GUERLAIN Le Bouquet de la Mariée (parfém pro štěstí) : Recenze

Tradice svatebních mandlí je stará přes 3000 let a pochází ze zemí jižní Evropy. Mandle, potažené tenkou cukrovou polevou, nejčastěji provoněnou vůní pomerančového květu, růže nebo fialky, v jemných pastelových barvách, se balí do pytlíčků s mašlí nebo různých malých krabiček a dóz a jsou součástí svatební tabule jako sladká pozornost pro svatební hosty. Každá barva nese nějaký význam, třeba štěstí, zdraví, bohatství, dlouhý život…   A svatební mandle se občas se přidávají do parfémů. :-)

Le Bouquet de la Mariée, Guerlain, Guerlinade, dragée mariage

Předsudky stranou

Za normálních okolností se romantickým vůním vyhýbám. Nebo lépe řečeno, nijak intenzivně je nevyhledávám. Vím proč. Nehodí se ke mně, přijdou mi (na mně) nepatřičné. V souladu s tím, když jsem se dozvěděla, že nová vůně ponese název Le Bouquet de la Mariée ("Svatební kytice pro nevěstu") a její edp verze Le Plus Beau Jour de ma Vie ("Nejkrásnější den mého života"), co romantičtějšího si přát!?… a když jsem si k tomu ještě přečetla PR texty, slibující něžnou květinovou vůni, počítala jsem s tím, že je docela dobře možné, že vůně opravdu nebude nic pro mě. Je to ale jinak.

Jak voní?

Kombinace květin, mandlí, koření a vanilky je podmanivá a hypnotizující. Od začátku do konce je přítomný hořko-sladký podtón. Začátek je pikantně svěží, což je taková nenásilná příprava na jinak poměrně lineární kompozici, která ovšem rozhodně nenudí a člověk má pocit, že tak to má být. Tak to musí být. Hořkost neroli a kořenitá vůně anděliky je vyvažována pomerančovým květem s růží a vanilkou. V růži se objevují kořeněn tóny, rozhodně to není žádná čerstvě utržená růže, orosená růže, nevinná růže a podobné romanticky založené růže. Spíš sušená růže, takové růžové potpourri :-).  Když pepř vytvoří plynulý přechod mezi svěžím, radostným úvodem a hořko-sladkým květinovým srdcem parfému, dostaneme se k pomerančovému květu a u toho se na moment zastavím. Pomerančový květ je totiž obecně trochu nevyzpytatelný. V parfémech má tisíc a jednu podobu a kromě těch úžasných, příjemných, jich znám i několik, které nesnesu, případně se mi líbí, ale nemůžu se s nimi vonět. Vypozorovala jsem, že pomerančovému květu vyloženě sluší kombinace s růží a zasazení do teplejšího, sladšího základu. Vůně musí být zahuštěná, trochu gurmánská a/nebo orientální, aby se případná tendence k vyvolání bolehlavu (kterou se bílé květy za určité konstalace vyznačují) měla v čem utopit. Přesně to se v "Kytici" stalo. Protože Kytice je "hustá" (je to přeci jen extrait!), je trochu gurmánská a je trochu orientální (a hypnotická). Po čtyřech, pěti hodinách se totiž objevují tóny orchideje a datury.

Le Bouquet de la Mariée, Guerlain, Guerlinade

Le Bouquet de la Mariée je nepokrytě luxusní, sladce květinová vůně-šperk. Sladkost je velice prachová, trochu trpká, suchá, neulepená. Zřetelná vůně vanilky je tady v kombinaci se třtinovým hnědým cukrem a jeho příjemně nahořklou karamelovou vonnou špičkou. Barva vůně dokonale odpovídá barvě pocitu z ní. Když na pomyslné malířské paletě smíchám bílou a oranžovou (bílý pomerančový květ s trochou těch oranžových pomerančových lístků, které ovšem existují jenom v mé představě), přidám ještě trochu bílé (bílá růže), purpurové (ještě jedna růže) a krémově medové (medově zbarvený květ orchideje a datury), a "dílo" dotáhnu  přisypáním vanilkového a hnědého cukru v poměru 3:1, musím dojít ke stejnému odstínu, jako má Le Bouquet. 

