MAISON FRANCIS KURKDJIAN Petit Matin a Grand Soir: Recenze

Francise Kurkdjiana a jeho tvorbu pečlivě sleduji od chvíle, kdy jsem se seznámila s jeho nádhernou růží pro Guerlain – Rose Barbare (2005). Říkala jsem si, tak tohle je talent na růže, toho si musím pohlídat! Když se o rok později obejvily hned dvě vůně s překrásně zpracovaným jasmínem (ale přitom velmi rozdílné) pro MDCI – Enlèvement au Serrail a Promesse de l´Aube – říkala jsem si, ha, tak i jasmín! Následoval pomerančový květ, oud… ale to už měl Francis Kurkdjian svou vlastní značku Maison Francis Kurkdjian a první, malý a útulný butik na parfémově strategickém místě Paříže, na rue d´Alger, čili mezi Palais Royal a Place de la Concorde a v těsném sousedství butiků jako například By Kilian, Jovoy, Memo, Chanel… 

Portfolio Kurkdjianových parfémů se nyní rozšiřuje o dvojici Petit Matin a Grand Soir. Inspirací charismatickému parfumérovi byly tentokrát jeho oblíbené části dne – brzké ráno a večer. Samozřejmě v Paříži.

Petit Matin

Jsem typická sova. Ponocuju a když to jde, ráda si přispím, takže o spustu jiskřivých časných rán přicházím. Ale když není zbytí a já musím vyrazit do ulic brzy ráno, atmosféra probouzejícího se dne, prázdných, zatím tichých ulic a nočního chladu, jen pomalu se rozpouštějícího v prvních slunečních paprscích, mě uchlácholí a je mi odměnou za příkoří spojené s násilně přerušeným spánkem. V těch svěžích ránech má člověk pocit, že toho strašně moc stihne a zvládne. Ve vzduchu visí naděje jako nepopsaný list čekající na první črty pera. 

Grand Matin Francis Kurkdjian

Zahrada Královského paláce po ránu.

Není náhodou, že mi Petit Matin svým charakterem připomíná jemné "dětské parfémy" (Petit et Mamans do Bvlgari nebo Petit Guerlain). Je v nich obsažena stejná nevinnost a čistota jako ve vůni, která má oslavovat krásu zatím "nenačatého" dne. Zřetelně cítím jasmín, tentokrát  lehký a zvonivý, dodávající kompozici svěžest, skoro až chlad, rozpouštějící se pak pomalu v dřevitě-pižmovém základu. Milovníkům svěžích, citrusově jasmínových, čajových a dřevitých vůní typu AA Jasminora by se "časné ráno v Paříži" mohlo líbit. 

Flakon Grand Matin

Složení: kubéba z Indonésie, kalábrijský citrón, pomerančový květ, hloh, provensálský lavandin, pižmo, ambrové tóny

Ale co mě se týče,  přeci jenom, ty večery… Takže:

Grand Soir

Mám ráda první okamžiky prvního zkoušení nové vůně. Jakýkoli příměr, jakýkoli odkaz na jiný parfém, který mě v těch chvílích napadne, mi už zůstane s parfémem spojený napořád, byť jej později budu vnímat více či méně jinak. Když jsem poprvé zkoušela Grand Soir okamžitě jsem si vybavila dva parfémy: Slona od Kenza a Organzu Indécence od Givenchy. No a pak tuhle fotografii.

Grand Soir Maison Francis Kurkdjian

Pont de la Concorde, někdy kolem půlnoci

Grand Soir je orientální, ambrový parfém s lehce skořicovým podtónem. Jemný, nijak opulentní, tak nějak obrácený do sebe, klidný a svým způsobem až meditační. Večer v Paříži, ale strávený ne někde na velké společenské akci,  mezi neóny a šustěním večerních rób. Nic okázalého.  Tohle je spíš návrat domů (nebo do hotelu) z příjemného posezení s přáteli, z kina nebo z dlouhé procházky. Světla pouličního osvětlení a aut už jsou tlumená, život velkoměsta se začíná zpomalovat a tišit… od Seiny začíná foukat studený vítr, je čas zahalit se do šálu, který hřeje hned dvakrát – díky své textuře a proto, že je provněný parfémem.

Je to spíše lineární parfém typu "co slíbí na začátku, to dotáhne do konce". Medově sladký benzoin a skořice, prohřívající ambrové vrstvy zakápnuté kvalitním likérem, se hladce mísí s kouřovým tónem labdana, vanilkou a krémovou tonkou. Sladkost je tady jen naznačená, působí jako podkres dominujícím ambrovým tónům, a dodává parfému na hřejivosti. Gurmánka to tedy nakonec není. Výdrž je je nadprůměrná, projekce tak akorát. Ano, unesla bych ještě větší "opulentnost", ale i tak jak je, se mi moc líbí. Včetně názvu.

Flakon Grand Soir

Složení: vanilka, siamský benzoin, tonka, španělské labdanum

 

MAISON FRANCIS KURKDJIAN Petit Matin a Grand Soir, flakóny 70 ml, koncentrace Eau de parfum. V Paříži a například v Praze (Ingredients) v prodeji od 1. srpna 2016, v širší distribuci od září.