JUL ET MAD Secrets du Paradis Rouge: Recenze

Marakéš je pro líbánky ideální destinací. Město plné vůní a chutí, z jedné strany poušť, z druhé strany bílé vrcholky hor, místo s úchvatnou atmosférou, kterou podtrhuje typická červená barva historických budov a opevnění. A pak ty zahrady! Jako kouzelné oázy s úzkými chodníčky a zavlažovacími kanálky lákají k procházkám a k odpočinku na lavičkách.  Svého času zde svatební cestu trávili i novomanaželé Blanchardovi, Madalina a Julien. No a jejich nová vůně Secrets du Paradis Rouge má být právě sladkou vzpomínkou na Maroko. Volně tak navazuje na cyklus vůní (Les Classiques), převyprávějících příběh jejich lásky. Zdá se tedy, že loňská, velmi úspěšná řada Les White, inspirovaná ztracenými starověkými civilizacemi, byla jen jakýmsi parfémovým a tématickým intermezzem. 

K tvorbě nového parfému přizvali Madalina a Julien opět italského parfuméra Lucu Maffei. Překvapením by spíš bylo, kdyby tomu tak nebylo. Před několika měsíci totiž tato trojice slavila velký úspěch v podobě vítězství na soutěži The Art and Olfaction Awards 2016 v kategorii Indipendent, za parfém Néa (recenze zde), právě z té loňské kolekce Les White.

… ale nic z toho nemusíte vědět a dokonce jste nemuseli strávit líbánky v Marakéši na to, abyste si parfém Secrets du Paradis Rouge oblíbili.

Secrets du Jardin Rouge

Od první vteřiny

Úvod je bez nadsázky velkolepý, připravte se na to! Jakoby se všechny složky chtěly předvést hned, teď, okamžitě. Zaútočí plnou silou, až skoro drsně a pronikavě a přitom svůdně. Šťavnatá a sladká mandarinka, hustě zasypaná hřebíčkem a badyánem, davana, vonící po meruňkovém džemu s kapkou rumu, na prach rozemleté nahořklé mandle, pomerančový květ a lesní jahůdky, vysázené jedna vedle druhé v otevřené dlani. Ty drobné červené plody voní tak autenticky, že mi v téhle fázi pokaždé spolehlivě vyvolají vzpomínky na letní prázdninová řádění ve sluncem rozehřátém lese. Po takto bohatém a efektním začátku parfém lehce zjemňuje, a usazuje se do stále velmi přitažlivé, syté podoby. Pomerančový květ se zahaluje do zlatě medového pláště, důsledně uhlazujícího případnou drsnost a nekompromisně bránící i jen náznaku indolických tónů, které jsou bílým květům ve vůních občas vlastní. Mandle z úvodní olfaktorické smršti mezitím někde ztratily hořkost. Teď jsou obalené v tenké vrstvě bílé čokolády, ovoněné pomerančovým květem a potažené ještě tenčí barevnou cukrovou krustou. Najednou jsou z nich svatební mandle (francouzské dragée, italské confetti), které ještě před několika málo dny zdobily stůl na svatební hostině.

Po chvíli se objevuje damašská růže. Její růžové lístky vnesou do parfému ještě víc elegance a taky trochu pudrové křehkosti. Ale růže je jen jedním z kamínků v mozaice složek a ani náhodou nepřebíjí hlavní hráče, kterými jsou od začátku pomerančový květ, mandarinka, mandle a koření. Pod chumlavým, šťavnatým, sladkým a svým způsobem hypnotickým povrchem i tělem vůně začne postupně prostupovat zemitě vlhké pačuli, spolu s dřevy. Všechny složky jsou v sobě dokonale prostoupené, nic nechybí, pomerančový květ stále dominuje, zůstává lehce medový a pikantní, dokonce i jahůdkový tón ze začátku se dá pořád ještě najít při troše toho soustředění. Pačulicedrové a pižmové tóny definitivně zabrání tomu, aby se parfém převážil do vyložené gurmánské podoby a to je moc dobře. Sladkost je zastřená, funguje spíš jako spojovací, hladivá a zahřívací složka, než aby z ní trnuly zuby. 

Parfém má ohromnou sílu a trvanlivost. ​A oranžová, slunečná barva tekutiny odpovídá obsahu úplně perfektně. A tak musím konstatovat, že Secrets du Paradis Rouge je zaprvé jedno z nejhezčích zpracování pomerančového květu co znám, a zadruhé jedna z nejlepších novinek letošního roku.

Secrets du Paradis Rouge

Parfémové odkazy

  • Při prvním zkoušení a v první chvíli jsem si vzpomněla na Mandarine Mandarin (Serge Lutens). To pro tu fanatastickou kořeněnou mandarinku na začátku. U obou vůní.
  • Hrst lesních jahůdek mi připomněla Mon Précieux Nectar (Guerlain). Vysvětlení je jednoduché a jmenuje se methyl N-methyl anthranilate. Nachází v silici mandarinky, v kůře sladkého pomeranče nebo v pomerančovém květu, a zároveň právě v lesních jahodách. Proto se v některý vůních s pomerančovým květem ve složení objevuje jahůdkový podtón. Nejvýrazněji to vnímám, vedle Mon Précieux Nectar, také ve Sweet Redemption (By Kilian) nebo třeba v Rubj (Vero Profumo)
  • Svatební mandle, pomerančový květ a pačuli, to jsou společní jmenovatelé Secrets du Paradis Rouge a svatebních vůní od Guerlainu: Le Bouquet de la Mariée a Le Plus Beau Jour de ma Vie (recenze zde)… a teď mě napadá, že dalším společným jmenovalelem je dlouhý název :-D  
  • zkrátka a prostě překrásně zpracovaný pomerančový květ, to je vzpomínka na Classique (Jean-Paul Gaultier). Sladký tak akorát, nesmírně něžný, přitom sytý a sametový. Velmi ženská vůně.

Přestože uvedené vůně mají něco (někdy méně někdy více) s novinkou Secrets du Paradis Rouge společného, každá z nich je osobitá a jedna druhou nenahraditelná.

Jul et Mad flakon

Složení: Pomerančová kůra, mandarinka, davana, marocké neroli, hřebíček, absolutní pomerančový květ, damašská růže, včelí vosk, mandle, indonézské pačuli, timbersilk, tonka, vanilka, benzoin, ambra, pižmo

JUL ET MAD Secrets du Paradis Rouge, extrait de Parfum, balení 50 ml a 5 ml

__________________________________________________________________

(Fotografie: flakón – Jul et Mad, ostatní – Guerlinade)

Počet komentářů: 4

  1. bara.ramesova@gmail.com' barbucha napsal(a):

    Krásná recenze krásné vůně!

    20.11.2016
    • Monika napsal(a):

      Díky, však víš! :-)

      2.12.2016
  2. veru.dostalova@seznam.cz' Veronika napsal(a):

    Moniko, recenze mne nadchla, nevíte, zda lze sehnat v ČR? 

    1.1.2017
    • Monika napsal(a):

      Veroniko, to mě těší. V ČR je Secrets du Paradis Rouge momentálně dostupná v brněnském butiku Vavavoom Perfumery (odkaz na stránky zde).

      1.1.2017

Komentáře jsou uzavřeny.