LM PARFUMS Sensual & Decadent: Recenze

Je po všech stránkách nepřehlédnutelný, hodně cestuje, rád se fotí se svými fanoušky a sociální sítě intenzivně zásobuje novými selfíčky. Těžko uvěřit, že ve skutečnosti je tento Francouz s italskou krví údajně stydlivý. Umí perfektně vzbuzovat emoce, kromě vůní samotných i prostřednictvím netradičních vizuálů a sloganů, a jeho zatím "vrcholným" číslem v tomto ohledu bylo loňské vydání vůně Unique Russia. Flakón s rudou pěticípou hvězdou a dalším doprovodným promo materiálem s prvky brutální ruské či spíše sovětské estetiky překvapilo nejednoho jeho příznivce a nejen ze zemí bývalého východního bloku. Vůně prý je hezká, kořenitě dřevitá, se zázvorem, a minulý měsic získala první místo v kategorii  niche vůní v soutěži FIFI Russia Fragrance Awards-2015. Mno. Co je ale jisté,  Laurent Mazzone je jednou z nejvýraznějších postav současné niche parfumérie a vydání každé jeho vůně je v řadách parfémových fanoušků pokaždé spojeno s očekáváním něčeho fajnového.

LM Parfums Sensual & Décadent

Nejnovější vůně značky LM Parfums se jmenuje Sensual & Decadent. Schválně, kolik smyslnosti a dekadence v koncentraci extrait de parfum se vejde do 100 mililitrového flakónu?

Tahle vůně naznačí a rovnou předvede všechny své přednosti hned na začátku a další vývoj vás už nepřekvapí ani tak, ani tak. Je taková velmi klidná a stabilní, bez zvláštních vývojových obratů. Což není vůbec špatné, když si vzpomenu, kolikrát u některých vůní lituju, že po tom slibném začátku se to tak nějak zašmodrchá a nabere úplně jiný směr, než jaký bych si přála. Od první minuty jste zahaleni intenzivní, přímo opulentní a opojnou vůní, která jakoby měla schopnost konejšit smysly. Tentokrát žádný citrusový, svěží bergamotový úvod… Ne. Rovnou se ponoříte do vany se vzácnou, krémovou, zlatavou a jemně po kokosu vonící lázní. Na hladinu se postupně snášejí exotické květy a co chvíli se několik uvolněných okvětních plátků pomalu noří pod hladinu, aby se pak, ztěžklé tou lahodnou a hustou směsí, snášely ke dnu jak ve zpomaleném filmu. Netoužíte po ničem jiném, než si ten příjemný okamžik prodloužit… a jste mile překvapeni, že přesně to se děje. Druhá poloha vůně obsahuje tenkou vrstvičku šťavnaté a jemné natrpklosti po zrálém černém a červeném rybízu a po rebarboře.  Kořeněná je  skořicí a hřebíčkem, a bílé květy jsou ozvláštněny mléčně sladkým a lehce kávovým akcentem. Tady mě zas  S & D přenáší do minulosti, k českobrodské babičce, za jednoho z těch teplých prázdninových dní. Babička zpracovává černý a červený rybíz (koncem léta pak i bezinky) a vaří z nich hustý, těžký, sladce kořeněný a úžasně lahodný likér.  A já tam tak v té kuchyni sedím u stolu, hned u otevřeného okna, pozoruju šikovné babiččiny ruce a v těch všech vůních kolem sebe se cítím úplně blaženě.

Pro mě je S & D také prvním pořádným setkáním s lisylangem, což je hodně zajímavá složka z portfolia chemické firmy Robertet (parfuméři této firmy se podílejí na vzniku vůní Laurenta Mazzoneho). Extrahuje se z ylangu a používá se do kompozic s převážně exotickými květinami, kde jim dodává na síle a plnosti. Vytváří iluzi kytice bílých a žlutých květin (jasmín, tiaré, ylang-ylang, frangipani) s liliovými a mléčně kokosovými podtóny v drydownu. No a právě S & D je přímo ukázková studie lisylangu v parfému. Mimochodem, S & D mi svým charakterem velmi připomíná Lutensovu Douce Amère.

LM Parfums Laurent Mazzone Sensual and Décadent

Už teď se zdá, že Sensual & Decadent navazuje na úspěch jedné z nejprodávanějších vůní LM Parfums, kterou je Sensual Orchid (2012). Ze své předchůdkyně vychází, ale je ještě o něco intenzivnější, hlubší a sladší. A hustá tak, že máte pocit, že by pokud byste do ní postavili lžičku… Laurent Mazzone ji zařadil do nové edice nazvané Edition Spéciale, po bok výše zmíněné Unique Russia. 

Projekce a výdrž jsou fenomenální. O to větší je škoda, že se nevyrábí i v menším, třeba 30 ml balení.

Složení: lisylang, rebarbora, heliotrop, labdanum, oud, vanilka, benzoin

LM Parfums Sensual & Décadent, koncentrace Extrait de Parfum, 100 ml flakón. K dostání například na stránkách LM Parfums a samozřejmě v Ingredients.