Luca Turin, bavící, provokující (a Guerlain)

S každou novou vůní, ať už se mi líbí nebo ne, si v jednu chvíli řeknu: A co Turin? Zkoušel? Napsal? Pochválil? Popravil? A nejsem sama. Kdo je ten hojně citovaný pán, vzbuzující obdiv svými znalostmi, rozesmívají svými vtipnými a neotřelými přirovnáními a provokující tímtéž?

Průvodce po parfémech

Luca Turin (1953) je biofyzik, který se vždy zajímal čich a vůně a rád o nich psal. Už v raných 90. letech napsal knihu recenzí ve francouzštině Parfums. Le guide (1992), která zaujala nejen lidi z parfémového průmyslu. Když po letech začala prudce narůstat popularita nikových značek a rostl i počet internetových diskuzí o parfémech, založil si Luca svůj vlastní blog. Tam se seznámil s novinářkou, píšící zároveň výborné recenze na MakeupAlley pod nickem  BrooklynTbone, Taniou Sanchez. Zanedlouho ji požádal, aby redigovala jeho knihu The Secret of Scent (2006), následovala nabídka spoluautorství na knize recenzí Perfumes: The Guide (2008). A nakonec nabídka sňatku.

Luca Turin a Tania Sanchez

Foto: Amazon.com

Kouzlo Turinovy osobnosti

Vím, že pro někoho je to "kouzlo" sevřené v uvozovkách. Luca Turin oplývá bezesporu značnou erudicí. A umí velmi dobře psát. Je přímo požitek číst o vůních, které se mu líbí, u kterých se rozepíše a kde je vidět, jak věci rozumí z různých hledisek, chemie, historie… jak kvalitně jsou zkomponovány, jestli jsou originální nebo jen stopadesátou variací na něco, co tady už bylo.  To se (mi) pak lehce odpouští jeho úštěpačnosti, samolibost, nafoukanost, výstřednost, zkrátka ego nekonečných rozměrů, tím spíš když jsou tyhle projevy okořeněné humorem. Slovo Boží, neotesaný hulvát, bavič, zdroj informací, poučení, inspirace…  každý si na něm vezme to svoje. :-) Všimla jsem si u sebe, že recenze vůní, u kterých se s Turinem shodneme, si pamatuju líp, jsou pro mě tak nějak barevnější. Tam kde se neshodneme vůbec, si ho pro sebe omlouvám… Třeba: tady převládly emoce – to vnímání vůní je tak subjektivní – možná, že když ho kdysi opustila holka, vzduch byl prosycený vůní kvetoucí jabloně a čerstvě omítnuté zdi a… je to tam, v podvědomí – tenhle postup už zachytil u pěti vůní, ale já je neznám, tak mě to nemusí rušit… a tak dále, a tak podobně. :-)

Luca Turin The Guide

Vydání knížky recenzí Perfumes: The  Guide v roce 2008, následovala o rok později její  paperbacková verze doplněná o další recenze, V roce 2011 vyšla knížka The Litlle Book of Perfumes/The 100 Classics (opět Luca Turin a Tania Sanchez), která se vrací k pětihvězdičkovým vůním a hodnotí jejich proměnu v čase, srovnáním verzí 2007/2011 (žádná/k lepšímu/k horšímu) Pak se Luca Turin na čas odmlčel. Unavený, otrávený. Nechal se slyšet, že si nedovedl představit, jak nudně a frustrující to psaní bude a jaká zklamání bude zažívat při testování 2000 vůní ročně, kdy 1500 z nich bude stát za starou belu… a že už je unavený ze všech těch odporností současného parfumérství, které často stěží dosahují kvality vůně šampónu na vlasy. No, našetěstí se docela brzy z té chandry oklepal a načerpal sílu tomu "marastu" čelit dál. Momentálně, mimo jiné, publikuje své recenze na stránkách Arabia.style.com, v rubrice Message in a Bottle .

Vysvědčení pro Guerlain

Pro zajímavost, pobavení, naštvání, podivení….

