Rok Shalimaru… a 3 přání

Shalimar, jedna z nejslavnějších vůní světa, legenda dějin parfumérie a nejikoničtější vůně značky Guerlain slaví narozeniny. Od jeho vzniku, přesněji řečeno od jeho uvedení (vůně vznikla o pár let dřív) letos uběhne neuvěřitelných 90 let. Při takových a podobných příležitostech vydává Guerlain speciální edice vůně. Netajím se tím, že Shalimar je moje signature a nedávno jsem TADY dala nahlédnout do svých úvah proč (možná) tomu tak je. Takže já jsem mimořádně napnutá, co bude! :-)

Shalimar ve čtyřech provedeních

Zlatá dvacátá

Dvacátá leta v Paříži. Umíte si to představit? Tu kosmopolitní, poválečně uvolněnou atmosféru? Barvy, smích, exotika, bohémský život, kavárny, spisovatelé "ztracené generace", charleston, zkracování sukní až skoro ke kolenům :-), jazzové bary… tam bych chtěla být! V takové atmosféře se jednoho jarního dne setkali Jacques a Raymond Guerlain s maharádžou. Nechali se okouzlit vyprávěním příběhu o velké a krutým osudem předčasně ukončené  lásce mughalského vladaře Šáhdžahána a jeho krásné ženy, které se říkalo Mumtáz Mahal (perla paláce), o zahradách Shalimar a o vzniku Tádž Mahálu. Příběh parfému, jeden z nejkrásnějších, byl na světě.

 Shalimar byl předveden v roce 1925 na Mezinárodní výstavě dekorativního umění v Paříži (L´Exposition internationale des Arts Décoratifs) a návštěvníky výstavy očaroval už jenom svým překrásným flakónem, dílem Raymonda. Teď ještě vůně samotná.

Shalimar na zlatě, v pozadí abeille dorée

Dvě lžíce ethylvanilinu

Jacques Guerlain byl v té době nadšený experimentováním s nedávnou vynalezenou látkou, syntetickou vanilkou zvanou ethylvanilin. Ve srovnání s klasickou vanilkou byla tak úžasně aromatická, pronikavá, krémová, plná, čili afrodiziakální účinky, které byly vanilce přisuzované, byly umocněné! A teď: Některé zdroje líčí okolnosti vznik Shalimaru tak, že Jacques prostě a jednoduše nasypal mocnou dávku ethylvanilinu do Jicky (vytvořené strýcem Aimée v roce 1889), přidal bergamot, kadidlo, nějaké to koření a základní akord Shalimaru byl na světě! Podle Thierry Wassera je tato teorie hodně zjednodušující a ve skutečnosti to bylo o dost složitější. Každopádně vznikla okouzlující orientální kompozice s vyváženým poměrem bergamotu e ethylvanilinu (a že toho bergamotového oleje bylo až kolem třiceti procent!).  Spolu s akordem guerlinade, s kosatcem a jeho pudrovými vlnkami, pár lístečky dospělé růže, jasmínem, pižmem s  lehce živočišným nádechem a s hladkými, teplými balzamickými tóny,  vznikla smyslná kompozice, nadčasový Orient jako na dlani.  Shalimarovská vanilka je spíše suchá, ne gurmánská, vlastně taková "vanilka brut" s orientálními tóny. 

Jak šel čas…

Během desítek prošel Shalimar mnoha reformulacemi. Nevoní stejně jako v době uvedení a vonět tak ani nemůže. Důvodů je několik a dají se zobecnit pro většinu vůní, jejichž vznik se datuje před desítkami let. Přechod řady ingrediencí na seznam zakázaných látek (IFRA, komise EU), vyčerpání surovinových zdrojů, neustálý tlak na zlevnění výroby, přizpůsobování se vkusu spotřebitelů v čase… Jaký tedy byl původní Shalimar? Plnější, bohatější a kulatější a… animálnější. Vanilka s kouřovými tóny březového dehtu byla znatelná prakticky od začátku. Přítomné byly animální tóny cibetu, které v kombinaci s obrovským množstvím surového bergamotu a jeho hořkosladkým vyzněním, plus s větším množstvím pižma, vytvářely komplexní vůni. Na rozdíl od moderní verze bylo možné zaznamenat i kožené a jemně nasládlé karamelové tóny.

