GUERLAIN Quand Vient la Pluie: Recenze

Vůně s poetickým názvem Quand Vient la Pluie (Když přijde déšť) je poctou a variací na proslulou Après l´Ondée (r. 1906 ) a zároveň jedním z názorných příkladů, jak interpretovat klasiku moderním způsobem…  a posunout ji dál nebo i výš. Pak se stane, že prakticky hned po jejím vzniku tušíme, že jsme svědky zrodu něčeho mimořádného.

Quand vient la pluie guerlain

Thierry Wasser pracoval na vůni Quand Vient la Pluie v roce 2007, čili ve stejné době, kdy míchal Iris Ganache a rok předtím, než byl oficiálně jmenován dvorním parfumérem u značky Guerlain. Vlastně, tyhle dvě vůně byly takové „namlouvání" nevěsty jménem Guerlain. Není potom divu, že se Thierry parfumérem Guerlainu opravdu stal. Obě vůně – Iris Ganache i Quand Vient la Pluie jsou prostě skvostné.

Quand Vient la Pluie se nachází někde na půli cesty mezi krásnou, zajímavou, ale také trochu bledou a odtažitou Après l´Ondée a bohatou a zvláštní gurmánskou kosatcovkou Iris Ganache.

Kompozici otevírají citrusybergamotem a rozmarýnou. Idylka na prosluněné zahrádce, křehký akord heliotropupomerančovým květem, fialkou a jasmínem

Quand vient la pluie

ale nebe postupně těžkne temnými dešťovými mraky…

Quand vient la plue Thierry Wasser guerlain

… světla ubývá, vůně sládne a sládne, ale přitom nijak fatálně gurmánsky nehmotní, protože je pořád jakoby nadlehčována osvěžujícími krystalky heliotropu a nádhernými bylinnými tóny, které vydává rozmarýnová silice. Najednou napětí povolí a konečně se rozprší. Je to déšť úlevný, přímo radostný, a tak, místo úprku pod střechu, se jednomu chce odhodit boty a tancovat, anebo jenom stát a nechat po sobě pomalu stékat velké kapky. Vzduch je provoněný deštěm, od země stoupá vůně čerstvě zkropené hlíny. A všechny ty vůně se pak prolnou, bylinky, kytičky (i když těch už jenom otisk, vlastně už jen takové listování v herbáři), ambra, stále přítomné pralinky a mandlové makronky, a hebké bílé pižmopudrovým podtónem. Je to parfém optimistický a návykový. Kontrast gurmánské a svěží polohy, perlivá gurmánka… nikdy nezapomenu na první dojmy z ní… jako když si nalijete sklenku vychlazené Coca-coly, na patře sladká, karamelová chuť, praskání bublinek… a pak se to rozjede…

Quand Vient la Pluie byla na trh uvedena v roce 2007 ve sběratelské, ultraluxusní a ultralimitované edici, ve dvou koncentracích – čistý parfém a parfémová voda. Rozdíl mezi koncentracemi není výrazný, struktura je velmi podobná, stejně tak projekce a výdrž. Parfém je zahuštěn ambrovými tóny, parfémová voda je pižmovější.

Sad s čistým parfémem bylo vyrobeno pouhých 140 kusů – černá masivní kazeta je vypolstrovaná černým sametem a obsahuje Swarovského křišťálový blok s „otiskem listu“ a otvorem pro vložení plnitelného flakónku – kapky. První dešťová kapka na listu velkého stromu (autorem skulptury je Serge Manseau). Flakónek 7,5 ml je ozdobený efektní a fotogenickou krystalkovou „pavučinkou“. A samozřejmě – válcovitý flakón o objemu 490 ml s parfémem. Je to tíha.:-)

Quand vient la pluie Guerlain Thierry Wasser

 

Balení parfémové vody (celkem 1657 kusů) obsahuje butylku 50 ml a menší a lehčí křišťálový blok, taktéž s „otiskem listu“ a s hladkou „kapkou“ 7,5 ml.

A po deseti letech…

Po vyprodání všech kusů parfému a parfémové vody se Quand Vient la Pluie přiřadila do seznamu vůní, po jejichž znovunarození neboli reedici toužilo a volalo mnoho fanoušků značky. Nakonec se dočkali, i když i tentokrát je k získání i jen pár kapek "elixíru" nutné vyvinout určité organizační úsilí. Quand Vient la Pluie je totiž po deseti letech v prodeji na jediném místě na světě – v bruselském butiku Guerlainu.