GUERLAIN La Petite Robe Noire Ma Robe Pétales Eau Fraîche : Recenze

Už jsem si pomalu zvykla na to, že "fraîche" v názvu ještě zdaleka nemusí znamenat, že vůně bude svěží svěženka a taky na to, že zelený odstín parfému nutně neznačí: "Pozor, ostré, zelené tóny!" A už dávno jsem si zvykla na to, že odnože vůní mohou být od původní verze natolik vzdálené, že byste "matku vůni" neuhodli. A proto mě nová varianta komerčně obrovsky úspěšné La Petite Robe Noire nemohla v tomto směru ničím překvapit.

La Petite Robe Noire Ma Robe Pétales Eau Fraîche

La Petite Robe Noire Ma Robe Pétales Eau Fraîche (kompletní název píšu dnes naposled! :-) )  není – kromě počátečních pár minutek – nijak moc svěží, nijak moc zelená".  A po třešních, třešňovém zákusku nebo třešňovém čaji v ní nenajdete ani stopy (což je myslím pro mnohé zásadní informace). Pro představu, její podobnost s La Petite Robe Noire edp je podobně "výrazná", jako podobnost Shalimaru s končícím Shalimarem Parfum Initial.

Jak voní?

Začátek splňuje všeobecná očekávání a je opravdu svěží a šťavnatý. Příjemnou a povzbuzující vůni  sicilských mandarinek, bergamotu a citronu doprovázejí jemné zelené tóny. Během chvíle se vůně začne svižně ubírat směrem ke květinám. Květinový buket je ale jakoby zastřený v mlžném oparu, kontury květů jsou rozostřené, takže není lehké rozeznat jednotlivé květy, okvětní lístky, "pétales" :-)… Přeci jen ale výrazněji vystupují růže a frézie. Na chvíli se objeví i zralý, sladký meruňkový tón nebo spíš podtón, velmi jemný, jen podkres, a možná je to jedna z poloh jasmínu (zejména marocký jasmín se vyznačuje vůní s meruňkovým podtónem). Asi po půl hodině se objeví mandle s nasládlým tonkovým krémem a při troše soustředění lze zaznamenat i ty slíbené pistácie, podobné, jaké můžeme vnímat v Petite Guerlain.  Základ podbarvuje pačuli, ale tentokrát se převléklo do absolutně "nesklepní podoby". Pižmovo vanilkový základ ukotví květiny, pistácie a mandle ve stabilní, ne přehnaně sladké poloze. Chvílemi mám pocit, že z dálky cítím letmé závany lékořice, v podstatě jediné pojítko s La Petite Robe Noire edp a vlastně o trochu víc s La Petite Robe Noire Couture, vzhledem k pačuli. Vůně působí konejšivě a trochu zahřívá, jako šál, do kterého se zachumláte, když je větrno, nebo jen když si chcete vytvořit vonnou bariéru mezi sebou a okolím, takže načasování (zima/začátek jara) je dokonalé. Jaká bude v létě se teprve uvidí.

La Petite Robe Noire Ma Robe Pétales Eau Fraîche

Komu by mohla udělat radost?

Eau Fraîche je docela příjemná, nekonfliktní vůně. Nacházím v ní o něco méně rušivých/neučesaných/umělých tónů než v LPRN edp. Možná, že není zrovna výkřikem originality parfumerie, ale je docela fajn.  Mohla by se líbit například těm, kteří mají rádi jemnější květinově-pižmové kompozice typu Nuit d´Amour.  A radost určitě udělá těm, kteří touží po "srdíčkovém" neboli "domečkovém" flakónu a zatím pořád čekají na svou chvíli, protože L´Heure Bleue, Mitsouko a La Petite Robe Noire edp (a ani edt nebo Couture) se zatím netrefily do jejich vkusu.

Dostupnost, balení a cena

LPRN Eau Fraîche je čerstvě dostupná v pařížských buticích (v moskevských byla uvedena v předpremiéře před pár týdny). V dalších evropských zemích by se měla objevit 1. března, možná dříve. Vůně je dostupná ve čtyřech různých flakónech: 30 ml – 50 ml  – 100 ml – 1.5 L

Cena v La Maison Guerlain a dalších pařížských buticích Guerlain: 30 ml/55 € , 50 ml/72  €, 100 ml/103 €, 1.5 L/2.700 €

Počet komentářů: 3

  1. Tana1112@gmail.com' Tana1112 napsal(a):

    Moniko, krásná recenze! Myslím, že se konečně dočkám domečkového flakónku s vůní, která bude i pro mně. Květinově-pižmová… to je můj šálek čaje, těším se na ni a tvoje recenze mně jen utvrdila, že ji musím koupit co nejdřív. Děkuji za moc hezké hodnocení :-)

    7.2.2015
  2. monika.nohova@yahoo.com' Chantal napsal(a):

    Díky za krásnou recenzi, Moni! Už se nemůžu dočkat příležitosti LPRN Eau Fraîche vyzkoušet! Velmi se těším na avizovaný pistáciový tón a dobrodružství, které nejspíše bude jeho objevování provázet.

    7.2.2015
  3. mitzi@magnetik.cz' Mitzi napsal(a):

    Potěšující popis. Bude se mi to určitě líbit a možná se mi to bude líbit Hodně ;)

     

     

    7.2.2015

Komentáře jsou uzavřeny.