de Toilette, 100 ml flakón, limitovaná edice, počet kusů: 2.148. V prodeji od 1. dubna 2016. Cena v La Maison Guerlain 430 euro.