GUERLAIN La Petite Robe Noire Intense : Recenze

Už teď je jisté, že v příběhu o Guerlainu bude kapitola "La Petite Robe Noire" zabírat významné místo bez ohledu na to, jaký kdo máme k vůním této "rodiny" vztah. Poprvé se malé černé objevily v roce 2009. Bylo jim přiděleno místo mezi exkluzivkami a pro mě byly příliš sladké. Ale na kombinaci malin a lékořice mě něco přitahovalo, takže jsem flakónek s vůní brávala čas od času do ruky a voněla se alespoň na doma. Když se o dva roky později objevila nová verze, tentokrát s podtitulem Modèle No.2, a voněla překvapivě naprosto jinak, sladko-hořce zeleně, (nyní je tato vůně s novým názvem Mademoiselle Guerlain součástí řady Les Parisiennes), začala jsem se těšit na třetí vůni. Nedočkala jsem se.  Mezitím totiž v Guerlainu někomu došlo, jaký potenciál v sobě skrývá kombinace nádherného flakónu a geniálního názvu parfému a tak La Petite Robe Noire vplula v roce 2012 do vod mainstreamu. Úspěšně. Maliny nahradily třešně (bohužel!) a zajímavý sladký akord nahradil akord neméně sladký, ale o dost umělejší. Po intenzivní marketingové masáži a komerčnímu úspěchu Eau de Parfum přišla v roce 2013 verze Eau de Toilette… o rok později verze Couture (moc pěkná chypre variace, pro mě do té doby nejpovedenější verze LPRN, ve které se Thierry Wasser vrátil k malině, a bohužel letos končící) a v roce 2015 verze Fraîche s mandarinkou, frézií a pistácií.  

O nové La Petite Robe Noire Intense – celým jmenem La Petite Robe Noire eau de parfum Intense Ma Robe Sous le Vent –  se dopředu vědělo, že by měla být vůní šitou na míru pro severoamerický trh (z toho nakonec sešlo, resp. na uvedení se tam stále čeká) a že bude sladká, jak to prý mají Američani rádi. Sladší než sladká LPRN. Některé promo fotky z období těsně před uvedením vůně a snímky z prezentací byly elegantní a vzbuzovaly naději, že tohle by mohla být vůně pro dospělé, pak se ale začaly objevovat snímky pořízené některými kreativními prodejci v lepším případě s infantilním, v horším případě až s lehce perverzním vyzněním, na kterých zralé dámy lízají monstrózní modrá lízátka. Brrrr!

Ne každá sladká vůně je La Vie est Belle

Kategorie sladkých vůní a květinově ovocných gurmánek je rozsáhlá a několik výrazných (výrazně komerčně úspěšných) vůní v této skupině svádí ke vztahování každé novinky k některé z nich: Angel, La Vie est Belle, Poison Girl. Intense má s uvedenými vůněmi společnou především příslušnost do skupiny, vlna sladkých vůní stále jede a každý se snaží ještě se povozit, ale výrazná podoba, zaměnitelnost nebo dokonce napodobování? To bych neřekla, ale předesílám, že na Angel a především na LVEB jsem extrémně citlivá, vnímám je na dva kilometry daleko, v pražských ulicích je potkávám denně… A říkám, Intense se sladká trochu jinak, po svém.

La Petite Robe Noire Intense

Wasserovi se totiž  podařilo načechrat gurmánské tóny špetkou svěžesti z loňské Fraîche. To je také hlavní pojítko s vůněmi rodiny LPRN (vedle podobně vyznívající růže jako v Couture). Intense je marmeláda z černého rybízu a pěnové bonbony se smetanovo rybízovou (a klidně i borůvkovou) příchutí, hladce propojené s tóny růží a mléčně dřevitým základem. Cukrovou vatu jsem čekala, trochu ji jí bála, ale nenašla. Na ni musím nadále chodit ke Kurkdjianovi. :-)

La Petite Robe Noire Intense

Celé to nepůsobí jako ulepený bonbon, ale jako dohladka vymíchaný smetanový krém. Sladký, zároveň malinko natrpklý těmi tmavými bobulemi a ozvláštněný lékořicovými podtóny (to se mi moc líbí), takže je tam i drobný odkaz k prapůvodní verzi LPRN. Bergamot a jeho kombinace s temnějším, kouřovým tónem a s vanilkou, přenáší kompozici z teritoria vůní pro náctileté do dospělejších pater. K dobru přičítám ještě hladkost bez rušivých umělých tónů (problém LPRN 2012 a částečně Fraîche) a nadprůměrnou výdrž. A taky to, že když jsem doma zkoušela snad všechny verze LPRN, spolehlivě se ozývaly protesty. To Intense prochází bez komentářů. :-)

La /Petite Robe Noire Intense

La Petite Robe Noire Intense

Složení:  bergamot, cukrová vata,  borůvka/černý rybíz, bulharská růže, bílé pižmo, vanilka, santal, pačuli

Dostupnost, balení a cena: LPRN Intense je od konce června v prodeji v pařížských buticích a francouzských parfémových řetězcích. V září by se měla objevit v širší distribuci mimo Francii. Dostupná je ve třech baleních: 30, 50 ml a 100 ml.

Cena v La Maison Guerlain a dalších pařížských buticích Guerlain: 30 ml/69,50 € –  50/97 € – 100/137 €