Novinka: CHANEL 1957 : Recenze

Nový přírůstek do kolekce Les Exclusifs byl uveden v předpremiéře už v listopadu 2018, u příležitosti opětovného otevření vlajkového obchodu Chanelu v New Yorku, na východní  57.ulici. Nyní se postupně objevuje v evropských buticích.

K novému parfému se pojí – samozřejmě – příběh. Současný parfumér domu Chanel Olivier Polge byl požádán, aby vytvořil parfém do kolekce Les Exclusifs, jehož název – 1957 – bude připomínkou významné události pro Coco a pro její firmu. V tomto roce byla totiž Coco pozvána ředitelem obchodního domu Neiman Marcus, Stenley Marcusem, do Dallasu. Tam byla poctěna prestižní cenou "Neiman-Marcus Fashion Award", speciálním oceněním za přínos módě. Při té příležitosti Coco v tomto proslulém luxusním obchodním domě otevřela svůj prodejní koutek. Celá akce byla velmi důležitým mezníkem v historii značky a značně pomohla jejímu poválečnému návratu na výsluní.

Kromě toho, znalci značky budou vědět, že ve stejném roce představila Coco i legendární bílé lakované lodičky s černou špičkou, které se staly okamžitě módním hitem.

Coco Chanel Dallas

(Foto: flashbackdallas.com)

Podle zadání, základní složkou parfému 1957 mělo být moderní pižmo. Čisté, bílé pižmo, prostupující všemi vrstvami parfému. 

Chanel Les Excusifs 1957

Jak 1957 voní?

Čistá, elegantní, jemná vůně, lehkým krokem procházející kolem Pětky, Bois des Iles a No.22., zachytávající jejich letmé závany a snažící se přitom rozvzpomenout se na příjemný sen o krásné dámě, navoněné parfémem Rive Gauche.

Začátek je zeleně bylinkový, štiplavě bergamotový, s prvními náznaky bílého pižma. Nahořklé, lehounce indolické neroli se zdá být velmi dobře zvoleným partnerem pro měkké  pižmo a mýdlové aldehydy, takže výsledný úvodní akord zní velmi harmonicky. Květinová vrstva je – ve své jemnosti – poměrně barevná. Kromě Chanelem deklarovaného kosatce, dodávajícího kompozici špetku pudrovosti, se zde předvádí taktéž růže, jasmín, frézie, dokonce i konvalika… vše ve světlých odstínech, vše se rozplývá v pižmovém závoji, utkaném hned z několika typů bílého pižma. Kapka medu nestačí na prohřátí a pořádné oslazení, vůně zůstává čistá, světlá, hladká a trochu odtažitá, zajímavě odtažitá.

A Rivě Gauche? Hned při prvním zkoušení jsem si vzpomněla na tuhle klasiku klasik od značky Yves Saint Laurent. Parfém s rokem vzniku 1970 (!) ve ně vyvolává podobné pocity… napadlo mě, jestli jej náhodou nevytvořil otec Oliviera… a co myslíte? :-)  Autorem Rive Gauche je opravdu Jacques Polge (ve spolupráci s Michelem Hy) a parfém vznikl čtyři roky před Olivierovým narozením.

 

Složení:  pižmo, bergamot, kosatec, neroli, cedr, pudrové tóny, med

CHANEL (Les Exclusifs) 1957 (Olivier Polge), koncentrace eau de parfum, flakón 75 ml/175 € a 200 ml/320 €, v prodeji od listopadu 2018 (New York), resp. ledna 2019 (Evropa)