PUREDISTANCE White: Recenze

Myšlenkou na vytvoření kolekce luxusních vůní se holandský fotograf Jan Ewoud Vos začal vážně zabývat od roku 2002 a první vůni pod značkou Puredistance (I) uvedl v roce 2008. Ze spolupráce se třemi vynikajícími parfuméry (Annie Buzantin, Roja Dova a Antoine Lie) vzniklo celkem 6 pozoruhodných kreací a právě White je tou poslední, šestou vůní, uzavírající řadu s názvem Puredistance Signature Collection

Společnými jmenovateli vůní Puredistance jsou: nadčasovost, inspirace kreativním duchem 20. a 30. let dvacátého století (následkem čehož se tak často v hodnocení vůní této značky objevuje různými slovy popsaná ta jakási "vintage stopa"), zaměření na detail a snaha o dosažení absolutní kvality. Jan Ewoud Vos, nyní jako kreativní ředitel Puredistance, si s uvedením nového parfému neváhá dát načas. Dokud není vůně dokonalá, dokud nepřijde ta správná chvíle (White měla být původně uvedena už v minulém roce), dokud se představy a obrazy dokonale nepřevedou do výsledné podoby parfému… a tak je každá premiéra nové vůně o to očekávanější a o to větší událostí se stává.

Značka nenechává nic náhodě v žádné oblasti, takže ještě před uvedením White do prodeje mi přišel, stejně jako několika dalším blogerům z různých koutů světa, balíček z razítkem holandské pošty. Vzorek, ukrytý v bílém saténovém pytlíčku s černou šňůrkou a květ sedmikrásky, to vše uložené mezi dvěma rámečky (budoucí použití na fotky nebo na něco se nevylučuje :-) ), se následně stalo častým objektem fotek na sociálních sítích.

Puredistance White

Promo vypráví o tom, s jakou představou o nové vůni byl osloven parfumér Antoine White, tvůrce předchozí temné a hluboké Black (2013). Takže: White měla být vůní, která bude pozitivní a která přivodí svému nositeli pocit klidu a štěstí. White, jako výtah do příjemné nálady, únik z nevlídné reality. A dále: První zkoušky vůně opravdu dokázaly vykouzlit úsměv na tváři zkoušejících… Jj, jasně, tohle vyloudilo úsměv i na mé tváři, a to jsem vůni ještě ani nezkusila :-). Jenomže:

… při prvním přivonění si k parfému jsem se i já přistihla, že se tak trochu usmívám. Zaprvé z radosti z krásného parfému a zadruhé proto, že se mi okamžitě vybavil dávno zasutý, ale evidentně nezapomenutelný vjem oblíbené a už nevyráběné vůně. To si nechám na konec.

V prvních okamžicích ukáže White svou svěžejší, bergamotovou tvář a na to, že se jedná o úvod, tak to udělá s překvapující intenzitou a plností. Doslova vás vtáhne do děje s nevídanou razancí. Podporu má v májové růží s medovým podtónem a v kosatci, který dodává pudrový nádech, tentokrát bez stopy zemitosti. A najednou se ocitnete zahaleni v obláčku krémové, neskutečně hladké vůně – stojíte uprostřed rozkvetlé louky za pozdně jarního či raně letního podvečera. Slábnoucí sluneční paprsky začínají na obloze chystat zlaté představení, luční kvítí, bylinky, jeteloviny, všechno kolem vás lehce a přitažlivě voní. Je to směs všech těch květů, lahodné nektarové sladkosti z prohřátých kalichů a slunce. Sedmikrásky ("mám tě rád, nemám tě rád"… mám tě rád! :-) už za chvíli schovají svůj žlutý střed do bílých a narůžovělých okvětních lístků, a pak je tady taky ten jemně vonící heřmánek, fialové zvonky, kopretiny, některé květy jsou spíš pro potěchu oka než nosu, protože téměř nevoní, ale i tak… Je to celé úžasně prosté a přitom zároveň luxusní  (nakonec, ona i taková louka, pravá květnatá louka, se začíná stávat luxusem). Kompozice je příjemně jednolitá, pižmově pročištěná a prosvětlená, počáteční pudrovost mizí, takže za chvíli bude ještě o něco těžší rozklíčovat jednotlivé složky. 

