Parfémový portrét

Při čtení oblíbených parfémových blogerů mě často napadá, jak by bylo příjemné a praktické, kdybych měla vždycky po ruce k nakouknutí přehled jejich oblíbených/neoblíbených vůní, případně informaci o jejich signature, o tom, které vůně je ovlivnily, po kterých touží… Teď se o takový přehled pokusím já. Mimo jiné i proto, že mě tohle přemítání o vůních, vzpomínání, vybírání těch nejlepších a vytváření nejrůznějších žebříčků a výčtů podle všemožných kritérií vlastně strašně moc baví!

Portrait

Signature: Shalimar (a předtím Magie Noire – do okamžiku její zničující reformulace začátkem devadesátých let / and before Magie Noire, till his destroying reformulation in the early nineties).

První krásné vůně, které si vybavuju / The first smells I remember: Vůně vypraného povlečení, povlávajícího na malém dvorku smíchovského činžáku, podkreslená vůní rozkvetlých stromů od vedle a odérem padající omítky zídky, dělící obrovský prostor městského vnitrobloku na malá venkovní království městských dítek. A pak taky božská vůně, linoucí se ze šuplíků, šuplíčků a piksliček od čaje, po okraj naplněných dědovými malířskými potřebami a všemi možnými druhy štětců, špachtlí, a pak ty všude se vyskytující tuhy, lepidla, laky, nezapomenutelná vůně papírů, olejů, šepsovaného plátna, terpentýnu, fermeže, dřevěné palety a rámů, zkrátka celého toho malířského světa.

První parfém, na který si pamatuji / The first  perfume I remember: Maminčin parfém zlatavého odstínu jménem Patchouli… 

První parfémy, které jsem objevila/dostala/koupila si jako -náctiletá / First three perfumes I discoverd/recieved/bought as teenager: Arrogance pour Femme, Clin d´Oeil, Ellipse, Janine D, Haute Couture, Magie Noire, My Melody, Poesie, Poison… (plus deo spreje Limara !!, hlavně zelený s plameňákem, žlutý žvýkačkový a modrofialový orientální)

První nikovka / My first niche perfume: Nevzpomenu si , která byla první :-) Ambre Extrême? Sacrebleu? Ce Soir ou Jamais? Une Rose? Chergui?

Šest nejoblibenějších složek (ale vždycky záleží na množství a zpracování s ostatním) / 6 favourite notes: kosatec, růže, ambra, santal, heliotrop, pryskyřice (kadidlo, benzoin, opoponax)

Parfémy, které jistojistě formovaly můj parfémový vkus / Perfumes which surely has shaped my taste:

Armani Giò
Boucheron Boucheron
Chanel No.5
Cartier Must de Cartier
Dior Miss Dior
Dior Poison
Elsa Schiaparelli  Arrogance pour Femme
Fendi Fendi
Gucci Eau de Gucci
Guerlain L´Heure Bleue
Guerlain Mitsouko 
Guerlain Shalimar
Guy Laroche Fidji
Krizia Krazy Krizia
Lancôme  Magie Noire
Laura Biagiotti  Laura Biagiotti
Laura Biagiotti Roma
Muelhens My Melody Dream (ta modrá!)
Mila Schön Haute Couture
Paloma Picasso Mon Parfum
Sergio Soldano Donna
Trussardi Donna
Trussardi Trussardi
Ungaro Diva
YSL Opium

Vintage parfums

Parfémy, bez kterých se neobjedu… aspoň pár mililitrů,  prosím I wouldn’t want to be without, almost a little bit, please:

Annick Goutal  Ambre Fétiche
Amouage Fate
Amouage Ubar
Chanel 31 Rue Cambon
Chanel Bois des Îles
Chanel Coromandel

Frédéric Malle  Carnal Flower
Frédéric Malle  Iris Poudre
Frédéric Malle  Musc Ravageur
Guerlain Angélique Noire
Guerlain  L´Heure Bleue
Guerlain  Iris Ganache
Guerlain  Mitsouko
Guerlain  Plus Que Jamais
Guerlain  Quand Vient la Pluie
Guerlain  Shalimar
Guerlain  Spiritueuse Double Vanille
Guerlain  Tonka Impériale
Lancôme  Magie Noire (vintage)
Serge Lutens Fumerie Turque
Serge Lutens Sarrasins
Serge Lutens Musc Kublai Khan
Parfums MDCI Enlèvement au Serrail
Parfums MDCI Promesse de l´Aube

