FREDERIC MALLE Cologne Indélébile (vzpomínka na paní správcovou): Recenze

Když jsem před několika týdny psala o brzkém uvedení novinky s názvem Cologne Indélébile a o tom, že tohle má být podle PR textů jiná kolínská, než na jaké jsme zvyklí, představovala jsem si, v čem by asi tak mohlo spočívat to "jiná". Bude to hloubka parfému (na kolínskou nevídaná)? Neobvyklá struktura? Podaří se Ropionovi zachytit krystalickou svěžest citrusů a ozdobenou kytkama ji pak držet na nějakém pěkném základu, dlouho, déle než kdy kdo s kolínskou předvedl? Hlavně jsem si zakazovala myslet na jeho Carnal Flower – bohyni tuberózových vůní. To je přece úplně jiný typ vůně a s dominující tuberózou… ale kdyby se zlomek té dokonalé jiskřivosti, prolnuté s květy, otiskla do nové Cologne… zlomeček…

Frederic Malle Cologne Indélébile

… "Boďa Červinka si vždycky dával záležet na mých vlasech. Říkal, tyhle vlasy jsou zbytek starých zlatých časů, takové vlasy jsem nikdy pod svým hřebenem neměl. Když Boďa rozčesal ty moje vlasy, jako by zapálil dvě pochodně v krámě, v zrcadlech a miskách a karafách zaplál požár mých vlasů a já jsem musela uznat, že Boďa má pravdu. Nikdy jsem neviděla svoje vlasy tak krásné jako u Bodi v krámě, když je vykoupal v heřmánkovém odvaru, který jsem si uvařila a přivezla v bandasce na mlíko. To dokud moje vlasy byly mokré, nikdy neslibovaly, co se s nimi začalo dít, když prosýchaly, jen začaly schnout, jako by v těch proudech se narodilo tisíce zlatých včel, tisíce svatojanských mušek, zapraskalo tisíce jantarových krystalků. A když Boďa poprvně protáhl hřeben tou mou hřívou, praskalo v nich a sršely ty vlasy a nadouvaly se a rostly a kypěly, že Boďa musel pokleknout, jako by hřeblem pročesával ohony dvou vedle sebe stojících hřebců. A v jeho krámě se rozsvítilo, cyklisté seskakovali z bicyklů a kladli obličeje na výkladní skříň, aby se přesvědčili a vysvětlili si, co jim to strhlo oči. A Boďa sám dlel v mračnu mých vlasů, aby nebyl rušen, zamkl vždycky krám, každou chvíli ke mně přivoněl, a když česání dokončil, sladce vzdychl, a pak teprve sepjal vlasy podle svého gusta, kterému jsem věřila, jednou fialovou, podruhé zelenou, jindy červenou nebo modrou stužkou, jako bych byla součástí katolického rituálu, jako by moje vlasy byly součástí církevních svátků. Pak odemkl krám, přivedl můj bicykl, na rám pověsil bandasku a pomohl mi dvorně do sedla. A to už před krámem byl zástup lidí, každý zíral na tyhle heřmánkem vonící vlasy. Když jsem šlápla do pedálů, pan Boďa kousek se mnou běžel a přidržoval mi vlasy, aby se nedostaly do řetězu nebo do drátů. A když jsem nabrala dostatek rychlosti, pan Boďa hodil do vzduchu cíp mého účesu, jako se vyhazuje do vzduchu hvězda nebo drak do nebe, a zadýchán vracel se do krámu." (Bohumil Hrabal, Postřižiny)

Tak přesně tyhle obrazy se mi vybavily při prvním navonění se Cologne Indélébile. Okouzlující Maryška, žena správce pivovaru Francina, a pak to kadeřnictví se směsí lahodných vůní, atmosféra barvitého maloměsta dvacátých let minulého století, pohled na proud vlasů, třpytících se ve slunečních paprscích, vonících bylinkami, sluncem, létem…

Frédéric Malle Cologne Indélébile

Cologne Indélébile je moderní verze klasické kolínské i když kapka starosvětskosti v ní je. Úvodní citrusové tóny (citron, bergamot) jsou podkreslené hrstí bylinek, mezi nimi rozmarýnou (určitě tam je!). Velmi brzy se ale vůně nadechne do další fáze, kde předvede krásný pomerančový květ a neroli. Myslím, že podstatnou roli pro další vývoj hraje kapka absolutního extraktu narcisu a velmi pěkně zpracované pižmo s efektem vůně květinového mýdla ve starožitném prádelníku. Pořád je to kolínská, ale je vícebarevná, prokreslenější než obvykle. Mně na ni zaujala kromě výdrže (a přívlastek "indélébile" jako "nesmazatelná, neodstranitelná" jí rozhodně sedí) především schopnost velmi přesvědčivě evokovat něco příjemného, milého, útulného.  Jean Marie Farina by se asi dost podivil, kdyby se mu Cologne Indélébile dostala do ruky, ale pak by nejspíš musel uznat, že tohle je fakt pěkná kolínská. Někomu by mohla vzdáleně připomínat La Cologne du Parfumeur (Guerlain), kvůli pomerančovému květu a rozmarýně a někomu zase třeba Bel Respiro (Chanel). Každopádně je to především povedená vůně  (a potom taky kolínská). :-)

Složení: bergamot, citron, pomerančový květ, absolutní narcis, neroli, pižmo

Další informace: Cologne Indélébile se vyrábí ve flakónech: 50 ml a 100 ml a dále v cestovní sadě 3x 10 ml nebo v balení 10 ml. Vůně najdete v nabídce butiku Ingrédients.

Počet komentářů: 2

  1. cinkja@seznam.cz' Jarka napsal(a):

    Postřižiny miluji. A filmová scéna v kadeřnictví, kdy unešený Oldřich Vízner obřadně váže "azurovou", okouzlující Magda Vášáryová pak nasedá na kolo, vlasy jí vlají ve větru a věta z úst Zdeňka Podskalského: "Tato kašna a vlasy paní sládkové jsou ozdobou tohoto města", tak ta je jedna z nejmilejších.

    Nenapadlo by mě to, ale ke Cologne Indélébile to vážně sedí, především pro tu poetiku, důvěrnost a milé vyznění celé scény. Tyhle pocity mám s Cologne Indélébile také, jen "azurovou" bych vyměnila nejspíše za "lososovou". Ale ten příměr se ti moc povedl a vzpomenu si na něj pokaždé, kdy se navoním :-).

    4.4.2015
    • Monika napsal(a):

      Jj, ta poetika… mimochodem, v Postřižinách je „voňavých“ scén celá řada, takže například už dobře vím, že není radno pouštět se do dívání  s prázdnou lednicí. :-)

      4.4.2015

Komentáře jsou uzavřeny.