AERIN COLLECTION (Gardenia Rattan, Ikat Jasmine, Lilac Path, Amber Musk, Evening Rose) : Recenze

Aerin Lauder, vnučka Estée Lauder, si v roce 2011 založila vlastní lifestylovou značku Aerin. Lampičky, vonné svíčky, boty, brýle, šperky, rámečky na fotky. Bylo jen otázkou času, kdy do svého portfolia přidá i parfémy. To se stalo o dva roky později, kdy uvedla kolekci pěti vůní. Není to ale její první zkušenost s parfémy. Stála i u vzniku vynikajících vůní kolekce Estée Lauder Private Collection (Tuberose Gardenii z této řady řadím mezi nejlepší tuberózové vůně vůbec, po boku Carnal Flower a Fracasu). A nebyla to ani její zkušenost poslední. Po vřelém přijetí pětice vůní (Gardenia Rattan, Ikat Jasmine, Lilac Path, Amber Musk, Evening Rose) přibyly v roce 2014 Iris Meadow (tu musím vyzkoušet!) a Waterlily Sun a letos byla uvedena Rose de Grasse (tu taky!), první vůně nové exkluzivní řady Premier Collection. Na všech vůních spolupracuje s parfuméry Firmenichu.

Aerin collection

Vůně kolekce Aerin Collection na mě působí jako volné pokračování Private Collection. V podstatě jde o zpřístupnění svérázných vůní, které možná nebyly běžnému mainstreamovému nosu úplně pochopitelné. Tyhle vůně budou asi čitelnější. Ve srovnání s podobně koncipovanými vůněmi L´Artisan Parfumer disponují o něco sytějšími odstíny, ve srovnání s (některými) Aqua Allegoriemi jsou elegantnější. Všech pět bych mohla občas nosit. A vypadají výborně v ruce i v kabelce. Obdélníkové flakóny jsou zdobené umělými kameny v různých pastelových odstínech, pro každou vůni zvlášť. Barevný potisk krabiček navrhla Aerin.

Gardenia Rattan

Bílé květy gardénie a tuberózy jsou živé, chvílemi voskově zelené a vytvářejí příjemnou iluzi teplého, květinami provoněného vzduchu. Po jejich rozvonění dojde k zajímavému oživení v podobně jemných, slaných mořských tónů, které mohou připomínat pozdně jarní večerní procházku po břehu moře. Vzdušné tóny se mísí s ne příliš sladkou, ale hebkou ambrovou koncovkou, a výsledný dojem je takový nějaký… optimistický.  Gardenia Rattan je typově podobná Un Matin d´Orage (Annick Goutal) nebo La Chasse aux Papillons (L´Artisan Parfumerie) a samozřejmě Tuberose Gardenie (Private Collection), která vyznívá odtažitěji a o to pro mě zajímavěji.

Ikat Jasmine

Krabička téhle vůně má modrý džínový potisk a vůně samotná má "representovat moderní ženu". To mi zní až zlověstně. :-)  A je to tak! Pižmově čistá vůně s jasmínem bez náznaku živočišnost a s tuberózou bez jiskřivosti, kde všechny složky uhlazené a nažehlené, zkrátka dokonalost. Do jisté míry ano, vůně je fakt hezká,  ale těm kdo znají "divočejší", plnokrevnější vůně tohoto typu, tak těm to bude bude asi málo. Možná to zachrání příjemné dřevité tóny, ukryté pod medovým zimolezem.

Lilac Path

Když jsem si poprvé nastříkala Lilac Path na ruku, vydechla jsem: ách! tak tohle je ten nejrealističtější šeřík ze všech šeříků. Šeříkově nasládlý soliflór, trochu zelený, romantický, jako živý! Asi po půl hodině se z kytice stane luxusní šeříkové mýdlo, kde šeřík podpírají bílé tóny galbána, jasmínu a pomerančového květu. Je to (příjemně) starosvětsky vyznívající vůně. Pro milovníky šeříku a romantických květinových vůní možná Svatý grál, pro jiné možná nejjednotvárnější vůně kolekce.

Lilac Path

Amber Musk

Než jsem vůně začala zkoušet, mým favoritem byla právě tato vůně. Jak lákavé: ambra + kokos + růže + kapka hodně tmavého hořkosladkého karamelu. To všechno tam je, navíc je tady vývoj  i trocha toho dramatu a vřelosti. Moc se těším, jaká bude v teple. Umím si ji představit jako skvělého společníka do letních nocí…

Rose Evening

Když řeknu, že Rose Evening je vzdušnou, light verzí Malleho překrásné Portrait of a Lady, bude řečeno téměř vše. Ale pro ty, kdo Portrait neznají:  Rose Evening je rozkošná křehká růže se šťavnatými ostružinami, které se během několika minut stanou jednou ze surovin pro výrobu lahodného, bohatého i jemného nápoje jmeném Chambord Liquer. Jak se nápoj připravuje? Ostružiny jsou – spolu s medem, vanilkou a bylinkami – máčeny v koňaku. V pozadí je měkké a trochu sladké kadidlo. A to je vše. Nádhera.

Rose Evening

Vůně jsou k dostání v buticích Estée Lauder. Flakóny mají objem 50 ml.

Zkoušeli jste už? A která vůně zaujala nejvíc vás?

 

Počet komentářů: 2

  1. p.magdalena@centrum.cz' Mitzi napsal(a):

    Stejně jako tebe mě zaujaly všechny kromě příliš sterilního jasmínu.

    Zkoušela jsem je v krásném dni na konci března v rámci miniaturkového srazu a všichni 4 jsme byli okouzleni. Ledifii zaujala hlavně ambra, Sylvu šeřík (nakonec ji ale ještě víc uhranul En Passant). Já kdybych měla jednu koupit, sáhla bych po růži, i když by to byla těžká volba (víš, že gardenii miluju, ale už dvě mám a obě jsou skvělé).

    Teď v úterý jsem si šla očichat do Palladia novou růžičku a zklamalo mě, že butik má stále v nabídce jen první pětici. Na růži z Grasse se už moc těším. Snad ji taky budou mít :)

     

    17.5.2015
    • Monika napsal(a):

      Taky u mě nakonec zvítězila koňaková růže, i když ta ambra a ten příjemný šeřík… ;)

      18.5.2015

Komentáře jsou uzavřeny.