GUERLAIN Shalimar Souffle de Parfum (Shalimar Neshalimar)

Shalimar Souffle de Parfum nemá s klasickým Shalimarem společného v podstatě nic kromě pár složek, ale ty jsou použité v úplně jiném množství a v úplně jiné kombinaci, takže tak jako se do vánočky i do houskového knedlíku přidává mouka, vejce a špetka soli a rozhodně nechutnají stejně, tak vanilka a jasmín taky ještě nedělají z každé z vůně Shalimar. Jediným opravdovým pojítkem je název a flakón, stejně tak, jako to bylo v případě Shalimaru Parfum Initial.

Malá odbočka: Ne vždy to tak u shalimarovských flankerů bývá. Se slzou v oku vzpomínám na překrásnou verzi Shalimaru – Shalimar Eau Légere Parfumée z roku 2003, od krásné a šikovné Mathilde Laurent. Stejně tak na tyrkysově zabarvenou, lehce reformulovanou, citronovější verzi (Jean-Paul Guerlain). Ódy na vanilku Thierryho Wassera jsou další lahůdkou pro milovníky klasiky. Jen drobné zásahy do struktury vůně, krásné balení, lákající i sběratele. Óda na indickou vanilku je očekávaná! 

Zpět k modrému vánku. Doporučuju oprostit se od názvu (škoda, že nezůstalo jen u Souffle de Parfum nebo Guerlain Souffle de Parfum) a užívat si nebesky modrý flakón a sladkou, příjemnou, nekomplikovanou vůni. U Shalimaru Parfum Initial se mi to "oproštění se" od klasiky nakonec docela povedlo, a teď lituju nejen toho, že už nedošlo na výrobu čistého parfému, teď lituju i definitivního konce vůně (výroba Shalimaru Parfumum Initial L´Eau končí s koncem letošního roku, Shalimar Parfum Initial končí příší rok).

Shalimar Souffle de Parfum guerlain guerlinade

Vzdušná? Možná. Sladká? Rozhodně!

Souffle de Parfum má být vzdušná vůně. Víc než vzdušně a ozónově, jak slibovaly (vyhrožovaly) promo materiály, na mě působí svěže sladce. V první chvíli, opravdu hned po nástřiku, cítím náznak ostřejšího shalimarovského bergamotu (první a poslední, pětivteřinový odkaz ke klasice), a pomerančového květu z L´Heure de Nuit, tentokrát se lžičkou karamelu. Lehce čitelná a nadýchaná vanilka s pižmovým oblakem (protože "obláček" to opravdu není), vytvářejí hladivý, konejšivý dojem. Typická něžná florientálka s důrazem na "něžná". Jasmín je pochopitelně neindolický, krotký a krémový, zasypaný vanilkou a v jednu chvíli mám pocit, že tady Thierry Wasser použil ten úžasný, jasmínově-heliotropový akord z Quand vient la Pluie. Kdyby tak tahle chvíle chtěla trvat hodinu, dvě nebo věčnost… Souffle se drzí spíš u těla a výdrž má průměrnou, na oblečení velmi slušnou.

Reakce na parfémových blozích jsou rozmanité: spokojenost s příjemnou vůní, rozhořčení/nadšení z další odnože, která vlastně ani odnoží v pravém slova smyslu není, protože jako Shalimar nevoní…  Francouzky z blogu beauty-test.com hned v prvních dnech po uvedení vůně vypichují fakt, že Souffle de Parfum nevoní jako Shalimar ("konečně Shalimar, který voní dobře!", "velmi ženský", "krásný flakón"…). A snad všechny se shodnou na jediné negativní stránce vůně: "vysoká cena". Milovníci klasického Shalimaru novou vánkovou "odnož" buď  ignorují (z principu nebo ze zkušenosti), případně zapomenou na název a berou vůni prostě jako novou, sladce květinovou novinku v modrém. Thierry Wasser se omlouvá za chrlení odnoží, ale musí poslouchat: ("There is only one Shalimar. But frankly, I work for a company and we're not philanthropists, we have to make some money. The sickness of making flankers every five minutes is very upsetting, but if I don't want to get kicked out for not doing my job, I have to do it."). Rozhovor s Wasserem, publikovaný letos v srpnu na blogu Persolaise, stojí za přečtení.

Shalimar Souffle de Parfum má hezkou krabičku s otiském šátku Shalimar. Hedvábný šátek v několika barevných provedení lze koupit v La Maison Guerlain za 330 eur. Mno. Ale ono je stejně těžké vybrat z tolika odstínů, když jeden je hezčí než druhý (modrý, ametystový, bílý, černý a korálový).

Shalimar Souffle de Parfum Guerlain Guerlinade

Na krabičce zrovna modrá verze šátku

 

Složení: bergamot, citron, mandarinka, jasmín Sambac, pomerančový květ, indická a tahitská vanilka

Další informace: Shalimar Souffle de Parfum je k dispozici v koncentraci edp a ve třech velikostech: 30 ml, 50 ml a 90 ml. Miniaturka 5 ml má krabičku bez otisku motivu šátku Shalimar.

Cena La Maison Guerlain stejná jako cena klasického Shalimaru (30 ml/64 eur, 50 ml/90 eur, 90 ml/119 eur). Shalimar Souffle de Parfum by se měl brzy objevit i v české síti Sephory.

 

Počet komentářů: 8

  1. jana.filipova@gmail.com' fija napsal(a):

    Krásný článek. A gratuluji k založení blogu. Upřímně se divím, že jsi to neudělala už dávno :)

     

    23.9.2014
    • Monika napsal(a):

      Já vlastně taky. :) Díky moc!

      23.9.2014
  2. syrovatkova2@gmail.com' Bobo napsal(a):

    Jako vždycky, krásný čtení, krásný fotky.

     Moniko, přeju  hodně čtenářek a čtenářů a už se těším na další článek. 

     

    25.9.2014
    • Monika napsal(a):

      Ahoj! A díky. :)

      25.9.2014
  3. sylva.frankova@seznam.cz' Sylva napsal(a):

    Gratuluji ke krásnému nápadu a založení blogu. Přeji hodně štěstí, čtenářek a čtenářů. Už děkuji za první dva krásné články, doplněné úžasnými fotkami a těším se na další. 

    3.10.2014
    • Monika napsal(a):

      To mě těší a díky za přání.

      5.10.2014
  4. veroula@seznam.cz' Veroula napsal(a):

    Super počin a dobrý nápad založit si vlastní blog. Také přeji hodně čtenářů a těším se na další článek s krásnými fotkami.

    3.10.2014
    • Monika napsal(a):

      Tak snad se sem budeš ráda vracet. Díky.

      5.10.2014

Komentáře jsou uzavřeny.