CLAUDIA SCATTOLINI Parfémy šité na míru a první parfémová kolekce

Další zastávkou na cestě za zajímavými parfémy bude italské Bassano, město na řece Brenta v oblasti zvané Benátsko. Tady žije a tvoří parfémová návrhářka (jak se sama nazývá, protože nemá ráda výraz "nos"), Claudia Scattolini. Claudia navázala na rodinnou tradici farmaceutů, ale její další cesta vedla už docela přímým směrem k parfumářskému řemeslu. Jako první Italka vůbec vystudovala prestižní versailleský ISIPCA (Institut international du parfum, de la cosmétique et de l´aromatique), založený Jeanem-Jacquesem Guerlainem, kde byl jejím učitelem Jean-Claude Ellena, a kde získala diplom European Fragrance and Cosmetic Master. Poté pokračovala studiem marketingu kosmetiky a parfémů na univerzitě v Padově. V roce 2007 založila vlastní společnost Fragrance Designer s laboratoří na výrobu parfémů. Se svým týmem spolupracovníků začala vytvářet parfémy pro módní značky a v neposlední řadě interiérové parfémy, doprovázející módní přehlídky nebo využívané jako relaxační aromaterapie v lázních a wellness centrech, na výstavách… Kromě projektů v oblasti smyslového a emočního marketingu  zde připravuje také parfémy na míru individuálním klientům (bespoke perfumes). Svou tvorbu přirovnává k práci módního návrháře, který zákazníkovi vezme míry a ušije dokonale padnoucí šaty.

Claudia Scattolini

Letos Claudia uvedla svou první kolekci vůní pod jednoduchým názvem – prostě "Claudia Scattolini". Sedm parfémů, které jsou ukázkou toho, že její styl vychází z tradiční parfumařiny. Kvalita surovin je zkrátka dobře znát. Ty vůně působí "bytelně", přitom jsou nepřeplácané a každá z nich je úplně jinou kapitolou z knihy parfémové typologie. Jednoduchý design flakónu s dřevěným víčkem a bílohnědým potiskem na papírových částech balení působí neokázale a sympaticky. To hlavní je uvnitř!

Claudia Scattolini flacone

Agrums

Citrusová vůně s velmi řízným a osvěžujícím začátkem, plným vůně mandarinek, citronů, grepu a bergamotu.  Jako když si loupete mandarinku a co chvíli vás osvěží sprška minikapiček ze silné a měkké kůry. Citrusový charakter podporuje cedr, bílé pižmo a ambrové tóny. Šalvěj kompozici lehce, až jakoby mátově ochlazuje. Počáteční charakter vůně, jako vzpruhy a životabudiče, se postupně mění v relaxační a uklidňující balzám. Francouzský parfumér Nicolas de Barry zařadil Agrums mezi 101 parfémů světa všech dob, které stojí za to vyzkoušet alespoň jednou za život. :-) Já bych do takového výběru zvolila ale zcela určitě jinou vůni z této kolekce.

Amber

Medová ambra s velmi dřevitým základem. Především nasládlá santalová vůně stojí za efektem, vytvářejícím pocit návštěvy starobylého a pečlivě udržovaného zámku se vzácným mobiliářem. Nebo přinejmenším vyvolává vzpomínky na vyřezávanou dřevěnou šperkovnici. Výdrž je nekonečná.

Marine

Mořské tóny, konvalinka, lotos… věřím, že mnozí už mají chuť tenhle odstavec přeskočit (každá z těch složek sama o sobě je pro dost lidí problematická, včetně mě). Ale to by byla škoda. Marine rozhodně stojí minimálně za vyzkoušení.  V tom moři totiž plavou květiny, a nejen ty vodní, uvedené ve složení. A vzduch nad vodní hladinou je příjemně teplý. Když jsem vůni testovala, vyšla jsem z pokoje a syn pravil: "Hm, dobrý, co to je? To voní jako voda. Jako čistá voda, taková křišťálová voda." Takže to je Marine.  Pro mě spíš než jako moře voní jako prázdniny. Velmi příjemná.

Rose

Tento parfém má být sebevyjádřením neboli parfémovým podpisem své autorky. No, tak to je mi Claudia velmi sympatická a asi bychom si rozuměly, protože Rose je nádherná, sytá růže s lehce orientálním charakterem. To "sytá" desetkrát podtrženo. Kořeněná jen lehce, spíše dřevitá, ambrová, doplněná kouzelnou mimosou. Svým charakterem mi připomíná květinové vůně Annick Goutal, kdyby ale byly zahuštěné, což je to, co jsem si vždycky přála. Takový jednoduchý flakón, takový přímočarý název… a takový skvost!

Vanilla

Teplá, vřelá, krémově hladká vanilka s bílými květy. Evokuje mi letní odpoledne pod rozkvětlými květy broskvoňe. Vanilla je gurmánská, ale ne přehnaně sladká a po rozvonění se objeví i jemné stopy tabáku a podtóny zralé meruňky (jasmín), přičemž ta ovocnost je spíš lahodně likérová.  Kdo má rád Spiritueuse Double Vanille (Guerlain) a Tobacco Vanille (Tom Ford), měl by ji vyzkoušet. Mně se libí hodně.

Wild Fig

To je fík i se zelenými fíkovými listy a s jemným jasmínovým srdcem.  Má v sobě typickou fíkovou sladkost, tentokrát nemléčnou, s troškou ostrosti a kopřivové pálivosti. Když drsnější tóny odejdou, objeví se až lehce pudrový tón, který celou kompozici uhladí a dá jí skoro elegantní nádech.

Wood et Skin

Krémově hladká dřeva s nasládle vanilkovým benzoinem a hřejivým pepřem a skořicí, ozvláštněná jemnými koženými podtóny. Výsledkem je dřevitá, sametová, teplá, lineární vůně klasického střihu.

Claudia Scattolini

Nejvíc mě oslovily Amber, Rose a Vanilla. Žádné překvapení. Ale i vůně, ve kterých dominují složky, které normálně moc nevyhledávám, se mi zdají být velmi pěkně propracované a přinejmenším zajímavé. Všem parfémům je společná nadprůměrná výdrž a velmi slušná intenzita.

Parfémy kolekce Claudia Scattolini jsou dostupné, kromě Itálie, v New Yorku, v Dubaji… a v Praze. Výhradním distributorem a prodejcem je zde La Profumeria Italiana, nacházející se nyní v OD Kotva, ve 4. patře (Bibloo Concept Store).

CLAUDIA SCATTOLINI Agrums, Amber, Marine, Rose, Vanilla, Wild Fig, Wood et Skin, koncentrace EdP, flakón 50 ml

 

(První a druhá fotografie: zdroj – Claudia Scattolini)