Puredistance šátek

Každý se může chytit toho, co má rád, co mu něco připomene, nebo to nechat jen tak plynout… vůni i obrazy, které vyvolává: čajový dýchánek v altánku, tanec v dlouhých bílých letních šatech, západ slunce, šátek krémové barvy s modro-fialovou bordurou… Později vůni ještě trochu proteplí a osladí (ale opravdu jemně) tonka a zjemní (no, zjemní… přidá jemnost k jemnosti) smetanově krémový santal. Všechny změny v průběhu vývoje jsou téměř nezachytitelné, pokud se vám vůně líbí na začátku, bude se vám líbit uprostřed na konci. White je elegantní květinová vůně a voní opravdu luxusně (prvotřídní ingredience, extrait), dlouho (12 hodin) a má velmi slušnou projekci. Dva střiky zajistí, že si ji budete užívat půl dne a nejspíš vás i po mnoha hodinách někdo osloví s dotazem, čím tak krásně voníte.

A ta vůně, která se mi okamžitě vybavila a kterou už budu mít s White napořád spojenou (resp. vzpomínky na dobu, kdy jsem ji občas nosila)? Loving Bouquet (Escada, 1999). Milá květinová vůně s drobnými kvítky na flakónu i uvnitř něj, rozkošná a prostě "loving" :-), tisíc světelných let vzdálená od dnešní produkce značky.

Puredistance White

(Foto: Puredistance, flakon 17,5 ml)

Složení: májová růže, absolutní silice tonky, absolutní silice kostce, mysorský santal, bergamot, pižmo, vetiver a pačuli

Další informace: Koncentrace extrait (38%), balení 17.5 ml, 60ml a 100 ml

Počet komentářů: 4

  1. Kotlanova.Vendula@seznam.cz' wendulka napsal(a):

    To je náhoda, zrovna dnes mi dorazil vzoreček asi jen dvě hodiny po tom, co jsem si přečetla tvoji recenzi. Ten začátek s bergamotem, medovou růží a pudrovým kosatcem souhlasí. Pak mi tam santal chvilku střídá suchou, jemně kořeněnou a zase vanilkově mléčnou polohu. Ovšem co mě absolutně šokovalo (příjemně), že na mé kůži nevznikla květinová louka, ale čišťounký bílý semiš. No fakt :) . Takhle nějak bych si asi představovala Cuir d´Ange, kdybych v ní neměla tu myšinu :( .A taky mě vlastně překvapilo, jak vlastně na mně nakonec celkově minimálně sladká. Jsem zvědavá, co provede při dalším testování, jestli to tam bude pořád anebo ten semiš zmizí.

    6.5.2015
    • Monika napsal(a):

      To mi na těch vůních přijde krásný. Že v určité chvíli se na vnímání jednotlivých tónů (nebo celé vůně) začne podepisovat řada neuchopitelných věcí – ať už osobních nebo zprostředkovaných zážitků a prožitků – z minulosti. Jakmile jsem zachytila náznak milého tónu z Loving Bouquet, se kterou mám tu letní louku už dávno spojenou, bylo jasné, že z téhle asociace budu vycházet jak při psaní o vůni, tak při jejím nošení.:-)

      6.5.2015
  2. eva.petrova@apenex.cz' Isadorka napsal(a):

    Moni, to je tak nádherný popis. .. už jsem se ho nemohla dočkat, když jsem zjistila, že chystáš recenzi .. ta vůně mi nedá spát. .. jdu si přečíst ještě jednou.

    6.5.2015
    • Monika napsal(a):

      Díky Evo! Ale ještě lepší než o ni číst, je ji vyzkoušet. Je tak pěkně zpracovaná…  že bych ji doporučila k vyzkoušení i těm, kteří běžně květinové vůně nenosí. 

      6.5.2015

Komentáře jsou uzavřeny.