 (a jen dodám, že už ty 3 hvězdy jsou docela slušné hodnocení a znamenají dobré, pěkné, 4 hvězdy pak krásné, nadprůměrné, originální a 5 hvězd zdobí mistrovská díla).

5 ***** 

Après L'Ondée, Chamade, Derby, Eau de Guerlain, Habit Rouge, L'Heure Bleue, Insolence EdP, Jicky, Mitsouko, Nahéma, Shalimar, Vol de Nuit.

4,5 ****/*

La Petite Robe Noire Couture

4 ****

AA Pamplelune, Attrape Coeur, Candide Effluve, Chant d'Arômes, Eau de Cologne du Coq, Eau de Cologne Impériale, Eau de Fleurs de Cédrat, Oriental Brûlant, Guerlain Homme, Héritage, Insolence, L'Instant de Guerlain, L'Instant de Guerlain pour Homme, La Petite Robe Noire, Mouchoir de Monsieur, Plus Que Jamais Guerlain, Quand Vient la Pluie, Samsara, Sous le Vent, Vetiver, Vetiver pour Elle, Le 68

3 ***

L'Âme d'un Héros, Aqua Allegoria Herba Fresca, AA Lilia Bella, Bois d'Arménie, Chamade pour Homme, Cologne du 68, Cuir Beluga, Guerlinade, Habit Rouge Sport, Idylle, Iris Ganache, L'Instant Fleur de Mandarine, L'Instant Magic, Jardins de Bagatelle, Liu, Nuit d'Amour, Philtre d'Amour, Quand Vient l'Été, Rose Barbare, AA Teazzurra

2 **

Angélique Noire, AA Angélique Lilas, AA Figue Iris, Aqua Allegoria Laurier Reglisse, AA Mandarine Basilic, Cherry Blossom Fruity, Cruel Gardenia, Chypre Fatal, Gourmand Coquin, Insolence Eau Glacee, Metalys, My Insolence, Spiritueuse Double Vanille, Shalimar Souffle le Parfum

1 *

AA Cherry Blossom, AA Grosellina, AA Lemon Fresca, AA Pivoine Magnifica, AA Tiare Mimosa, AA Tutti Kiwi, Eau de Shalimar, Champs-Elysées, Mayotte, Vetiver Extrême, AA Limonverde, Le Bouquet de la Mariée

Luca Turin The Guide

A co vy a Luca Turin?  Láska, nemůžete mu přijít na jméno nebo něco mezi tím? :-)

Počet komentářů: 4

  1. bara.ramesova@gmail.com' barbucha napsal(a):

    Božský Luca je můj guru :-)  a jeho recenze hledám vždycky, když na mě přijdou choutky :-)

    Rozhodně (i kdyby mě měly odradit) se čtou líp, než ty obvyklý promo příšernosti!

    12.7.2015
    • Monika napsal(a):

      … jako třeba „vůně pro moderní ženy, vytvořená k oslavě rafinovanosti a sofistikované smyslnost“? Ty miluju. :-)

      18.7.2015
  2. romana@frangipani.cz' Romana napsal(a):

    Vypadá v obličeji jako moje babička, ta byla ze všech nejvíc podobná Pavlu Bobkovi, takže nevidím jediný důvod, proč bych ho neměla považovat  za autoritu.

    Kvůli němu jsem přestala psát nechativní recenze – já už nevím, na jakou to bylo vůni, ale v černé knížce bylo u jedné nápsano jen: "Blah." Takže kdykoliv něco nelíbivého držím v ruce, řeknu si: "Blah. Ztráta času." a jdu si lakovat nehty nebo umýt okna.

     

    4.8.2015
    • Monika napsal(a):

      :-). Ale jo, ten Bobek, když to tak čtu, něco tam bude. Mně teda od první vteřiny strašně připomíná jednoho českého lingvistu, co přednáší na žurnalistice. Tam je to teda včetně účesu.

      5.8.2015

Komentáře jsou uzavřeny.