GUERLAIN Joyeuse Tubéreuse: Recenze

"Veselá" tuberóza? Možná. Ale rozhodně tuberóza se smyslem pro humor. Neustále totiž laškuje,  schovává se za velké bílé květy lilií a skáče šipky do proutěných košíků s jasmínem. A nejspíš se dobře baví tím, jak ji všichni hledají. Téměř marně hledají, nutno dodat. A to bude možná dobrá zpráva pro ty, kteří mají s tuberózou v parfémech problematický vztah a zároveň to bude asi ne zrovna dobrá zpráva pro ty, kteří čekali nějaký velký tuberózový parfém se vším všudy, co k tomu patří.

Guerlain Joyeuse Tubéreuse

Na začátku to všechno citronově žlutě jiskří a svěže zeleně křupe. Jako chladné jarní ráno v parku a jako vůně právě otevřeného květinářství s čerstvě nařezanými květinami ve vázách a s vlhkou hlínou v květináčích. A všemu tomu kraluje lilie. Dodává špetku typicky zeleného chladu, aniž by tentokrát nastavovala i svou ponurou tvář. A kde je tuberóza, když měla být hlavní ingrediencí? No, jak to říct? Je jen stínem, padajícím na mohutné liliové květy, je jen tušená, rozplývá se mezi ostatní květenou, tak spořádanou a bez jakýchkoli známek omamnosti, mezi směsí lilie, gardenie, konvalinky, jasmínu, pomerančového květu

Svěžest a zelenost květinových tónů začne pomalu ubírat na intenzitě ruku v ruce s tím, jak se objevuje hladce vymíchaný smetanový krém. Voní po vanilce a celou kompozici uhlazuje a dodává jí na hřejivosti. Květinářka vyměňuje velké orosené vázy z čirého skla za nové, z matného skla, zdobené drobným vzorem.  A právě v tento čas už pomalu začínají otevřenými dveřmi a dvěma velkými výlohami pronikat první, stále ještě jen jarně nesmělé, ale už trochu hřející sluneční paprsky. Dojem prohřátosti s postupujícím dnem ještě trochu sílí, parfém sládne, objevuje se tělově příjemné, hutné bílé pižmo, ale pořád tu zůstává i stopa té počáteční bílo-zeleně květinové svěžesti. Vývoj parfému je poměrně rychlý, obláček kolem nositelky se nijak drze do prostoru nešíří, ale zhruba tři, možná čtyři hodiny, je příjemný i pro ty, které si pustíte trochu blíž k tělu. 

Joyeuse Tubéreuse je decentní, jemná, hladivá, křehká… vše co nečekáte od parfému s "tuberózou" v názvu. Připomíná mi moji oblíbenou verzi Samsary – Un Air de Samsara (1995). Byla velmi podobně sestavená a dokonce měla i to matné sklo flakónu. Tenkrát se mi otiskla do paměti jako ta "pastelová" Samsara.  Stejné pocity mám z Joyeuse Tubéreuse: pastelové bílé květy. Žádné tuberózové drama se nekoná.

Guerlain Joyeuse Tubéreuse

Joyeuse Tubéreuse je v pořadí jedenáctou vůní kolekce L´Art et la Matière, což znamená, že – bez již před časem vyřazených Iris Ganache a Myrrhe et Délires – je teď tedy parfémů v řadě devět. 

Zároveň s uvedením Joyeuse Tubéreuse dochází k další změně vzhledu flakónu. Po napevno připevněném balónkovém rozprašovači, což byla inovace minulého roku a od začátku nesmysl non plus ultra, má nyní flakón rozprašovač klasický. Je sice také už napevno připevněný (dřívější volba mezi klasickým, balónkovým nebo prostým šroubovacím uzávěrem byla prostě dokonalost sama!), ale přeci jen je to krok lepším směrem.

Složení: zelené tóny, tuberóza, lilie, jasmín sambac, santalové dřevo, vetiver, vanilka

GUERLAIN Joyeuse Tubéreuse (Thierry Wasser, Delphine Jelk)flakón 75 ml, koncentrace eau de parfum, v prodeji od února 2017, cena 198 eur