Guerlain: 190 Ans neboli 1828 – 2018

Byla jsem zvědavá, kterému parfému bude přidělena role toho slavnostního počinu ke 190. výročí vzniku firmy. A mám obrovskou radost, že volba padla na jeden z nejkrásnějších parfémů  posledních deseti let. A ne, žádné zklamání z toho, že se nejedná o úplně novou kompozici a že ji moc dobře znám, se nekoná. Právě proto, že ji znám!

Double Absolue 190 Ans 190 Ans Absolue

190 Ans má být totiž reedicí parfému 180 Ans de Créations, který vytvořil před deseti lety Jean-Paul Guerlain. Firma jím tehdy, v roce 2008, obdarovávala své obchodní partnery a významné klienty, do prodeje vůbec nešel. A na mě udělal v prvním okamžiku obrovský dojem:

180 Ans de Créations 1828-2008 , EdP, r. 2008

Ano, ač se to nezdá, je to název vůně :D Vůně, kterou vytvořil Jean Paul Guerlain (tvůrce takových pokladů jako Samsara, Nahéma, Chamade, Philtre d´Amour, Plus Que Jamais, Metalys …) aby vzdal hold parfemářství a aby nás provedl historií vůní firmy od počátků až po současnost. Byla jsem zvědavá, jestli je něco takového vůbec možné. Bylo jasné, že vůně bude obsahovat typický akord Guerlinade (iris, tonka, pižmo, ambra, vanilka), ale co dál?
Je to neuvěřitelné, ale ve vůni je opravdu „všechno“ (ovšem aniž by byla vůně příliš opulentní). Jedna za druhou, defilují před námi L´Heure Bleue, Vol de Nuit, Shalimar (jako č. parfém), Guet Apens/Attrape Coeur, Bois d´Arménie, Cuir Beluga… Objevují se, chvilku postojí, pak zase mizí, splývají nebo se prolínají ….. Nejdéle a vlastně téměř po celou dobu, více či méně intenzivně, se zdrží Shalimar s neodolatelnou kombinací bergamotu s vanilkou, a pak smyslná, sametová ambra, jak jí známe z Guet Apens/Attrape Coeur
Vůně má lehce pudrovo-vanilkový, hořko-sladký a orientální nádech. Intenzita je velmi příjemná, o výdrži nemluvě  – 2 krátké střiky zaručí mnohahodinový zážitek :heart:

180 Ans de Créations 1828-2008 je limitka a není určena pro přímý prodej. Ta vůně je ale tak povedená, že si neumím představit, že by jen tak zmizela v propadlišti parfémových dějin. 
Složení: grep, bergamot, růžový pepř, jasmín, pomerančový květ, vetivér, tonka bean, pižmo, ambra a vanilka.

Tak si asi umíte představit, jak velkou mám radost!

190 Ans bude k dispozici ve třech koncentracích: Eau de parfum, Absolue (čistý parfém) a Double Absolue (ještě o pár procent koncentrovanější, než čistý parfém)

Double Absolue

Double Absolue 190 Ans

je provedení tak krásné, jak je nedostupné. Astronomická částka, za kterou bude k mání, je dostatečně vzdálená snad i pouhému snění. Snad bude alespoň příležitost vyzkoušet obsah. Koncentrace Double Absolue mě moc zajímá.

Cena 65.000 €

 

Absolue

190 Ans Absolue

už trochu sestupuje z výšin a pomalu se přibližuje smrtelníkům, parfémovým nadšencům. Flakón obsahuje kompozici 190 Ans v koncentraci extrait. Porovnání extraitu s parfémovou vodou je prioritou v mých parfémových plánech, samozřejmě. 

Flakón 250 ml má slavnostně dekorované hrdlo, jinak je to stará známá "bílá včela". Cena 1.100 €.

 

Eau de Pafum

Tato koncentrace je dostupná již nyní – v pařížském butiku Vendôme a v Maison Guerlain. Před pár dny zde rozšířila řadu exkluzivek ve fontánách.

Fontains 190 Ans

Cena je 310 € za flakón 125 ml (barevné včelky), případně 620 € za balení 250 ml

Pokud jde o reedice – a o mě – v poslední době je to jedno splněné přání za druhým (Quand Vient la Pluie, Oriental Brulant, Iris Ganache). Tak jestli mohu… hodně bych si přála ještě: Plus Que Jamais, Attrappe Coeur, Metalys, Secrets de Sophie, Apres l´Ondée… :-)

(Fotografie: flakóny: Forbes.fr, fontány: Hbab Lennirb)