GUERLAIN Encens Mythique d´Orient: Recenze

Encens Mythique d´Orient je barvou i vyzněním zlatá vůně. Její úvod je citrusově aldehydový, ale nečekejte aldehydy chanelovského typu, jakými disponuje N° 5 nebo N° 22 od Chanelu. Tady jsou aldehydy jen naznačené, zvedající tóninu maximálně o jeden, dva půltóny a mající jemně chladivý efekt. Mimochodem, jsou z podobného soudku jako ty, kterými je protkaná Cuir Beluga, jen v té jsou aldehydy ještě zastřenější, takže tam nechladí vůbec. Po chvíli se všechno promění do syté, přesto spíš jemné směsi vůní dřeva, pryskyřic a vlhkého mechu. A k pocitově zlatým tónům obsahu flakónku, kde původně světlý odstín začíná chytat sytější a teplejší barvu, připomínající lak bohatě zdobených rámů obrazů starých mistrů, se přidává tenká šedozelená, zemitá vetivérová linka, dodávající  parfému na hloubce.

Encens Mythique d´Orient

A růže. Růže! Nepřehlédnutelné, velké, tmavé rudé růže s masitými listy. Tak tedy dřevitá chypre s růží. V této fázi vnímám jasný odkaz k Epic Woman od Amouage. Šafrán a kadidlo sice dodávají kompozici orientální nádech, přesto parfém vyznívá spíše květinově kořeněně (řekla bych, že je zde i trochu neroli), jen s jemným orientálním nádechem a ne vyloženě orientálně. Nebo maximálně bych jej zařadila někam na rozhraní mezi květinovou a orientální kategorií. On nakonec i ten šafrán, díky lahodnému meruňkovému podtónu, evokuje francouzskou snídani spíš, než arabské tržiště. Základ parfému je pak také velmi francouzský, nebo lépe řečeno velmi guerlainovský. Kadidlo v Encens Mythique není rozhodně dominantní a hlavně není nijak zvlášť studené, takže žádný kostelní chlad a odstup, jak to někdy u klasických kadidlových vůní bývá. Zde jen podkresluje a spolu se slanými máslovými a i trochu animálními podtóny pravé ambry dokonale spolupracuje se sladkým a proteplujícím muskem, lehce poprášeným špetkou kvalitního hořkého kakaa. Je zvláštní, že někdy na mě Encens Mythique působí jako spíše celkové chladnější vůně, jindy jako spíše zahřívající až vřelá, pak zase vnímám teplotní proměnu od chladivých svrchních tónů směrem k teplému základu, no a občas – vlastně asi nejčastěji – mi přijde, že je to vůně studená a horká zároveň! Podobné je to s mírou sladkosti. Někdy se vyznění parfému přesune do sladších poloh, jindy je v tomto smyslu zdrženlivější. Vyloženě gurmánské tóny to ale nejsou nikdy. V každém případě, vůně je to hezky prostorová, kolem nositelky vytváří příjemný obláček a má vynikající výdrž. Na kůži drží celý den, na oblečení několik dní. Působí luxusně, okolím bývá dost chválená, a to v různých kruzích parfémových znalců i laiků. Také je dost proměnlivá, nejen pokud jde o ty zmiňované atributy jako chlad/teplo/sladkost, takže nenudí během celého roku. Mýtická? Ano, mohla by být. V každém případě optimistická. Ale hlavně zlatá! Zlatá ve všech možných smyslech toho slova.

Encens Mythique d´Orient

Encens Mythique d´Orient patří do exkluzivní řady Les Déserts d´Orient, která byla vydána v roce 2012. Dvorní parfumér značky Thierry Wasser vytvořil hned trojici "francouzských orientálek", které byly nejprve uvedeny na trzích Blízkého východu, a teprve až o pár měsíců měly premiéru ve vybraných buticích v Paříži a Evropě a následně v USA. Kolekce sestává z parfémů Encens Mythique d´Orient, Rose Nacrée du Désert (recenze zde) a Songe d´un Bois d´Été.

 

Složení: Růže, aldehydy, šafrán, růžový pepř, vetiver, pačuli, dřeva, ambra, kadidlo

GUERLAIN Encens Mythique d´Orient (2012), eau de parfum, balení 75 ml, cena 205 €

Počet komentářů: 2

  1. i.mol@seznam.cz' Ivana napsal(a):

    Omamná zlatá vůně, smyslná, organická a tajemná. Mám ji jen na vzácné události.

    2.2.2017
  2. irajnisova@seznam.cz' Ivana R. napsal(a):

    Tato je moje nejoblíbenější, tolik pochval na ní (tedy kromě manžela :)) a hlavně ta neskutečná výdrž. Navoní mi vždy ostatní oblečení, které je ve styku s navoněným kouskem. Ještě mě neomrzela a cítím se s ní vždy luxusně.

    28.2.2017

Komentáře jsou uzavřeny.