Aktualitka: Když se parfumér zlobí. Thierry Wasser nejen o Habit Rouge

Když jsem včera dala na svou fb stránku Guerlinade odkaz na rozhovor s Thierry Wasserem na blogu Persolaise, začala jsem přemýšlet o tom, jak to bude dál. S Wasserem i s Habit Rouge.

O co jde? Rozhovor je součástí série článků, které připomínají letošní padesáté výročí vzniku ikonické pánské vůně Jeana-Paula Guerlaina Habit Rouge. A začíná nevinně.

Thierry Wasser

(Foto: Guerlain)

Thierry Wasser je jako dvorní parfumér domu Guerlain zodpovědný nejen za tvorbu nových vůní, ale má na starost i dohled nad kvalitou klasických vůní značky.  V rozhovoru vypráví o vzniku Habit Rouge (1965), o tom, čím a kým byl Jean Paul Guerlain inspirován a o tom, že úspěch parfému se dostavil až o několik let později. A trvá dodnes, kdy stále patří mezi nejprodávanější pánské vůně.  Více než pozitivní vztah Wassera k Habit Rouge je ovlivněný mimo jiné i tím, že to byla jeho první vůně, která mu, jako třináctiletému chlapci, dodávala na mužnosti. :-)  Úspěch Habit Rouge spočívá podle Wassera v její originalitě a kvalitě. Orientální bergamotově-kosatcově-koženě-vanilkový charakter, ne nepodobný koncepci Shalimaru, je stále přitažlivý. Jednou už si s Habit Rouge měl příležitost pohrál (Habit Rouge L´Eau, 2011).

Když přišel dotaz, jak plánuje Guerlain oslavit 50. výročí Habit Rouge, Wasser se dostal do ráže. Sdělil, že k výročí připravil vůni, ale neví kdy vlastně vůbec vyjde a že třeba na výročí 50. výročí Vetiveru (2009) se ty lidi z marketingu úplně v…….. (!)  "… Vykašlali se na spoustu výročí. Podle mě, tihle lidé se o parfémy a jejich historii nezajímají. Jsou zahledění do sebe. Chtějí hlavně odnože, víc než co jiného…"

No, není to poprvé, kdy Wasser otevřeně vyjadřuje znechucení z marketingu značky, pro kterou pracuje. Před necelým rokem se v rozhovoru pro stejný blog vyjádřil v podobném duchu, ale tehdy svou myšlenku ukončil tak trochu smířlivě slovy o tom, že holt nejsou filantropové, musejí vydělávat, a že pokud nechce být vyhozen, musí dělat svou práci. Bude rozhodně zajímavé sledovat, kam až ve svém rozhořčení zajde a co bude následovat. Celkem nic? Odejde? Bude odejit? Nebo je to jenom taková hra? A bude tedy nová výroční edice Habit Rouge? (myslím, že bude). Tak teď ještě Shalimar a jeho 90. výročí !!!

Habit Rouge Guerlain

Tak jsem se navoněla extraitem Habit Rouge (skvostný ! stejně jako ostatní koncentrace), vytáhla knížku Jeana-Paula Guerlain Parfums d´amour a začetla se do vzpomínek na dobu, kdy vůně Habit Rouge vznikala. Je to povídání o Jean-Paulově lásce ke koním a k jezdectví ("Habit Rouge" byl název jezdeckého klubu, jehož byl prezidentem),  o prostředí, ve kterém tehdy trávil celé dny. Vůně kožené postroje, hlíny, lesa, podzimu. K tomu mu dědeček Jacques vyprávěl o práci na Shalimaru, od počáteční inspirace až po úspěšné uvedené, a stále přitom opakoval: "Parfém musí odpovídat prvotnímu snu". Pánský orient, který nejprve sklidil kritiku a musel si i trochu upravovat (příliš sladká, příliš orient), ale který se nakonec stal jednou z nejuznávanějších a nejoblíbenějších pánských vůní. Přestože Jean-Paul Guerlain vzpomíná na dobu kolem vzniku Habit Rouge s láskou, není to vůně, kterou by sám kdy nosil. Jeho vůní byl Vetiver, první velký samostatný projekt z roku 1959.