GUERLAIN: Rose Nacrée du Désert : Recenze

Kdo zná můj parfémový vkus bude asi vědět, že pokud jde o vůně s dominující růži, tíhnu k těm těžším, orientálním, kořeněným… hlavně neromantickým. Takže když v roce 2012 uváděl Guerlain novou řadu orientálních vůní nazvanou Les Déserts d ´Orient (Rose Nacrée du Désert, Encens Mythique d´Orient Songe d´un Bois d´Été), vkládala jsem do ní celkem velké naděje. Především do té  perleťové růže.

Rose Nacrée du Désert

Dříví do lesa?

Thierry Wasser, dvorní parfumér Guerlainu, pracoval se surovinami klasické arabské parfumerie – růže, šafrán, kadidlo, myrha. Orientální kolekce měla zaujmout jak zákazníky Středního východu (ano, zdánlivě nošení dříví do lesa), tak ty ruské, evropské a americké. Měly to být vůně, evokující Orient, ale zároveň s evropským, francouzským (guerlainovským) rukopisem. Nejdříve byla kolekce uvedena v parfumériích Středního východu, tam se setkala se slušným úspěchem (nejlépe se vedlo kadidlové Encens Mythique d´Orient) a teprve po několika týdnech se objevila v Paříži a dalších buticích Evropy a USA (těch s kompletním sortimentem značky, tzn. včetně exkluzivních kolekcí).

Rose Nacrée du Désert Les Déserts d´Orient Guerlain

Mezi kapkami šafránového sirupu

Rose Nacrée du Désert, to jsou temně rudé okvětní plátky růže, zdánlivě náhodně poházené na tenké marcipánové krustě tradičního íránského dortu. V kapkách šafránového sirupu na růžových plátcích se zrcadlí… zase růže.  Marcipán je příjemně nahořklý, takže výsledným dojmem z celé kompozice není přeslazenost, spíš hořko-sladká kořeněná pryskyřičnatá svíravost. Ta svíravost je pro vůni charakteristická a moc se mi líbí! Počáteční podoba růže je trochu pižmová a trochu aldehydová, jako růžové mýdlo ve starodávné komodě, brzy ale trpkne, drsní, sládne i hořkne a spěje k dřevitému základu se zemitým pačuli. Růže, kterou Thierry Wasser vybral pro Rose Nacrée, pochází z Íránu, vyniká svou intenzitou (je příbuzná s taktéž ceněnou bulharskou růží). Od nepaměti zdobí kouzelné perské zahrady a u Guerlainu má tímto premiéru. Umírněný oud vše jen podmalovává, nedominuje a tedy nepředvádí svou akutně palčivou podobu. Celá kompozice je spíše lineární, nijak složitá a, právě ve své (zdánlivé) jednoduchosti hezká. Pocitově je tahle Růže jedna z těch neromantických, temnějších, ale elegantních, čili jedna za těch, které mám ráda. 

Rose Nacrée voní příjemně dlouho, cítím ji kolem sebe ještě po 6-7 hodinách a je akorát tak intenzivní, aby o ní vědělo o blízké okolí.

Rose Nacrée du Désert

Jistě, pokud jde o složení, nejedná se zrovna o výkřik originality, kombinace růže-šafrán-oud (ambra, myrha) je osvědčená a kdo má v malíčku arabské vůně, vyjmenuje mi několik podobně vystavěných kompozic. Oud je v kurzu několik let jak v niche, tak v mainstreamové produkci.  Přesto je Rose Nacrée okamžitě k poznání. Příbuzná je s o dost temnější Portrait of a Lady (Frédéric Malle) a s nekonečně jemnější Safran Troublant (L´Artisan Parfumeur). Více či méně typově podobné jsou také: Oud Ispahan (Dior), Rose Oud (By Kilian), Lyric (Amouage) a  možná Café Rose (Tom Ford). Ale hlavně: k mému nadšení jsem v ní našla tón, který mi připomíná Magie Noire (Lancôme), samozřejmě v její původní podobě, čili tak, jak jsem ji několik let nosila. Tím si mě Rose Nacrée získala docela.

Složení: růže, šafrán, pačuli, cedr, oud, kurkuma, kardamom, benzoin, myrha

Další informace:  Rose Nacrée du Désert, exkluzivní řada Les Déserts d´Orient, flakón 75 ml, koncentrace eau de parfum. 

Počet komentářů: 2

  1. Kotlanova.Vendula@seznam.cz' wendulka napsal(a):

    Já bych k těm nejbližším příbuzným přidala ještě i White Aoud jen s tím rozdílem, že Thierry použil lepší o několik tříd lepší pačuli. Ale s tím umírněným oudem ti nějak nevím, minimálně moje máma by zásadně nesouhlasila :)) .

    3.8.2015
    • Monika napsal(a):

      White Aoud si pamatuju jako vůni, která se mi docela líbila, ale teď se mi v souvislosti s Rose Nacrée nevybavila. Schválně se k ní vrátím. Já jsem v poslední době zkoušela spoustu vůní s drsnější a hlasitější podobou oudu, tak mám tu hranici citlivosti možná trochu posunutou.

      5.8.2015

Komentáře jsou uzavřeny.