GUERLAIN Muguet (letos jako loni a předloni…)

Od května 2006, každý rok ve stejnou dobu a na stejných místech, připomíná Guerlain svátek zamilovaných a začátek krásného ročního období novou edicí vůně MUGUET .

Muguet Guerlain

 … a bude tomu tak i letos.  Přestože je prodej avizovaný na pouhý jeden den – 1. května (resp. den před tímto svátkem) –  zpravidla je možné vůni zakoupit ještě i několik následujících dní nebo týdnů poté (jak kde), až do vyprodání limitovaného počtu flakónů … a pak zase za rok. Kdo chce mít jistotu a nechce se nervovat, raději si vůni zamluví předem a nechá se zapsat do seznamu zájemců. Pokud jde o tu limitovanost, pro představu: loni 1872 kusů, předloni 1349, předpředloni 1250.

Každý rok ve stejnou dobu a na stejném místě

Tradice – "Muguet každý rok" – začala v roce 2006 a s výjimkou roku 2010 se flakónek s věrným otiskem vůně kytičky konvalinek objevuje pravidelně. Úplně poprvé to ale bylo už v roce 1908. V roce 1998 přišel Guerlain s reedicí, pak následovala osmiletá pauza a od roku 2006…

Muguet se kupuje buď pro vůni samotnou (jako jedna z nejlepších novodobých vůní konvalinek) nebo impulzivně, při jarní procházce po Champs-Elysées :-). Samozřejmě, Muguet se stal taktéž objektem zájmu sběratelů. 

Vůně samotná je pořád stejná. Tedy, jemné variace jsou přípustné, takže jeden rok je, vedle vždy dominující vůně konvalinek, výraznější růže, jindy jasmín, pak zase šeřík… Těším se, jak to bude letos. Nebudeme si kazit radost připomínáním skutečnosti, že s konvalinkou v parfumérii je trochu potíž – přenést jeji vůni do flakónu je bohužel nemožné.  Takže záleží na umu parfuméra, s jakými složkami (přírodními a syntetickými) a jakým způsobem  vytvoří co nejvěrnější iluzi konvalinkové vůně neboli "konvalinkový efekt". Celá věc se ještě zkomplikovala po zákazu hydroxycitronellalu (pomáhajícímu vytvořit konvalinky v božském Diorissimu), takže se stále hledají cesty, jak udělat krásnou konvalinku a přitom se nedostat do rozporu s nařízeními IFRA a EU.

Jak Muguet voní?

Název sedí dokonale, takže konvalinky, konvalinky, konvalinky v téměř ryzí podobě, včetně stonků, podpořené bergamotem, pár květy růže a jasmínu, snítkou šeříku, to vše na nesladkém pižmovém základě. Kdo zkoušel Aqua Allegorii Lilia Bella, má představu přibližnou, kdo pamatuje babiččin/mamin­čin/svůj flakónek Diorissima v s kohoutí stopou má představu téměř dokonalou.

Flakón se obměňuje  každým rokem. Někdy se změní jen dekorace, jindy i typ flakónů (květinový, Ludvíka XVI., srdíčkový/domečkový, quadrilobé, včeličkový), různé jsou i objemy. Vlastně je to taková napínavá hra: Co letos? Letos bude návrat k původnímu tvaru flakónu, v porcelánovém provedení. K původnímu (1908), kdy vůni vytvořil Jacques Guerlain a zároveň k prvnímu novodobému (1998), kdy Muguet vzkřísil Jean-Paul Guerlain

Muguet Guerlain

MUGUET 2015 – cena a dostupnost

Jako vždy, Muguet je v koncentraci eau de toilette. Porcelánový flakónek se 75 ml tekutých konvalinek bude stát 430 €.  Bohužel,  loňská "krásná" cena, vzhledem k objemu (125 ml/400 €) je minulostí a byla jen jakýmsi inermezzem, takže cenová (ne)dostupnost navazuje na rok 2013. Prodej začíná v posledním dubnovém týdnu. K dostání bude v La Maison Guerlain a v síti vybraných pařížských a světových butiků Guerlain.