FREDERIC MALLE Superstitious: Recenze

Návrat skvostných aldehydů. Tak by se dal třemi slovy charakterizovat parfém Superstitious, výsledek spolupráce Frédérica Malleho s návrhářem Alberem Elbazem. Elbaz, který v letech 2001 až 2015 úspěšně působil jako umělecký ředitel módního domu Lanvin, chtěl vytvořit nadčasový parfém nezaměnitelné kvality, novou budoucí klasiku. K převedení představ a přání do parfémového jazyka přizvali ti dva, Frédéric a Alber, parfuméra Dominiqua Ropiona, autora lahůdek jako: Carnal Flower, Portrait of a Lady a Une Fleur de Cassie pro značku Frédéric Malle a dále třeba Aimez-Moi pro Caron, Amarige a Ysatis pro Givenchy, Jungle L´Elephant pro Kenzo, Krazy pro Krizia… a spousty dalších velkých parfémů, z nichž mnohé už mají svou poličku v síni parfémové slávy a pro některé z nich se tam místečko teprve chystá.

Malle Albez

(Fotka: Instagram fredericmalle)

Inspirace, kam jen oko dohlédne

Když jsem se před pár měsíci dozvěděla o připravované novince a o tom, že bude květinová, aldehydová a že bude odkazovat k velkým parfémům minulosti, začala jsem se těšit. Vedlo mě k tomu spoustu důvodů: Z dílny značky nevychází nikdy nic špatného nebo nudného, spolupráce s módním návrhářem se už jednou velmi osvědčila (viz Dries van Noten), deklarované složení parfému je lákavé,  klasické parfémy minulosti mě spolehlivě přitahují… Pak se objevily první fotografie flakónu, poprvé a razantně vybočujícího z uniformní estetiky dosavadní produkce a míra mého těšení se vystoupala do výšin. To zlaté oko, vyvedené na černé krabičce a na flakónu, které Alber pro flakón navrhl, je výsledek inspirace dílem amerického sochaře a architekta Alexandra Caldera. Odkazuje také na slavnou a velmi působivou sekvenci z filmu Alfreda Hitchcocka Spellbound (1945). Na realizaci scény s bizarním, surrealistickým snem hlavního hrdiny (Gregory Peck) tehdy spolupracoval malíř Salvador Dalí.  Takže já jsem si vytvořila docela slušnou představu, jak by mohl parfém vonět…. ale nechtěla jsem se těšit příliš, abych to nezakřikla, jsem totiž – stejně jako pánové Frédéric a Alber – tak trochu pověrčivá. :-)

Superstitious Frédéric Malle

A stejně jsem byla překvapená

Na začátku mi vzhled flakónu evokoval něco temného, něco s nádechem tajemství, mystiky, lákal mě na opulentní zážitek. Ve skutečnosti ta designově zajímavá černá lahvička obsahuje nesmírně elegantní, květinově aldehydový parfém spíše subtilního charakteru, takže nejprve to vypadá  na zajímavý kontrast mezi flakónem a parfémem. Luxusní mýdlo a perly. A také čtyřicátá, padesátá, šedesátá, sedmdesátá léta, ale se zřetelným akcentem na současnost! Ten počáteční pocit subtilnosti parfému je ale trochu klamný. Kompozice totiž disponuje obrovskou vnitřní silou, kterou dává na odiv postupně, rafinovaně ji dávkuje. Okamžitě se mi vybavují parfémy jako Arpège (Alberem přiznaná inspirace od domácí značky Lanvin), No.5, Liù, Eau de Soir, Calèche… To jen pro představu, v jakých parfémových vodách se pohybujeme. A nakonec mám pocit, že podoba flakónu nemohla být výstižnější. 

Superstitious

Parfémové nokturno

Aldehydová struktura parfémů na mě často působí jako klavírní hudba. Podle konkrétního parfému se mění žánry, skladatelé, interpreti, ale obecně u mě tato asociace funguje docela spolehlivě. U Superstitious tomu není jinak. Je tady křehký a zvonivý zvuk mýdlových aldehydů, podpořený harmonickou květenou v podobě růže a jasmínu a především ze zdola se linoucími, nádherně melodickými chyprovými tóny. Ty jsou tedy pozoruhodné a v současnosti – u nových parfémů – celkem nevídané. A teď právě odněkud spadlo několik kapek šťávy ze zralých ostružin a pár kuliček černého rybízu. V tu chvíli to zapůsobí jako dotek jemné hřejivosti, šťavnatosti a vlastně i trochu trpkosti a nahořklosti, příjemně narušující lineární mýdlovost. Několik rozmačkaných ostružin i s listím pomůže vytvořit plynulý přechod do zelené mechové měkkosti s náznakem vůně broskve a s nesladkými chyprovými tóny. Pak se vůně uzavře do podoby čehosi abstraktního, prostě jenom příjemného a krásného, a v této poloze setrvá…

Superstitious flakon a růže

Působivé dílo, hrané jakoby lehkými úhozy, které se hodí jak do soukromých salónů, tak do velkých koncertních sálů. A reakce okolí, které parfém vnímá a reaguje na něj (velmi pozitivně), a to i po delší době, svědčí o tom, že tento kousek unese s přehledem i otevřené prostory, když na to přijde. Výdrž i projekce jsou více než uspokojivé.

 

Složení: aldehydy, jasmín, růže, broskev, ambra, kadidlo, vetiver, pačuli​​

FREDERIC MALLE Superstitious (Dominique Ropion)flakón 50 ml, 100 ml a balení 3x 10 ml, koncentrace eau de parfum, v prodeji od 1. dubna. A samozřejmě, dostupný v pražském Ingredients.

Počet komentářů: 2

  1. marketam@seznam.cz' Markéta napsal(a):

    Ahoj Moniko,

    zdravím na dálku. Skvělá recenze. Četla jsem ji jedním dechem. Klobuk dolů!

    Mája

    12.4.2017
    • Monika napsal(a):

      Jé, ahoj! Dík, to mě  moc těší. 

      12.4.2017

Komentáře jsou uzavřeny.