Shalimar tři flakóny

A moje 3 přání?

1. Aby se Shalimar nikdy nepřestal vyrábět (při minimálně tak dobré kvalitě, jakou má dnes)

Ne, že bych se bála konce, Shalimar je zlaté vejce Guerlainu a kupují si ho i ti, co ho nenosí. Ale pro jistotu…

2. Aby lidé z marketingu mysleli na všechny, kdo chtějí slavit

Od bohatých sběratelů několikasettisícových flakónů v baccaratu, posázených drahými kameny, až po běžné smrtelníky, kteří se budou vůní polévat (a třeba si koupí dva flakóny, protože jeden taky k archivaci nebo tři, protože jeden taky k vystavení :-)). Tím nevylučuji, že se někteří z bohatých sběratelů několikasettisícových flakónů v baccaratu vůní také polévají. :-)  Příkladem krásně zvládnutého výročí vůně byl případ L´Heure Bleue v roce 2012. Byl baccarat, byla drahá kolekce, ale vznikla také hodně povedená Wasserova interpretace Modré hodiny – L´Heure de Nuit, která byla zařazena do kolekce Les Parisiennes. Shalimar má nepočitatelně odnoží, v posledních letech nesou slavné jméno i vůně, které mají přitáhnout nejmladší generaci zákazníků k velké klasice a přitom Shalimarem nemají společného lautr nic. Výjimkou je řada Ode à la Vanille, která je výborná, pohrává si především s nuancemi vyznění vanilky a pořád je to Shalimar!!, čímž se dostávám ke třetímu přání:

2. Abychom se letos konečně dočkali té "Indie"

Už to bude rok, co jsem dostala zajímavou informaci o nově chystané vůni, tentokrát s indickou vanilkou: Shalimar Ode à la Vanille Sur la route des Indes. Samozřejmě, informace mě zaujala a natěšila, podělila jsem se o ni se svými parfémovými přáteli a od té doby zatím nic. Vím jen, že byly nějaké prostoje ohledně registrace názvu, vím, že se původně chystalo uvedení už v minulém roce. Na širém netu není dodnes o vůni ani zmínka. Tak tedy letos?

Počet komentářů: 2

  1. cinkja@seznam.cz' Jarka napsal(a):

    Shalimar je také pro mě zlaté vejce a to nejen jako uživatele, ale i sběratele odnoží a limitovaných edicí (alespoň těch cenově dostupnějších). A především je to moje velká parfémová láska a do určité míry i jistota, protože mě provází při všech důležitých meznících a událostech mého života. Těch, které se datují od okamžiku, kdy jsem v Shalimaru objevila jeho kouzlo a krásu.

    Ta cesta nebyla úplně přímočará a spíše než vůně samotná mě zpočátku uchvátil flakón. Touha vlastnit ho, byla rozhodující motivací a podnětem k dalšímu zkoušení. K Shalimaru jsem se musela pročichat podobně, jako jsem se kdysi projedla k vůni a chuti oliv. Kouřové tóny se na mé kůži razantně hlásily o slovo a nedovolovaly vnímat další složky. Postupem se však právě ony, ve spojení s bergamotem a nádhernou vanilkou, staly hlavní předností a vyjímečností, která mě okouzlila a které už několik let podléhám. Někdy si až říkám, proč mám vlastně potřebu zkoušet stále nové a nové vůně, když tu svoji už jsem dávno našla J.

    Připojuji se k tvým přáním (i když jsem se raději předzásobila J) a moc si přeji, aby si Shalimar, i přes všechny zásahy a restrikce, nadále zachoval svou krásu a tvář. A budu se těšit na všechna další milá překvapení, nejen v souvislosti s 90.výročím jeho uvedení na trh.

     

    13.1.2015
    • Monika napsal(a):

      Flakón Shalimaru je úžasný a určitě se odjakživa podílel na úspěchu vůně. V té souvislosti musím říct, že mě potěšila jeho nová tvář (EdP a EdT), kterou mu vtiskla Jade Jagger (2010). Osvěžení a přitom neudupání původního konceptu Raymonda Guerlaina.

      18.1.2015

Komentáře jsou uzavřeny.