Komu by se mohla líbit?

Zkoušení Le Bouquet de la Mariée je pro mě podobně silný a příjemný zážitek, jako kdysi seznamování se s Plus Que Jamais a s Quand Vient la Pluie! Shodou okolností, i tyto vůně, ač vyzněním velmi jiné, mají společnou jakousi noblesu, nepřeplácanost a kombinaci květin s něčím "malým sladkým".

Je zajímavé, že nenácházím žádnou guerlainovskou vůni, ke které bych Le Bouquet přirovnala. Dokonce ani ta dopředu se nabízející Angélique Noire (hořko-sladký akord, andělika, vanilka) to není. Nějaká jednotlivost by se našla, ale vyznění ne, nejsou si podobné. Floral Romantique by se zase nabízela vzhledem k názvu, ale ta ani náhodou! Nakonec snad nejvíc, hlavně v počáteční fázi, může připomínat bylinkový tón z Le Parfum du 68. Takže i v tomto vidím paralelu s Plus Que Jamais (vůně ve stylu "très Guerlain", ale jiná než ty ostatní).  Při zkoušení jsem si v první řadě vzpomněla na Classique (Jean Paul Gaultier), kterou jsem kdysi velmi ráda nosila a považovala ji za jednu z nejženštějších vůní. Velmi povedená kombinace mandle v cukru-orchidej-pižmo mi připomněla také Premier Jour (Nina Ricci). A v konečné fázi, kdy se Le Bouquet rozvoní do teplé, pižmové polohy a sladkost ustoupí lehce hypnotickým tónům datury, tak to vzpomínka na Daturu Noir (Serge Lutens).

Bouquet de la Mariée svatební mandlové dražé

Složení:

andělika, růžový pepř, citrusy

mandle v cukru, růže, pomerančový květ

pačuli, vanilka, bílé pižmo, kadidlo

 

Daší informace:  

Le Bouquet de la Mariée je v koncentraci extrait de parfum, flakón 125 ml/750 €. Prodej v La Maison Guerlain byl zahájen v sobotu 7. února. Ultra-luxusní balení obsahuje, kromě flakónu Quadrilobé, zdobeného tiskem v podobě bílé krajky a "šálem" bílých květů, obtočeným kolem hrdla, také bílý plnitelný kabelkový flakónek a zlatou nálevku.

Vůně má i verzi eau de parfum, Le Plus Beau Jour de ma Vie (60 ml/200 €): Ta má mít identické složení jako extrait a měla by tedy vyznívat stejně (krásně).  Velmi se na ni těším a recenzi brzy doplním.

Obě vůně jsou součástí úplně nové exkluzivní řady Les Rendez-vous du Bonheur.

Počet komentářů: 3

  1. sunnymood@email.cz' sunnymood napsal(a):

    příště prosím kratší text – jsem ho četla bez dechu a málem omdlela…..do toho ta neodolatelnou touha – to musím, musím zkusit…

    chtěla bych být dítětem a napsat ježíškovi: "vždyť já byla děsně hodná, co jiného než tento dostat… "

    a pak už jen ženicha a bude to…

    jestli pak tušíš, kolik lidí jsi svou vášní strhla do vonné propasti sebou?

    – a tak dlouho jsem byla nepolíbená světem čarovných vůní…

     

    9.2.2015
  2. Monika napsal(a):

    Ha ha ha, máš ale dlouhý dech! :-) Určitě bude příležitost vyzkoušet, "alespoň" Le Plus Beau Jour de ma Vie.

    10.2.2015
  3. Kotlanova.Vendula@seznam.cz' wendulka napsal(a):

    No musím říct, že po dnešní možnosti vyzkoušení i čistého parfému a i šanci vidět ten krásný flakon naživo už vím, co chci jako zásnubní nebo svatební dar :) .

    7.3.2015

Komentáře jsou uzavřeny.