Parfémy, jejichž konec výroby (nebo zničující reformulace) mě mrzí nejvíc / Perfumes the cessation of production (or destroying reformulation) of them I regret the most:

Armani Armani  
Chanel No.5
Caron Narcisse Noir
Dior Dune
Dior Miss Dior
Dior Poison
Guerlain Iris Ganache
Guerlain Plus Que Jamais
Lancôme  Magie Noire
Laura Biagiotti  Roma
Paloma Picasso Mon Parfum
Ungaro Diva
YSL Champagne
YSL Opium

Na které parfémy si momentálně myslím? / My current wishlist:

L´Artisan Parfumeur Noir Exquis
Annick Goutal Ambre Sauvage
Amouage Fate
Byredo 
1996 Inez & Vinoodh 
Divine Divine
Jul et Mad Garuda
LM Parfums Sensual & décadent

Maison Francis Kurkdjian Oud Satin Mood
​Maison Francis Kurkdjian Oud Silk Mood
​Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540
Ormonde Jayne Ormonde Woman
Parfums Nicolai Amber Oud
Puredistance White

Další parfémová přání /Others frangrant wishis:

  • Reedice Plus Que Jamais
  • Reedice Après l´Ondée v koncentraci extrait
  • Ne m´oubliez Pas v  koncentraci eau de parfum
  • 31 Rue Cambon v koncentraci extrait
  • Coromandel v koncentraci extrait
  • Přání a fantazie neznají hranic, takže: Bespoke parfém, neboli parfém na míru, jehož inspirací a základem by byla směs vůní, vznášející se nad všemi těmi flakónky a vzorky v mém zásadním parfémovém šuplíku. Thierry Wasser a Francis Kurkdjian by si se zadáním jistě poradili skvěle. :-)

Moje aktuální polička k nahlédnutí zde

Taky občas takhle vzpomínáte a rekapitulujete? ;)

Počet komentářů: 4

  1. Jana@email.cz' Jana napsal(a):

    No hlavně s tím Chanelem mi mluvíš z duše!! Po extraitu Rue Cambon toužím už pěkně dlouho. S Coromandelem bych si taky dala říct. 

    13.12.2015
    • Monika napsal(a):

      Tak já věřím, že jednou to vyjde. V podstatě už jsou na řadě, když se podíváš, kolik vůní z řady Les Exclusif už svůj extrait má.

      13.12.2015
  2. romana@frangipani.cz' Romana napsal(a):

    No, tak to je hezká zpověď! Byl by to pěkný tag. Ale mne nezvi, já nejsem schopná takové retrospektivy, natož určit jedinou svoji současnou signature. Vyjmenovala bych asi 30 nejoblíbenějších, složky bych taky dala dohromady, to vlastně mám v profilu na blogu, ale po čem toužím? Nevím. Po ničem a po všem. Po ideálním parfému, který neexistuje. A tak si to nahrazuju všema novinkama, které jsem schopná pojmout. Tak asi tohle: mám ráda všechny nové značky, které nevznikly jen pro vydělávaní prachů, ale mají nějakou myšlenku a stojí za nimi fajn lidi. Třeba Nishane, Signature anebo Puredistance.

     

    Měj se hezky voňavě v novém roce, Moniko, přeju ti hodně nových objevů, i když u tebe to bude asi spíš nahlédnutí do historie.Tak ať se daří!

     

     

    25.12.2015
  3. Monika napsal(a):

    Zpověď je to pohyblivá, kromě "základů". Žádná z vůní na které si myslím není vlastně tužbou s velkým T (možná až na ten bespoke :-) ). Ono vlastně čím dál tím víc mě baví především ty vůně zkoušet, stačí vědět o nich, že tu jsou, spíš než že bych je nutně potřebovala mít doma ve velkém flakónu (až na výjímky teda, pravda). To si právě někdy říkám… co všechno je jeden člověk "schopen pojmout". Nejen novinky jako takové, ale i vůně staršího data, které jsou novinkou pro mě. Na blogu mám neustále frontu vůní a námětů ke zpracování. To asi znáš. :-) Nishane mám teprve v hledáčku, od Signature mám doma 3 vzorečky, tak jsem zvědavá a Puredistance je velká radost po všech stránkách…

    Romano, děkuju za přání a i já ti přeju v novém roce spoustu voňavých zážitků a co nejvíc příjemných překvapení (nejen) na parfémovém poli.

     

     

    25.12.2015

Komentáře jsou uzavřeny.