BYREDO NIGHT VEILS Reine de Nuit, Casablanca Lily a Midnight Candy: Recenze

Letos se mi koncem roku, kromě obvyklých povinností a milých, ale časově celkem náročných předvánočních rituálů, sešlo taky několik nečekaných pracovních cest. A do toho přišla hotová nadílka pozoruhodných vůní k vyzkoušení. Mezi nimi trojice nových vůní – parfémových elixírů neboli čistých parfémů od Byreda, nazvaná NIGHT VEILS.

Byredo

Když ale cestujete pohodlným vlakem, jste měkce usazeni do sedačky, máte své soukromí a Wi-fi tu rychlou jízdu nestíhá, pak není nic příjemnějšího, než za pozorování krajiny a později už jen světel a světýlek, ubíhajících za oknem, zkoušet nové parfémy…

Ben Gorham

Foto: Andreas Öhlund, Wall Street Journal.com 

Kolekce Night Veils byla inspirovaná květinami, které spojuje společná vlastnost: otevírají se za soumraku a do noci vydávají svou omamnou vůni. Růže, lilie a jasmín. Příslib omamných květinových elixírů, spolu s vědomím, kolik pěkných vůní má už značka na kontě… a pravda, v neposlední řadě spolu se vzezřením charismatického Bena Gorhama, zakladatele a kreativního ředitele značky, to znamená přinejmenším velkou zvědavost a taky ta nejvyšší očekávání. 

Byredo Night Veils

Přestože růže, lilie a jasmín mají hrát hlavní roli, nejedná se v žádném případě o soliflóry. Každý parfém je komplexní směsí vonných esencí, kdy kompozici tvoří vůně více květin, mísících se pod rouškou tmy s vůní okolí.

REINE DE NUIT

Byredo Reine de nuit

Jako první jsem začala zkoušet Reine de Nuit. Tahle "královna noci" mi zpestřila večerní a noční jízdu ve vlaku EC Csardas a od té doby mám pro ni alternativní název: Čardášová princezna. :-) Rein de Nuit je orientální růže s precizně dávkovanými díly šafránu, kadidla, pačuli a ambry a s lehkou, umírněnou černorybízovou svěžestí, mistrnně vyvažující kouřové a zemité tóny. Výsledkem je temná růže, ale tak hladká a líbezná, že mnohým milovníkům vůní s růží v hlavní roli nejspíš zamotá hlavu. Nejspřízněnější vůní s ní se mi zdá být Portrait of a Lady (Frédéric Malle), o které často slýchám, jak je nádherná, ale jak to není vůně na každý den (moc koření, moc pačuli). To Reine de Nuit má koření méně a pačuli nejen méně, ale i v jiném vyznění, přijde mi, že trochu podobném jako v LPRN Couture od Guerlainu nebo v Deci-Dela od Niny Ricci. Čeho má stejně nebo víc, to je něco jako smyslnost, což je pojem hodně vágní a taky v "popisech" parfémů nadužívaný, já vím, ale stojím si za ním. :-)

Složení: šafrán, černý rybíz, půlnoční růže, kadidlo, mošusové semínko, černá ambra, pačuli

CASABLANCA LILY

Lilie je svěží, trochu vlhká a trochu studí. Protože je ale tady postavena proti růžovému dřevu a kořenitému karafiátu, dokáže celkem věrohodně evokovat horkou marockou noc. A pak jsou tady další bílé květy – tuberóza a gardénie, snad i jasmín. Směs bílých květin, spíše abstraktních a bez živočišných a ovocných podtónů, podmalovaná trochu zeleným zemitým a lehce medově nasládlým tónem, doplněným dřevem a špetkou vanilky. Celá kompozice dosahuje příjemné jemnosti, lehké odtažitosti a subtilnosti, přesto bude asi patřit mezi vůně, které si buď zamilujete nebo je budete vytrvale nenávidět. Vyzněním mi trochu připomněla Arrogance pour Femme (Elsa Schiaparelli), na kterou jsem shodou okolností nedávno vzpomínala, a jisté podobné rysy se najdou i s Giò  (Armani) nebo Gardenií (Chanel).

Složení: černá švestka, gardénie, karafiát, indická tuberóza, palisandr, med

MIDNIGHT CANDY

V hlavní roli má být jasmín, ale pro mě není. Já vnímám především kosatec s fialkou a vzdušný, neindolický jasmín s čistě sladkým, meruňkově vonícím osmanthem, jen dotvářejícím fialovo-bílou květinovou mozaiku, kde ovšem fialové a modro-temně fialové kamínky převládají.  Počáteční tóny jsou poctou kosatci, který je tady přesně v té podobě, ve které ho mám nejradši: směsice sušších, zemitých, nasládlých a sametových tónů. Přála bych si, aby tahle, asi dvacetiminutová fáze, trvala ještě o něco (o hodně!) déle. S příchodem filaky se objeví vůně rtěnky, načež kompozice lehce zpudrovatí, ale ne tak, aby z ní člověk kýchal a asi hodinu je výrazně podobná fialkové Météorites (Guerlain). Jasmín a trocha zelených tónů udržují vůni ve spíše nesladké poloze, i přes přítomnost odlehčené vanilky a osmanthu s přírodním nasládlým meruňkovým aroma. Midnight Candy je elegantní (v první polovině) a milá (v té druhé). Osobně bych uvítala trochu víc sladkost na úkor zelenosti a tím přiblížení se více směrem ke sladším a teplejším kosatcovkám, tedy někam tam, kde kraluje třeba taková Sable Or (Armani Privé). Ale kdo má rád rtěnkové a jemné fialkovo-pudrové vůně, ten si Midnight Candy vychutná.

Složení: mrkvové seminko, kosatec, egyptský jasmín, černá fialka, osmanthus, vanilka

Byredo Night Veils

Kdyby mi všechny ty tři 30 ml flakóny z onyxového skla stály na polici, občas by se dostalo na každou z vůní, jsou pěkné, ale jasnou královnou této trojice je pro mě Reine de Nuit. 

Byredo Night Veils – Reine de Nuit, Casablanca Lily a Midnight Candy, koncentrace Extrait de Parfum. K dostání v buticích Byredo a jen na několika málo vybraných místech na světě (mimo běžnou distribuci). Jedním z těch míst je i pražský Ingredients. Blahopřeju! :-)