MAISON FRANCIS KURKDJIAN Baccarat Rouge 540 extrait de parfum: Recenze

Když byla před třemi lety představena vůně Baccarat Rouge 540, dalo se tušit, že to bude vůně s potenciálem zaujmout. Slavnostní limitovaná edice k 250. výročí vzniku slavných francouzských skláren Baccarat obnášela pouhých 250 číslovaných flakónů. Platilo se především za exkluzivitu balení (flakón broušený do 160 fazet stál 3000 euro) takže sběratelská záležitost, ale mnozí z těch, kteří se k vůni dostali a měl šanci ji vyzkoušet alespoň ze vzorku, byli nadšeni.

A tak nebylo zas až tak velkým překvapení, když se v lednu minulého roku tato vůně objevila v jednodušším balení – ve standardním flakónu Kurkdjianovy kolekce. A opravdu, velmi brzy se stala žádanou součástí portfolia značky.

Nyní přichází Francis Kurkdjian s novou, ještě intenzivnější 40% verzí – s čistým parfém (extrait de parfum). Byla jsem velmi zvědavá, jaký bude a hlavně jak moc se bude lišit od parfémové vody. Pokud bychom posuzovali podle výrobcem uvedeného složení a srovnávali složky eau de parfum x extrait de parfum, tak bychom museli očekávat dosti odlišné vůně. Ale není tomu tak.  Jako obvykle, uvedených složek je jen zlomek z těch opravdu použitých a s jejích výběrem ke zveřejnění pro veřejnost si lze pohrát, což se děje… takže žádný strach, ve skutečnosti zůstává parfémová verze maximálně věrná původní inspiraci.

Baccarat Rouge 540 vznikala se záměrem vytvořit vůni transparentní jako křišťál s rubínovým odstínem a zároveň vůni, která bude odkazovat k procesu vzniku tohoto křišťálu, čili bude obsahovat jakousi vzpomínku na oheň a zlatý prach. Jak jsem uváděla v recenzi na Baccarat Rouge edp,  jedná o techniku, používanou už od roku 1847, kdy se průzračný křišťál zahřeje na 540 stupňů a smíchá s 24karátovým zlatým prachem, aby tak získal nádhernou, pro Baccarat typickou rubínovou barvu. Výsledkem snažení  byla neobvyklá květinově dřevitá vůně se slanými, minerálními tóny šedé ambry.

Francis Kurkdjian

Extrait de parfum

První přivonění evokuje šťavnaté a sladké pomeranče s lehce jahodovým podtónem a hrst bílých mandlí. Mandle jsou jemné, čerstvě spařené, a je jich opravdu jen pár, takže kupodivu (a pro mě bohužel) nenesou očekávanou hořkou amarettovou příchuť nebo aspoň marcipánový podtón. To by mi bývalo přišlo zajímavé a přiznám, se, na to jsem se těšila. Nevadí. Nositelem lehké nahořklosti je spíše pár kapek grepu. Nepatrná mandlová stopa, která se mezitím proměnila v dokonale našlehaný bílkový sníh se lžičkou mletých mandlí (budeme péct mandlové pusinky)  se navíc rychle rozplývá (jako ty čerstvě upečené pusinky na jazyku) v minerální svěžesti a zanedlouho je docela zapomenuta pod jasmínovým závojem. Když ustoupí ovocná, trochu bylinková a minerální svěžest, zůstává jakási minerální slano-sladkost. Je to ta zvláštní, typická poloha parfému… vůně sladké, právě namotané, ještě teplé růžové cukrové vaty a souboj horkého a studeného vzduchu o místo na slunci… jako kdyby se v kovovém bubnu na výrobu cukrové vaty jednou točila vata z růží, podruhé z jasmínu a pomerančového květu a potřetí by jel naprázdno a vháněl mi do obličeje střídavě horký slaný vzduch, vůni spečených krystalků cukru a minerální odér kovu přestříkávaného co chvíli chladivou mořskou vodou. Je to tak zvláštní! Dřeva a pižmo v základu parfému otáčky výrobníku vaty zpomalují a parfém tak ke konci zjemňují a uhlazují.

Baccarat Rouge Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540

Rubínová barva flakónu, typická pro křišťál Baccarat (Foto: MFK)

Vyšší koncentrace, více Baccarat?

Ne. To se určitě nedá tak říct. Parfémová voda je živější, jde více do prostoru, extrait je klidnější, zadumanější a o co je intimnější, o to déle drží. Slané tóny pravé ambry, které ve směsi s ostatním vytvářejí pro baccarat rouge tak typický minerální akord (někým milovaný, jiným zatracovaný, protože připomínající dezinfekci), jsou umírněnější v extraitu. Na druhou stranu, v některých fázích vývoje vůně jsou od sebe obě verze téměř nerozeznatelné.

Mně se Baccarat Rouge líbí, velmi ráda ho zkouším, ale nosím ho jen výjimečně, hlavně ho ráda potkávám na ostatních. Upřímně, nedokážu říct, která verze se mi líbí víc…. učesanější extrait nebo rozvernější, hlasitější parfémová voda? Každopádně budu nesmírně zvědavá na ohlasy, především těch, které Baccarat v podobě parfémové vody milují.

Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540

(Foto: MFK)

 

Složení:  egyptský jasmínový absolut, marocká hořká mandle, dřevité pižmo, šedá ambra

Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540, koncentrace Extrait de Parfum, 70 ml flakón. Od září bude k dostání v Ingredients.

Jeden komentář

  1. mirkas.josefina57@gmail.com' Mirka Josefina Nováková napsal(a):

    Paráda, Moni! Doufám, že stejně zatleskat budu moci i MFK za extrait:) Jsem napnutá jak struna!

    7.8.2017

Komentáře jsou uzavřeny.